Yukarı
401826

MHP işaret fişeğini yaktı: 'Elektronik seçim şart, yasa yapılmalı'

14 Nisan 2024 09:09

Yaklaşık bir yıldır hazırlıkları sürdürülen elektronik oylama sistemlerine geçiş için gerekli yasal çalışmaların ilk sinyalini MHP verdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 7 siyasi partinin 1 il ve 21 ilçede seçimin iptali, oyların yeniden sayımı ve mazbatanın iptaline yönelik başvurularını reddetti.

Bu illerden biri MHP'nin olağanüstü itiraz yaptığı Kütahya'ydı. 31 Mart yerel seçiminde CHP'nin Kütahya adayı Eyüp Kahveci 40 bin 712 (yüzde 29,69) oyla seçimi kazanmıştı. MHP adayı Alim Işık ise 40 bin 110 (yüzde 29,25) oyla ikinci olmuştu.

MHP 'şart' dedi, Meclis'e işaret etti

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, YSK'nin partisinin seçiminin iptal edilmesi başvurusunu reddetmesini eleştirdi.

Seçimlerin elektronik sistemle yapılması çağrısında bulunan Yıldız, "Tüm bu tartışmalara son vermek için, elektronik seçim sistemine geçilmesi şarttır. Yasal düzenleme geciktirilmeden yapılmalıdır" dedi.

MHP'nin çağrısı elektronik seçim sistemine yönelik ilk adım değil.

YSK Başkanı Ahmet Yener, geçtiğimiz yıl genel seçimlerin ardından "bir ya da iki seçim sonra" elektronik oylamaya geçmenin şart olduğunu söylemiş, yerel seçimler sonrasına işaret etmişti.

YSK'nin çıkışı ve MHP'nin çağrısı, önümüzdeki süreçte elektronik seçim sistemine ilişkin teknik ve hukuki altyapı çalışmalarının başlatılacağının sinyalini veriyor.

Çalışmalar geçen yıl başladı

Ahmet Yener'in geçtiğimiz yılki açıklamasının ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler, Hukuk ve Mühendislik Fakülteleri ile YSK'den uzmanlardan oluşan çalışma grubu oluşturmuştu.

Bu grubun, yurt dışındaki elektronik oylama örneklerini inceleyerek, bilgisayar ve yazılım altyapısına ilişkin hazırlıklar yaptığı biliniyor.

YSK tarafından yürütülen süreçte uygulamanın ilk olarak meslek örgütleri, kooperatifler, üniversitelerdeki öğrenci temsilcisi seçimlerinde kullanılması planlanıyor.

İlk adım hukuki altyapı olacak

Ancak Türkiye'de hukuki altyapı, elektronik seçim sisteminin kullanılabilmesine olanak vermiyor.

Türkiye'de elektronik oylama, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun gereği, sadece yurt dışındaki seçmenler için kullanılabiliyor. Yasada bu konuda düzenleme var ancak bugüne kadar elektronik oylama yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler için henüz uygulanmadı.

Bunun dışında, yurt içinde, milletvekili, cumhurbaşkanlığı ve mahalli idareleri seçimleri için elektronik oylama ile oy kullanmaya imkan veren bir yasal düzenleme bulunmuyor.

Elektronik oylama güvenli mi?

Elektronik oylama seçim güvenliğine ilişkin soruları da beraberinde getiriyor. 

Elektronik oy vermenin iki yöntemi bulunuyor. Bunlardan biri dijital oy verme makinelerine dayalı sistemler diğeriyse internet üzerindeki bir sistem aracılığıyla oy verilen sistemler.

Her iki sistemde siber saldırılara açık. Yazılıma ve donanıma yasa dışı müdahaleler yapılabilir, verinin merkeze iletimi sırasında yönetici erişimini kötüye kullanabilir, yazılım geliştiren firmalar da buna imkan sağlayabilir.

İnternet üzerinden yapılacak seçim, birçok yurttaşın gizli oy kullanabilmesini engelleyebilir. Sandık görevlilerinin olmadığı bir ortam seçim hilelerini olanaklı kılıyor.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’yi ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti. Yerel seçimin ardından ilk defa yüz yüze gerçekleşen ve 45 dakika süren görüşmenin ardından açıklama ...

MHP'den kanun teklifi: TikTok bataklığa dönüştü, kapatılmalı

MHP Kırıkkale milletvekili Halil Öztürk, TikTok ile ilgili açıklamasında sosyal medya uygulamasının kapatılması gerektiğini belirtti. MHP'nin bu yönde bir kanun teklifi hazırladığını duyu...


Ahmet Davutoğlu'na sert yanıt: Siyasi kalpazan

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu'nun MHP lideri Devlet Bahçeli'ye yönelik sözlerine MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman'dan sert yanıt geldi. Büyükataman, Davutoğlu için "Strateji...

Kurtulmuş, anayasa turuna CHP'den başlıyor

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa görüşmeleri kapsamında ilk ziyaretini yarın CHP'ye yapacak. Yeni anayasa konusunda partilerle ilk teması TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş gerçekleşt...


Sosyalistlerden 1 Mayıs için ortak karar: Taksim’e yürümek üzere...

1 Mayıs’a günler kala Halkevleri, Emek Partisi, Sol Parti, TİP ve TKH İstanbul il örgütleri aldıkları ortak kararı duyurdu. Açıklamada "Tüm İstanbullu emekçileri, Taksim’e yürümek üzere 1...

AKP’nin Taksim korkusu… Yurttaşa bariyer örülüyor!

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için Taksim Meydanı’na demir bariyerler getirildi. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için Taksim Meydanı’nı ve Gezi Parkı çevresine demir bariyerler getirildi....


CHP lideri Özel'den Bakan Ali Yerlikaya'ya 1 Mayıs telefonu: 'Gerekirse...'

CHP lideri Özgür Özel, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'yı telefonla arayarak 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması talebini yineledi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'y...

Tahir Elçi cinayeti davasında savcı üç polis için beraat istedi

Tahir Elçi cinayeti davasında mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı tutuksuz yargılanan üç polis için beraat istedi. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin, basın açıklaması yaptığı sı...


AKP yasakladı, DİSK anayasayı hatırlattı: 1 Mayıs'ta Taksim'e

DİSK, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nı yasaklayan duyurusunun ardından Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) ilgili kararından bir bölümü resmi sosyal medya hesabından...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Kıvanç Tatlıtuğ oğlu Kurt Efe'yle dans ettiği anları paylaştı

Kıvanç Tatlıtuğ, ailesiyle birlikte Portekiz'in başkenti Lizbon'a gitti. Ünlü oyuncu, oğluyla kumsalda dans ettiği anları yayımladı. Son olarak SHOW TV'de yayınlanan 'Aile'de rol alan Kıv...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Horlama ne zaman tehlikelidir?

Her gece horluyorsanız, gün içinde de kendinizi uykulu ve yorgun hissediyorsanız, nedeni “uyku apnesi” olabilir. Genellikle erkeklerde görülen bu durumun sanıldığı kadar masum olmadığını belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Dr. Orhan Altıntaş, ‘’Çünkü uyku sırasında solunum durmasına yol açarak, hayati tehlike yaratabilir’’ uyarısında bulundu.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR