Yukarı
403301

Ateşkesin akıbeti belirsiz

07 Mayıs 2024 08:54

Gazze'deki Filistinlilerin son sığınağı Refah'a bomba yağdıran İsrail, kara saldırılarına da başladı. Hamas'ın ateşkesi kabul etmesi sonrası İsrail'e baskılar artıyor, Netanyahu ise geri adım atmıyor.

İsrail'in 7 aydır bomba yağdırdığı Gazze'deki savaşta çok kritik bir aşamaya geçildi.

Hamas, uzun süredir gündemde olan ateşkesi kabul etti ancak İsrail, uyarılara rağmen Gazze'deki son güvenli bölge olarak görülen Refah'a bomba yağdırmaya başladı.

Karadan da Refah'ı hedef alan İsrail'in, Gazze Şeridi'nden Mısır'a açılan Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafına saldırılar düzenlediği bildirildi. Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan haberde, İsrail askeri araçlarının, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah Sınır Kapısı'na yaklaşık 200 metre mesafede konuşlandığı belirtildi. 

İSRAİL ORDUSU: KONTROLÜ ELE GEÇİRDİK

İsrail ordusunun bölgedeki bazı binaları roketlerle hedef aldığı aktarılan haberde, İsrail topçu birliklerinin de Refah Sınır Kapısı ve Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'na yakın bölgelere atışlar yaptığı kaydedildi.

İsrail ordusu, sınırın Filistin tarafını kontrol altına aldıklarını belirtti.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze Şeridi’ndeki saldırılardan kaçan yaklaşık 1,5 milyon kişinin sığındığı güneydeki Refah kentinde 50’den fazla yere hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı.

HAMAS 'EVET' DEDİ, İSRAİL REDDETTİ

Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Katar ve Mısır'a, Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onayladığını bildirmişti. 

İsrail Savaş Kabinesi ise Refah'ta saldırılara devam kararı almıştı. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun makamından yapılan açıklamada barış teklifinin İsrail'in taleplerini karşılama konusunda yetersiz kaldığı ancak İsrail'in bir anlaşmaya varmak için müzakereciler ile görüşmesine yönelik bir heyet göndereceği ifade edildi.

Hamas'ın açıklaması sonrası Gazze'deki Filistinliler sokağa dökülerek kutlama yaptı.

Katar Dışişleri Bakanlığı ise Katar heyetinin İsrail ile Hamas arasında dolaylı müzakerelere yeniden başlamak üzere bugün Kahire'ye gideceğini açıkladı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh, Hamas'ın Gazze'de ateşkes ve esir takasıyla ilgili öneriyi kabul etmesini memnuniyetle karşılayarak, "bu adımla topun artık İsrail sahasına atıldığını" söyledi. 

FİLİSTİNLİLERİN SON SIĞINAĞI

İsrail ordusu, dün sabah yaptığı açıklamada, zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah'ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılmasını istemişti. Bunun ardından birçok Filistinli Refah'tan kaçmaya başlamıştı.

İsrail Ordu Radyosunun haberine göre, Refah'ın doğusunda boşaltılması istenen bölgede yaklaşık 100 bin Filistinli ikamet ediyor. 

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 944’ü çocuk, 9 bin 849'u kadın olmak üzere 34 bin 735 Filistinli öldürüldü, 78 bin 108 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İsrail'in saldırıları bitmek bilmiyor: Birkaç saat içinde çok sayıda ölü

İsrail savaş uçakları ve topçularının Gazze Şeridi'nin Nusayrat, el-Beric, Cibaliya mülteci kampları, Beyt Lahiya, Refah ve Gazze kentlerine düzenlediği saldırılarda ilk belirlemelere gör...

Gürcistan Cumhurbaşkanı, tartışmalı yasayı veto etti

Gürcistan’da parlamento tarafından kabul edilen "yabancı etkinin şeffaflığı" konulu yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili tarafından veto edildi. Gürcistan Cumhurbaşkanı Salom...


ABD ve İran gizli toplantı yaptı

İsrail medyası, ABD ve İran'ın Umman'da gizli bir toplantı yaptığını iddia etti. ABD ve İran'dan temsilcilerin birkaç gün önce Umman'da Orta Doğu'daki gerilimi kontrol altına almak için "...

Deutsche Bank'ın Rusya'daki mülklerine el konuldu

Deutsche Bank'ın Rusya'daki varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el konuldu. Karar, Gazprom'un ortak olduğu bir dava kapsamında St. Petersburg tahkim mahkemesi tarafından alındı. Rusya...


Portekizli ırkçı siyasetçi Türklere hakaret etti, ülke ayağa kalktı

Dün Portekiz parlamentosunda aşırı sağcı siyasetçi Andre Ventura'nın sözleri ülkeyi ayağa kaldırdı. Chega partisinin lideri Andre Ventura, Portekiz'in bu hafta hükümet tarafından açıklana...

Sınır kapıları kapatıldı... Gazze'de 'kıtlık' kabusu

Gazze Şeridi'ndeki hükümet, İsrail'in "Refah" ve "Kerem Ebu Salim" sınır kapılarını kapatmasının Gazze Şeridi'ne yeniden kıtlığı geri getirdiği uyarısında bulundu. Gazze Şeridi'ndeki hükü...


Putin'den Çin ziyaretinde 'İstanbul' mesajı: ''Müzakerelerin temelidir''

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin ziyaretinin ikinci gününde gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsviçre'de düzenlenecek Ukrayna Barış Zirvesi'nin amacının Rusya'ya ültimatom verme...

Vladimir Putin: Harkiv'e tampon bölge kuruluyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün yaptığı açıklamada Ukrayna'nın Harkiv bölgesinde ilerleyen Rus güçlerinin Rus sınır bölgelerini korumak için bir "tampon bölge" oluşturduğunu anc...


Japon Denizi'nde tansiyon yükseldi: Balistik füzeler fırlattı

Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi (Doğu Denizi) yönünde balistik füzeler fırlattığını bildirdi. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı açıklamasına göre, Kuzey Kore, Japon Den...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Özge Yağız'dan suç duyurusu

Özge Yağız geçen günlerde ABD'nin ünlü internet sitesi TC Candler tarafından her yıl yayımlanan 'Dünyanın en güzel 100 kadını' listesine Türkiye'den giren üç isimden biri olmuştu.

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Korkutan rapor: Obeziteden ölümler yüzde 50 artış gösterdi

Yayınlanan büyük ölçekli bir rapora göre, kalp rahatsızlıkları ve felç gibi obeziteye bağlı hastalıklardan ölen insanların sayısı son 20 yılda yüzde 50 arttı. Türkiye de obezite oranı yüksek ülkeler arasında çıkarak endişe yarattı. 2000 yılında yüksek vücut kitle endeksi, kişinin ömrünü kısaltan 11. önemli risk faktörüydü.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR