Yukarı
402703

Gözler ABD Merkez Bankası'nda

28 Nisan 2024 13:23

Piyasalarda gelecek hafta için gözler ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararına ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözle yönlendirmelerine çevrildi. İşlemciler faiz indirim tahminlerini yıl sonuna ötelerken uzmanlar Powell'dan şahin tonlu açıklamalar bekliyor.

Bu hafta piyasalarda gözler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz toplantısında olacak.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın önümüzdeki hafta yapacağı açıklamalar, bankanın faiz oranlarını düşürmeden önce ne kadar beklemek istediğine dair ipucu verecek.

Son konuşmasında, enflasyonu düşürme konusunda daha fazla ilerleme kaydedilemediğine ve işgücü piyasasında süregelen güce işaret eden Powell, politika yapıcıların borçlanma maliyetlerini öngörülenden daha uzun süre yüksek tutabileceklerinin sinyalini vermişti.

Play Video

Enflasyonun inatçı bir seyir izlediğini gösteren son veriler, Fed başkanının indirimlere dair görüşünü değiştirmesinin zor olduğunu gösteriyor. Piyasanın faiz indirimi beklentileri ertelenirken yatırımcılar artık yılsonuna kadar en fazla iki faiz indirimi bekliyor.

POWELL'DAN ŞAHİN AÇIKLAMALAR BEKLENİYOR

Bloomberg ekonomistleri Anna Wong, Stuart Paul, Eliza Winger ve Estelle Ou, konu ile ilgili kaleme aldıkları bir notta, "Powell'ın şahin bir dönüş yapmasını bekliyoruz" dedi.

Ekonomistler, "Powell daha şahin bir yönde, yakın vadede kesinti olmayacağına dair bir ipucu verebilir veya faiz artışının masada olabileceğini önerebilir" değerlendirmesinde bulundu.

FAİZ İNDİRİMİ TAHMİNLERİ ÖTELENDİ

Öte yandan, ABD'de geçen hafta açıklanan verilere göre, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH), 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 1,6 artış kaydederek öngörülerin altında kalırken, gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise aynı dönemde yüzde 3,7 ile beklentilerden fazla yükseldi.

Bu durum ülkede stagflasyona ilişkin soru işaretlerini artırırken, para piyasalarındaki fiyatlamalar Fed'in ilk faiz indirimine yönelik toplantıyı yılın son çeyreğine doğru ötelemeye devam etti.

Söz konusu veriler öncesi Fed'in faiz indirimine başlama ihtimali haziranda yüzde 20, temmuzda yüzde 45, eylülde yüzde 70 ile fiyatlanırken, veriler sonrasında bu ihtimaller ilgili aylar için sırasıyla yüzde 11, yüzde 30 ve yüzde 57'ye geriledi.

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kamu ihalelerinde yeni düzenleme

Kamu İhale Kurumu (KİK), mal alımı, yapım işleri, hizmet alımı ve danışmanlık hizmet alımı ihaleleriyle ilgili düzenlemeye gitti. Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) mal alımı, yapım işleri, hizm...

TCMB'den rekor döviz alımı

Seçimlerin ardından yüksek faiz kaynaklı yabancı sıcak para girişi ve yerleşiklerin dövizden TL'ye geçişi, kurda sınırlı da olsa düşüşü beraberinde getirdi. TCMB'nin sadece geçen hafta ne...


Bakan Şimşek'ten 'Türk Yatırım Fonu' açıklaması

Türk Yatırım Fonu Guvernörler Kurulu açılışında konuşan Bakan Mehmet Şimşek, "Türk Yatırım Fonu'nu 500 milyon dolar kayıtlı sermaye ile kuruyoruz. Türk Yatırım Fonu hem kamu hem de özel s...

Telefonda rehberlik hizmetleri veren yedi aktif işletmecinin 2023 geliri 63.3 milyon lira

Telefon işletmecilerinin numara veri tabanlarına erişerek elde edilen bilgilerin kullanıcılara ulaştırılmasını içeren hizmet, 118’li numaralarla başladı. Rehberlik hizmetleri kapsamına, i...


Birleşmiş Milletler, Türkiye'ye ilişkin büyüme tahminini açıkladı

Birleşmiş Milletler, dünya genelinde ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,7'ye yükselttiğini ve Türkiye için büyüme beklentisinin yüzde 3,2 olduğunu açıkladı.

10 soruda kripto varlıklara ilişkin kanun teklifinin merak edilenleri

Milyonlarca kripto yatırımcısını yakından ilgilendiren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklikler Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. İşte 10 soruda kanun teklifi h...


Rekabet Kurumu'na ödül

Rekabet Kurumu, 2024 yılı Uluslararası Rekabet Ağı (ICN) ve Dünya Bankası tarafından her yıl düzenlenen Rekabet Savunuculuğu Yarışması’nda ödüle layık görüldü.

Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon nisanda yüzde 2,4 oldu

Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisan ayında yıllık bazda yüzde 2,4 seviyesinde belirlendi.


Işıkhan: SGK'yı emeklilerimize hizmet verecek bir kuruma dönüştürüyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, raporlu kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçlarının artık aile hekimlerince yazılabileceğini bildirdi. Çalışma ve Sosyal Güv...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Ajda Pekkan'dan Sezen Aksu itirafı

Ünlü sanatçı Ajda Pekkan, gözlerden uzak bir yaşam süren Sezen Aksu ile aynı sahneyi paylaşıp paylaşmayacakları sorusuna yanıt verdi. Pop müziğin süperstarı Ajda Pekkan, 12 Haziran'da ken...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Korkutan rapor: Obeziteden ölümler yüzde 50 artış gösterdi

Yayınlanan büyük ölçekli bir rapora göre, kalp rahatsızlıkları ve felç gibi obeziteye bağlı hastalıklardan ölen insanların sayısı son 20 yılda yüzde 50 arttı. Türkiye de obezite oranı yüksek ülkeler arasında çıkarak endişe yarattı. 2000 yılında yüksek vücut kitle endeksi, kişinin ömrünü kısaltan 11. önemli risk faktörüydü.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR