Yukarı
401080

Uzmanlar uyardı: Çocukların yanında bunu yapmayın

01 Nisan 2024 09:38

Uzmanlar, ebeveynleri çocukların yanında elektronik sigara kullanmamaları konusunda uyarıyor çünkü yapılan bir araştırma, çıkan buharı solumanın kanserle bağlantılı kimyasalların birikmesine neden olduğunu tespit etti.

Yeni bir çalışma, düzenli olarak elektronik sigaraya maruz kalan 12 yaşın altı çocukların, e-sigara buharındaki kimyasallara tepki olarak vücutta üretilen metabolit seviyelerinin daha yüksek olduğunu buldu.

Bu kimyasallar vücutta iltihaba neden olabilir ve diyabet, kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıklarla bağlantılı hücresel hasara yol açabilir.

ABD'deki Emory Üniversitesi'nde doçent ve çalışmanın başyazarı Jeannie Rodriguez, "Sigara içen birçok kişi, kendileri ve çevredekiler için daha güvenli olduğunu düşünerek e-sigara kullanmaya başladı."

"Ancak elektronik sigarada kullanılan sıvılarda sizin ve soluduğunuz buhara maruz kalan önemsediğiniz kişiler için tehlikeli olan kimyasallar vardır." dedi.

PASİF İÇİCİLİĞİN RİSKLERİ DEĞERLENDİRİLDİ

Araştırmacılar, ebeveynleri her gün elektronik sigara kullanan 4 ila 12 yaş arası bir grup çocuğu, aynı yaştaki ebeveynleri elektronik sigara veya sigara kullanmayan bir grup çocukla karşılaştırdı.

Pasif sigara içmenin risklerini değerlendirmek için çocukların kanları alındı. Ekip ayrıca çocukların hangi kimyasallara maruz kaldıklarını belirlemek için tükürük ve nefeslerini de test etti.

Ebeveynleri her gün elektronik sigara kullanan çocuklarda, e-sigaralarda bulunan kimyasallara maruz kaldıktan sonra vücutta oluşan metabolit veya molekül seviyelerinde artış görüldü.

Araştırmacılar, bunların vücuttaki dopamin seviyelerini atabileceğini ve oksidatif stres nedeniyle hücre hasarına neden olabileceğini söyledi.

19 ebeveynden 11'i elektronik sigaranın küçük bir sağlık tehlikesi olduğuna veya hiç sağlık tehlikesi oluşturmadığına inanıyordu ve 22 ebeveynden 12'si elektronik sigara buharına maruz kalmanın çocuklara zararlı olup olmadığını bilmiyordu.

SAĞLIĞA ETKİLERİ HENÜZ TAM OLARAK BİLİNMİYOR

Bazı doktorlar, elektronik sigarayla nikotin içmenin, sigarayla içmekten yaklaşık yüzde 90 veya 95 daha az zararlı olduğunu iddia etse de, geri kalan etkilerin ne kadar zararlı olduğu hala tam olarak anlaşılmış değil.

Başlangıçta geleneksel sigarayı bırakmanın bir yolu olarak pazarlanan çalışmalar, e-sigaranın içindeki 7.000'den fazla kimyasalın karışımını öne sürerek cihazların tehlikesiz olmadığını öne sürmeye başlıyor.

İnsanlar ayrıca cihazları günde yüzlerce kez içine çekerek kanser ve akciğerlerdeki yüksek düzeyde iltihaplanma gibi organlara zarar verebilecek durumların riskini artırabiliyor.

Lise öğrencilerinin yaklaşık onda biri artık e-sigara kullanıyor ve birçoğu markalardaki meyveli tatlar ve gençlere yönelik reklamlar sayesinde bu alışkanlığa kapılıyor. Rakamlara göre kullanan gençlerin yarısı bağımlı hale geliyor.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Korkutan rapor: Obeziteden ölümler yüzde 50 artış gösterdi

Yayınlanan büyük ölçekli bir rapora göre, kalp rahatsızlıkları ve felç gibi obeziteye bağlı hastalıklardan ölen insanların sayısı son 20 yılda yüzde 50 arttı. Türkiye de obezite oranı yük...

Çok fazla tuz tüketen ülkeler açıklandı

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Bölgesindeki 53 ülkeden 52'sinin çok fazla tuz tükettiğini tespit etti. Listenin birincisi Kazakistan olurken Türkiye de 5. sırada yer aldı. Yetişkinlerin günd...


Puff barlar tehlike saçıyor

Elektronik sigaraların yeni bir çeşidi olan ‘puff bar’lara rağbet büyük. Özellikle ergenler ve gençler arasında kullanımı giderek artan bu tehlikeye dikkat çeken Prof. Dr. Ergün, ‘’Tüm e-...

Bilimsel araştırma: Ağırlık çalışması beyni de çalıştırıyor

Spor yapanlara müjdeli haber… Yapılan bir araştırma, ağırlık antrenmanlarının vücutla birlikte beyindeki kasları da güçlendirdiğini buldu. Ağırlık antrenmanları, beynin glikoza erişme ve ...


Parvovirüse dikkat!

Özellikle çocuklarda yaygın olarak görülen ve beşinci hastalık olarak bilinen Parvovirüs B19 son günlerde yetişkinleri de etkilemeye başladı. Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Er...

Çocuklarda önemli bir ateş nedeni PFAPA

PFAPA sendromu son yıllarda adı sık duyulan ve tekrarlayan yüksek ateşe neden olan bir hastalık. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Güven Güvenç PFAPA’nın en çok 2-5 yaş aras...


Hayat ‘Keşke’lerle geçmez

Hayatımızın belli dönemlerinde sıkça karşımıza çıkan pişmanlıklar, zihinsel sorgulamalara yol açıp bize hayal kırıklıkları ve üzüntü yaşatabilir. “Bu duyguya takılı kalmak ise beyin sağlı...

Bahar yorgunluğuyla baş etmek için 6 öneri

Baharla beraber değişmeye başlayan gece-gündüz süreleri ve iklim şartları ile beraber vücudumuzun yeni oluşan şartlara uyum sağlamaya çalıştığını ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mer...


Uzmanlar uyardı: Çocuklarda 100 günlük öksürüğe dikkat

Ocak ayından bu yana doktorlara öksürükle ilgili 8 bin 15 bildirim yapıldığı ancak bu durumun aşılarla önlenebileceği öğrenildi. Aynı dönemde laboratuvar tarafından doğrulanmış vaka sayıs...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Ajda Pekkan'dan Sezen Aksu itirafı

Ünlü sanatçı Ajda Pekkan, gözlerden uzak bir yaşam süren Sezen Aksu ile aynı sahneyi paylaşıp paylaşmayacakları sorusuna yanıt verdi. Pop müziğin süperstarı Ajda Pekkan, 12 Haziran'da ken...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Korkutan rapor: Obeziteden ölümler yüzde 50 artış gösterdi

Yayınlanan büyük ölçekli bir rapora göre, kalp rahatsızlıkları ve felç gibi obeziteye bağlı hastalıklardan ölen insanların sayısı son 20 yılda yüzde 50 arttı. Türkiye de obezite oranı yüksek ülkeler arasında çıkarak endişe yarattı. 2000 yılında yüksek vücut kitle endeksi, kişinin ömrünü kısaltan 11. önemli risk faktörüydü.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR