Yukarı
402374

IBAN hesaplarına yönelik denetim! Herkes birbirini ihbar ediyor

23 Nisan 2024 11:07

Maliye’nin IBAN hesaplarına yönelik denetiminin ardından, ağır vergi cezasından kurtulmak isteyenler birbirlerini şikayet etmeye başladı. Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, konuyla ilgili soruları yanıtladı.

Maliye’nin, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında vergi kayıp ve kaçağını önlemeye dönük ilk çalışması, tahsilatlarını IBAN üzerinden yapanlarla ilgili. Hazine ve Maliye Bakanı  Mehmet Şimşek,  IBAN üzerinden tahsilat yapanlarla ilgili çalışma ve inceleme başlattıklarını açıklamıştı.

Maliye’nin IBAN çalışmasına başlamasıyla beraber, IBAN yoluyla tahsilat yapan işletme ve kişiler vatandaşlar tarafından ihbar edilmeye başlandı. Yetkililer, IBAN konusunun çok yaygınlaştığını, IBAN hesap kiralamasının neredeyse bir sektör haline geldiğine dikkat çekiyorlar.

Konu hakkında görüşüne başvurulan YMM Abdullah TOLU; Maliye’nin IBAN çalışmasının son derece önemli olduğunu, banka hesaplarının zaman zaman Maliye tarafından denetlendiğini söyledi. Tolu, IBA hesaplarının ilk kez bu derece yaygın ve yoğun olarak denetime tabi tutulacağını, ilk belirlemelere göre IBAN hesaplarına milyarlarca TL havale/EFT yapıldığını belirtirken,  "Bunların vergisel yönden sorgulanmasının son derece normal, yapılacak denetimlerle IBAN hesap kiralamasının ve IBAN hesaplarının yasalara aykırı kullanımlarının da önüne geçilebileceğini, bu denetimler sonucunda hazineye vergi ve vergi cezasından oluşan ciddi tutarda kaynak aktarımı olabilir" dedi. Tolu'nun sorulara yanıtları şöyle:

Maliye, IBAN çalışmasına nasıl karar verdi?

Maliye yaygın ve yoğun denetim çalışmalarında, mal ve hizmet satış bedellerinin kredi kartlarından ziyade yoğun bir şekilde IBAN yoluyla tahsil edildiğini, IBAN’ların bir kısmının satışı yapan işletmeler adına, bir kısmının ise bu işletmelerde çalışan kişiler ile işletme sahiplerinin eş, dost ve akrabaları adına kayıtlı olduğunu, bazı IBAN’ların ise başka şahıslardan kiralandığını tespit etti. Maliye, IBAN hesaplarına yoğunlaşarak, milyarlarca TL’yi bulduğu ifade edilen vergi kayıp ve kaçağını belirlemeye çalışıyor.

Hangi sektörlerde IBAN’la tahsilat daha çok kullanılıyor?

IBAN’la tahsilatı en çok perakende mal ve hizmet satışı yapan işletmeler, mobilyacılar, gazino-bar-pavyon gibi gece eğlence merkezleri, lüks restaurantlar, güzellik ve saç ekim merkezleri, spor salonları, altın-pırlanta ve diğer değerli taş satışı yapanlar, astrolog, falcı, doktor, avukat, diyetisyen, mimar vb.’ler yapıyor!

Alıcılar neden IBAN’a yönlendiriliyor?

İşletmeler, bankalara kredi kartı komisyonu ödememek veya satışları ve satıştan doğan kazançlarını kayıt dışı bırakmak ve vergi ödememek için IBAN ile tahsilat yoluna başvuruyor, müşterilerini IBAN’a yönlendiriyor. Yalnız bunların gözardı ettikleri veya bilmedikleri bir konu var: Bankalar yaptıkları işlemleri Maliye ile paylaşıyor. Bankacılık sistemindeki para hareketlerinin Maliye’nin bilgisi dışında olması mümkün değil.

Maliye, IBAN yoluyla tahsilat yaptıkları tespit edilen işletme sahiplerini tek tek çağırıp izah isteyecek, IBAN yoluyla yapılan tahsilatlar için fatura veya benzeri belge düzenleyip düzenlemediklerini soracak ve bu belgelerin ibrazını isteyecek. Bu tahsilatlar için fatura veya benzeri belge düzenlenmişse herhangi bir sorun olmayacak. Düzenlenmemiş ise, bu satışlar kayıt dışı satış olarak kabul edilecek. Ayrıca, işletme sahiplerine, ilişkili kişi statüsünde kabul edilen kişilere (eş, çocuk, anne, baba gibi yakın akrabalar ile sekreter, işçi gibi işletme çalışanları) ait IBAN’lar ile kiralık IBAN hesaplarıyla yapılan tahsilatlar da sorulacak.

Vergi mükellefi olmayıp IBAN’ına para yatanlar da sorumlu mu?

Maliye, vergi mükellefi olmadığı halde mal ve hizmet satışı yapıp bedellerini IBAN yoluyla tahsil edenleri de tespit etti. Maliye, bu kişileri de çağıracak ve izah isteyecek.

IBAN’la tahsilat yapanlara ne işlem yapılacak?

IBAN’la tahsilat yaptıkları halde fatura veya benzeri belge düzenlemeyen veya mükellefiyet açtırmadan bu işleri yapanlara, kayıt dışı bıraktıkları kazançları üzerinden gelir vergisi, kurumlar vergisi, geçici vergi, kayıt dışı bıraktıkları satışları üzerinden de KDV tarhiyatları yapılacak, 1 kat vergi ziyaı cezası kesilecek, ilave olarak gecikme faizi istenilecek. Ayrıca, faturaya yazılması gereken meblağın yüzde 10’una kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek.

IBAN kiralaması yapanlara ceza var mı?

Tahsilat yapılan IBAN hesaplarının çoğunun işletme ile ilgisi olmayan 3. kişilere ait olduğu ve bu IBAN’ların aylık ücret karşılığında kiralandığı anlaşıldı. IBAN’larını kiralayan kişilerin, hesaplarına yatan milyonlarca TL’den haberleri bile olmuyor.

Bunlar hakkında da yasal işlemler yapılacak, tahsil ettikleri kira bedelleri üzerinden cezalı gelir vergisi, geçici vergi ve KDV tarhiyatları yapılacak, bir kat vergi ziyaı cezası kesilecek ve ayrıca gecikme faizi istenilecek. Ayrıca, bu kişiler MASAK mevzuatına aykırı bu işlemlerinden dolayı savcılıklara sevk edilecekler. (NTV)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Küresel gıda fiyatlarında yükseliş devam ediyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endek...

ABD'de tarım dışı istihdam artışı beklentinin altında kaldı

ABD'de tarım dışı istihdam nisan ayında ​175 bin ile beklentilerin altında arttı. Veri sonrasında Fed'den faiz indirimi beklentileri öne çekilirken altın, borsa ve kripto para birimlerind...


Euro Bölgesi'nde işsizlik Mart'ta değişmedi

Verilere göre, AB'de Şubat ayında yüzde 6,1 olan mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı, martta yüzde 6'ya geriledi.

Küresel gıda fiyatları nisanda yükseldi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, küresel gıda fiyatları endeksi art arda ikinci ayda da yükselerek nisanda 119,1'e çıktı. Endeks yıllık bazda yüzde 9,6 düşü...


Gözler S&P'nin Türkiye kararında... Uzmanlar yorumladı! Neler bekleniyor?

Uluslararası piyasalarda Türkiye ekonomisine duyulan güven kredi notlarına da pozitif yansıyor. En son kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin hem notunu hem de görünümünü yüksel...

Dış ticaret açığı nisanda arttı

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 2024 yılı nisan ayında dış ticaret açığı yıllık yüzde 13.3 artışla 9,9 milyar dolara yükseldi. Türkiye’nin nisan ayı ihracatı yıllık yüzde 0,13 artışla ...


Kiralarda tavan zam oranı belli oldu

TÜİK'in enflasyon verilerini açıklamasının ardından mayıs ayında iş yerlerinde uygulanabilecek kira tavan zam oranı belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayına ilişkin enflas...

Arjantin Merkez Bankası'ndan faiz kararı

Arjantin Merkez Bankası (BCRA), 3 haftada 3. kez faiz indirdi. Banka, politika faizini 1000 baz puan düşürerek yüzde 50'ye indirdi. Kararda, son aylarda enflasyonda belirgin yavaşlama old...


Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyatı endeksindeki (TÜFE) değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki y...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Yıldız Tilbe, polis aracına çarptı

Yıldız Tilbe, Pendik'te sivil polis aracına çarptı. Tilbe'ye Trafik Kanunu'nun takip mesafesi maddesinden işlem yapıldı. Şarkıcı Yıldız Tilbe, İstanbul Pendik'te Sabiha Gökçen TEM bağlant...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: D vitamini kansere karşı koruma sağlıyor

Yapılan bir çalışmada, D vitamini açısından zengin bir diyetle beslenen farelerin, deneysel olarak nakledilen kanserlere karşı daha güçlü bir bağışıklık direncine sahip olduğu ve D vitamini almayan farelere kıyasla immünoterapi tedavisine daha iyi yanıtlar verdiği görüldü.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR