Yukarı
325451

Kısa vadeli dış borç stoku 190,4 milyar dolara yükseldi

18 Haziran 2021 11:40

2021 Nisan sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 190,4 milyar dolara yükseldi. Artış önceki aya göre 4,9 milyar dolar, önceki yılın aynı ayına göre 25,9 milyar dolar oldu.

Merkez Bankası (TCMB), ‘Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri Gelişmeleri – Nisan 2021’ verilerini yayımladı.

Buna göre, Nisan sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2020 yıl sonuna göre yüzde  4,5 oranında artışla 144,7 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku yüzde 1,0 oranında artarak 58,5 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 5,5 oranında artarak 62,3 milyar dolara yükseldi.

Bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli krediler, 2020 yıl sonuna göre yüzde 2,5 oranında azalarak 8,7 milyar dolar oldu. Banka hariç yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesabı yüzde 0,1 oranında azalarak 20,1 milyar dolar, yurt dışı yerleşik bankaların mevduatı da yüzde 4,5 oranında artışla 13,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ayrıca, yurt dışı yerleşiklerin TL cinsinden mevduatları geçen yıl sonuna göre yüzde 1,5 oranında artışla 16,0 milyar doları seviyesinde gerçekleşti.

İTHALAT BORÇLARI 56,7 MİLYAR DOLAR

Diğer sektörler altında yer alan ithalat borçları, 2020 yıl sonuna göre yüzde 6,2 oranında artarak 56,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Borçlu bazında incelendiğinde, tamamı kamu bankalarından oluşan kamu sektörünün kısa vadeli borcu 2020 yıl sonuna göre yüzde 3,5 oranında artarak 26,6 milyar dolar olurken, özel sektörün kısa vadeli dış borcu yüzde 3,2 oranında artarak 94,3 milyar doları oldu.

Alacaklı bazında incelendiğinde, özel alacaklılar başlığı altındaki parasal kuruluşlara olan kısa vadeli borçlar yıl sonuna göre yüzde 5,0 oranında artarak 64,0 milyar dolar, parasal olmayan kuruluşlara olan borçlar yüzde 4,1 oranında artarak 80,2 milyar dola düzeyinde gerçekleşti. 2020 yıl sonunda 464 milyon dolar olan kısa vadeli tahvil ihraçları, 2021 Nisan sonu itibarıyla 424 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde resmi alacaklılara olan kısa vadeli borçlar 177 milyon dolar olarak gerçekleşti.

DIŞ BORCUN YÜZDE 44,8’İ DOLAR CİNSİ

2021 Nisan sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonu yüzde 44,8'i dolar, yüzde 27,5'i Euro, yüzde 12,5'i TL ve yüzde 15,2'si diğer döviz cinslerinden oluştu.

2021 Nisan sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 190,4 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

 

Söz konusu stokun 18,2 milyar dolarlık kısmı, Türkiye'de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından oluştu. Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün yüzde 20,5, Merkez Bankası'nın yüzde 12,5, özel sektörün ise yüzde 67,0 oranında paya sahip olduğu gözlendi. SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Araç sahipleri dikkat! Benzin ve motorine zam, otogaza indirim!

Petrol ve döviz kurunda yaşanan dalgalanmanın ardından akaryakıt fiyatlarına indirim ve zam haberleri gündemden düşmüyor. Benzin ve motorine zam gelirken otogaz (LPG) fiyatlarına indirim ...

ABD'de işsizlik başvuruları beklentilerin altında geldi

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 27 Nisan ile biten haftada 208 bin artış göstererek beklentilerin altında gerçekleşti.


ABD, Rusya yaptırımlarına 31 Çinli şirketi dahil etti

Bu şirketlere "Rusya'ya, savunma sanayisinin temelini oluşturan kritik teknolojileri sağladıkları" gerekçesiyle yaptırım uygulandığını vurgulayan Burns, "Bu satışların durdurulmaması hali...

Japonya dolar kuruna müdahale için 21 milyar dolar harcadı

Japonya Merkez Bankası verilerine göre, Japon yetkililerin 1 Mayıs'taki piyasaya müdahalesinde 21,01 milyar dolar ila 23,59 milyar dolar arasında harcadığı tahmin ediliyor. Japon yetkilil...


Borsa günün ilk yarısında rekor seviyeyi gördü

Günün ilk yarısında 10.204,79 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 126,45 puan ve yüzde 1,26 değer kazancıyla 10.1...

OECD'den Türkiye tahminleri

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından bugün yayımlanan Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye tahminlerine de yer verildi.


Starbucks Türkiye ürünlerine zam geldi

Ocak-mart döneminde, yıllık bazda yaklaşık yüzde 2'lik bir azalma ile gelirleri 8,6 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde, beklenenin aksine, mağaza satışları yüzde 4 azaldı ve 2020'nin so...

Çok çalışıyoruz fazla mesai yapıyoruz

Yüksek enflasyon ve düşük ücretlerin yanı sıra ücretli kesimin bir diğer sorunu uzun çalışma saatleri. Türkiye’de çalışanlar uzun mesailere rağmen emeğinin karşılığını alamıyor.


Borsa güne yükselişle başladı

Bankacılık endeksi yüzde 0,28 ve holding endeksi yüzde 0,16 artış kaydederken, sektör endeksleri arasında tekstil deri yüzde 1,09 ile en çok kazanan olurken, spor yüzde 2,95 ile en çok ka...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Rekortmen iş insanı Numan Ceyhan’ın mutlu günü

32 kez Türkiye vergi rekortmeni listesine giren iş insanı Numan Ceyhan’ın oğlu Raif Gökhan Ceyhan, nişanlısı Nazlıcan Erden ile dünyaevine girdi. Türkiye’nin önde gelen sanayicilerinden N...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

'Kalp krizlerinin nedeni aşılar değil, hava kirliliği'

Türk Toraks Derneği son yıllarda artan genç yaşta kalp krizi vakalarının sanıldığı gibi aşılar değil, hava kirliliğinin vücutta yol açtığı zararlar nedeniyle gerçekleştiğini kaydetti. Türk Toraks Derneği'nin  Kıbrıs'ta gerçekleştirilen uluslararası katılımlı kongresinde sağlığın en büyük düşmanı hava kirliliği ve iklim değişikliğine dikkat çekmek için ana tema 'İklime Ses Ol, Dünyaya Nefes' olarak belirlendi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR