Yukarı
402820

Soğuk algınlığı mı yoksa saman nezlesi mi?

30 Nisan 2024 09:10

Tahriş olmuş gözler, burun akıntısı ve hapşırıklar çoğu zaman soğuk algınlığı olarak nitelendirilse de aslında saman nezlesinin belirtisi olabilir. Bir uzman ikisini nasıl ayırt edebileceğinizi açıkladı.

Uzmanlar soğuk algınlığı ve saman nezlesinin toplumda sık sık karıştırıldığını söylüyor. Soğuk algınlığına, enfekte bir kişiden diğerine yayılan bir virüs neden oluyor. Saman nezlesi ise bulaşıcı değil ve bazı insanların polenlere karşı gösterdiği alerjik bir reaksiyon olarak biliniyor.

Eczacı Claire Nevinson, “Ağaç polenleri mart sonu ile mayıs ortası arasında en yüksek seviyedeyken, çimen ve yabani ot polen sayıları mayıs ortası ile eylül ortası arasında en yüksek seviyededir.”

“Saman nezleniz varsa, polen sayısı yüksek olduğunda semptomları yaşama olasılığınız yüksektir.” diyor.

BELİRTİLER NE ZAMAN ORTAYA ÇIKIYOR?

Belirtilerinizin zamanlaması ile ilgili kalıpları fark etmek aynı zamanda saman nezlesi olup olmadığını belirlemenize de yardımcı olabilir.

Semptomlar genellikle polen mevsiminde mi ortaya çıkıyor ve dışarı çıktığınızda daha da kötüleşiyor mu? Bu akla saman nezlesini getirse de, virüsler ilkbahar ve yaz aylarında hala ortalıkta olduğundan soğuk algınlığı olasılığı da tamamen göz ardı edilemez.

Nevinson, "Soğuk algınlığı sıcak aylarda da ortaya çıkabilir ve genellikle hapşırma ve öksürmenin yanı sıra boğaz ağrısı, baş ağrısı ve bazen tat ve koku kaybı da görülebilir" diyor.

SEMPTOMLARDA FARKLILIKLAR VAR MI?

Semptomların çoğu benzer olabilir ancak soğuk algınlığı ile saman nezlesi arasında da belirgin farklılıklar vardır.

Nevinson, “Saman nezlesi ateşe neden olmaz.” derken temel semptomların hapşırma, burun akıntısı veya tıkanıklığı, kaşıntılı, kırmızı, sulu gözler veya kaşıntılı boğazı içerdiğini ekliyor.
 
Öksürük genellikle saman nezlesinden çok soğuk algınlığıyla, ayrıca genel ağrı ve sancılarla, muhtemelen ateş ve boğaz ağrısıyla ilişkilidir.

Hem soğuk algınlığı hem de saman nezlesi burun akıntısına ve hapşırmaya neden olur. Her ikisi de insanların normalden daha yorgun ve bitkin hissetmesine neden olabilir.

Bir diğer önemli gösterge semptomların süresidir. Nevinson, “Soğuk algınlığı genellikle bir ila iki hafta sürer, saman nezlesi ise polen sayısına bağlı olarak haftalar, hatta aylar sürebilir. Polen sayısı ne kadar yüksek olursa semptomların da o kadar kötü olması muhtemeldir.” diyor.

TEDAVİSİ NASIL OLMALI?

Soğuk algınlığının tedavisi yoktur, bu nedenle burada konu kendinizi ne kadar kötü hissettiğinize bağlı olarak semptom yönetimiyle ilgilidir.

Nevinson, “Soğuk algınlığı için dinlenmeli ve bol miktarda sıvı içmelisiniz. Ayrıca soğuk algınlığı semptomlarını hafifleten bir ilaç almayı da düşünebilirsiniz.” diyor. 

Saman nezlesi durumunda ise polenleri uzakta tutmaya yardımcı olacak adımların atılması çok önemlidir.

Nevinson, “Polenin girmesini engellemek için burun deliklerinin etrafına bariyer görevi görecek bir krem sürün ve poleni gözlerinizden uzak tutmaya yardımcı olmak için etrafını saran güneş gözlüğü takın” diyor.

Saman nezlesi için tabletlerden burun spreylerine kadar çok çeşitli ürünler mevcut ve hangi ürünlerin sizin için uygun olduğunu öğrenmek için eczacınızla konuşabilirsiniz.

Reçetesiz satılan ilaçlar yardımcı olmuyorsa, bazı kişilerin alerjileri yönetme konusunda daha fazla desteğe ihtiyacı olabileceğinden doktorunuza danışabilirsiniz.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Korkutan rapor: Obeziteden ölümler yüzde 50 artış gösterdi

Yayınlanan büyük ölçekli bir rapora göre, kalp rahatsızlıkları ve felç gibi obeziteye bağlı hastalıklardan ölen insanların sayısı son 20 yılda yüzde 50 arttı. Türkiye de obezite oranı yük...

Çok fazla tuz tüketen ülkeler açıklandı

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Bölgesindeki 53 ülkeden 52'sinin çok fazla tuz tükettiğini tespit etti. Listenin birincisi Kazakistan olurken Türkiye de 5. sırada yer aldı. Yetişkinlerin günd...


Puff barlar tehlike saçıyor

Elektronik sigaraların yeni bir çeşidi olan ‘puff bar’lara rağbet büyük. Özellikle ergenler ve gençler arasında kullanımı giderek artan bu tehlikeye dikkat çeken Prof. Dr. Ergün, ‘’Tüm e-...

Bilimsel araştırma: Ağırlık çalışması beyni de çalıştırıyor

Spor yapanlara müjdeli haber… Yapılan bir araştırma, ağırlık antrenmanlarının vücutla birlikte beyindeki kasları da güçlendirdiğini buldu. Ağırlık antrenmanları, beynin glikoza erişme ve ...


Parvovirüse dikkat!

Özellikle çocuklarda yaygın olarak görülen ve beşinci hastalık olarak bilinen Parvovirüs B19 son günlerde yetişkinleri de etkilemeye başladı. Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Er...

Çocuklarda önemli bir ateş nedeni PFAPA

PFAPA sendromu son yıllarda adı sık duyulan ve tekrarlayan yüksek ateşe neden olan bir hastalık. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Güven Güvenç PFAPA’nın en çok 2-5 yaş aras...


Hayat ‘Keşke’lerle geçmez

Hayatımızın belli dönemlerinde sıkça karşımıza çıkan pişmanlıklar, zihinsel sorgulamalara yol açıp bize hayal kırıklıkları ve üzüntü yaşatabilir. “Bu duyguya takılı kalmak ise beyin sağlı...

Bahar yorgunluğuyla baş etmek için 6 öneri

Baharla beraber değişmeye başlayan gece-gündüz süreleri ve iklim şartları ile beraber vücudumuzun yeni oluşan şartlara uyum sağlamaya çalıştığını ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mer...


Uzmanlar uyardı: Çocuklarda 100 günlük öksürüğe dikkat

Ocak ayından bu yana doktorlara öksürükle ilgili 8 bin 15 bildirim yapıldığı ancak bu durumun aşılarla önlenebileceği öğrenildi. Aynı dönemde laboratuvar tarafından doğrulanmış vaka sayıs...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Erkan Yolaç hayatını kaybetti

’Evet-Hayır' yarışmasının sunucusu Erkan Yolaç hayatını kaybetti. 89 yaşındaki yolaç uzun süredir tedavi görüyordu... TRT'nin efsane yarışması 'Evet-Hayır' ile tanınan televizyon dünyasın...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Korkutan rapor: Obeziteden ölümler yüzde 50 artış gösterdi

Yayınlanan büyük ölçekli bir rapora göre, kalp rahatsızlıkları ve felç gibi obeziteye bağlı hastalıklardan ölen insanların sayısı son 20 yılda yüzde 50 arttı. Türkiye de obezite oranı yüksek ülkeler arasında çıkarak endişe yarattı. 2000 yılında yüksek vücut kitle endeksi, kişinin ömrünü kısaltan 11. önemli risk faktörüydü.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR