Yukarı
53788

İnsan Kaçakçılığı 2010 Raporu

23 Aralık 2011 05:12

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2010 İnsan Kaçakçılığı Raporu(Trafficking In Person) açıklandı. 400 sayfaya yakın raporun Türkiye'ye ilişkin bölümünde, hükümetin 209 yılında 102 kaçakçılık vakası saptandığını açıkladığı belirtildi. Rakamın 2008'deki 118 vaka ve 2007'deki 148 insan kaçakçılığı vakasına göre düşüşü temsil ettiği kaydedildi.
Raporda, Türkiye'de insan kaçakçılığıyla mücadelede başarılı çalışmalar görüldüğü belirtildi ancak, "Türkiye hükümeti kaçakçılığı ortadan kaldırmak için asgari standartlarla tam uyum içinde değildir, ancak bunu yapmak için önemli çaba gösteriyor" saptaması da yapıldı.

Türkiye için tavsiyeler

"Türkiye için tavsiyeler" bölümünde ise, insan kaçakçılığı kurbanlarına özel sığınakların kamu tarafından maddeten desteklenmesi için uzun vadeli plan yapılması, insan kaçakçılığı mağdurlarını kurtarma amaçlı ihbar telefonu numarası 157 için aynı desteğin sürmesi gerektiği belirtildi. Cezalandırılmış kaçakçılardan elde edilen varlıklarla, kurbanlara yardım fonu oluşturulması istenen raporda, kaçakçılığın başlangıçta ortaya çıkarılması konusunda sivil toplum örgütleri ve uluslar arası kuruluşlar arasındaki işbirliğinin daha sürekli hale getirilmesi gerektiği belirtildi. Gözaltı merkezlerine Türkiye'deki sivil toplum örgütlerinin erişim olanaklarının artırılması istenen raporda zorla çalıştırmak üzere olan kurbanların önceden saptanıp sorumluların etkin kovuşturmaya uğratılmasında proaktif tavır koyması tavsiye edildi. Raporda "Tanık koruma programlarında, tanıkların güvenlik birimleriyle daha fazla işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik iyileştirmelere devam edilmeli" denildi.

Raporun "Kovuşturma" bölümünde 2009 yılında Türk hükümetinin kaçakçılık suçlularının soruşturulması, yargılanması ve mahkûm edilmesi süreçlerinde atak bir tavır sergilediği de belirtildi. "Koruma" bölümünde, "Hükümet kurbanları kaçakçılık araştırma ve kovuşturmalarına katılmaya cesaretlendirirken birçok kaçakçılık kurbanı, çoğunlukla kurbanların yetkililerden duyduğu korku, kendilerini kaçıranlar tarafından cezalandırılma korkusu ve yavaş mahkeme prosedürlerine bağlı olarak, kovuşturmalara katılmayı reddetti ve ülkelerine dönmeyi tercih etti" denildi.

Kaçakçılık mağdurlarını müşterileri kurtarıyor

Türkiye'nin insan kaçakçılığı alanında mahkemelerde videolu tanıklık uygulaması yaptığı hatırlatılan raporda şu ifadeler yer aldı:

-İade sürecindeki boşluklar, kimi kurbanların kendilerini kaçıranlara ilişkin bilgi vermelerinden sonra yeterli bakım ve yardım almaması sonucunu doğurabilir ve bazı kurbanlardan yararlanma fırsatı bu şekilde kaçırılmış ve bu potansiyel saptanamamış olabilir.

-Kurbanlara Türkiye'de bir yıla kadar kalma olanağı tanıyan İnsani Vize uygulaması var. Ancak incelenen dönemde bundan yararlanan saptanamadı.

-Türk hükümeti 2009'da insan kaçakçılığını engelleme çabalarını, Moldova hükümetiyle işbirliği yaparak hazırladığı, hem 'müşterilere' hem kurbanlara hitap eden bir televizyon kampanyası aracılığıyla iyileştirdi.

-Uluslararası Göç Örgütü Türkiye'deki 157 insan kaçakçılığı ihbar hattına en fazla ihbarın kurbanların 'müşterilerinden' gelmeye devam ettiğini belirtti. Hükümet 2007'de '157'nin işletmesi ve maddi bakımdan desteklenmesini Uluslar arası Göç Örgütü'nden alma işareti vermesine karşın bu henüz gerçekleşmedi.

Türkiye'nin insan kaçakçılığında; kadın ve çocuklar için özellikle zorla fuhuşta, kimi kadın ve erkekler için ise zorla çalıştırmada bir hedef ve transit ülke olduğu belirtilen raporda, "Kurbanlar özellikle eski Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa kökenli. Yetkililer 2009'da Özbekistan, Türkmenistan ve Kırgızistan'dan getirilip zorla fuhşa sevk edilen kadınların sayısında bir artış tespit ettiler" denildi. Türk hükümetiyle birlikte çalışan Uluslar arası Göç Örgütü'nün geçen yıl, fuhşa zorlanan ve zorla çalıştırılan çok sayıda Moğol vatandaşını ülkelerine iade ettiği belirtilen raporda şöyle denildi:

"-Yerel uzmanlara göre seks kaçakçılığı kurbanları fuhşa genellikle yasa dışı genelevlerde zorlanıyor, müşterilere 'kiralanıyor' ve özel evler ve otellerde alıkonuluyor. Daha küçük bir sorun oluştursa da, legal ve illegal fuhuş sektörlerinde Türk vatandaşlarını kapsayan ülke içi kaçakçılık da vuku bulabiliyor. Kimi kurbanların Türkiye'den, fuhşa zorlandıkları ya da zorla çalıştırıldıkları Kıbrıs Türk kesimine, ya da Avrupa'daki destinasyonlara kaçırıldığı belirtiliyor.

-Türk hükümeti kaçakçılığı ortadan kaldırmak için asgari standartlarla tam uyum içinde değil, ancak bunu yapmak için önemli çaba gösteriyor.

-Hükümet kaçakçılıkla mücadele yasasının uygulamasını genişletti, fuhuş için kaçakçılık yapan suçluları atak bir şekilde kovuşturdu, bu alanda ülkedeki üçüncü sığınağı kurdu ve potansiyel seks kaçakçılığı kurbanlarının belirlenmesi potansiyelini iyileştirdi.

-Hükümetin kurbanlara kritik hizmetler sağlayan sivil toplum kuruluşlarına (NGO) fon sağlamada yetersiz kalması ve kaçakçılık kurbanlarının saptanmasında tutarsız uygulamalar, Türkiye'nin zorla fuhuş ve zorla çalıştırma kurbanlarını korumaya yönelik mücadelesini etkilemeyi sürdürdü.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

MSB'den 'Irak' açıklaması...

Milli Savunma Bakanlığı, terörle mücadele kapsamında Irak'la sınır güvenliğini artırmak için önemli bir adım attı... Bakanlık, Irak'a sınır güvenlik sistemlerine ilişkin olarak destek ver...

Fahrettin Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den ...


Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: 8 kişi gözaltında

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde sosyal medyada başlayan tartışma cinayetle sona erdi. Kar maskeleri ile kahvehaneyi basan iki kişi, 19 yaşındaki Arda Yücel Ekşioğlu'nu öldürdü. Olayla ilgili...

Mansur Yavaş'tan büyükelçilere 23 Nisan resepsiyonu

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Türkiye artık sadece göçmenler için bir geçiş ülkesi olmaktan çıkıp, bir kalış ülkesi haline gelmiştir. Bunun yarattığı toplumsal huzursu...


İmamoğlu ilk ziyaretini CHP’nin 30 yıl sonra kazandığı ilçeye yaptı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçimden sonra ilk ziyaretini CHP’nin 30 yıl sonra kazandığı Beyoğlu Belediyesi’ne yaptı. Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’i makamında ziyaret eden İmamoğlu...

Fahrettin Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den ...


Çorlu tren katliamında karar çıktı

2018'de 7'si çocuk 25 kişinin can verdiği Çorlu'daki tren kazasına ilişkin davada karar duruşması bugün gerçekleşti. Dava sonucu Mümin Karasu 17 yıl 6 ay, Nihat Aslan 15 yıl, Levent Muamm...

Çöl tozu hava kalitesini bozdu

Meteoroloji'nin Afrika kaynaklı toz taşınımı uyarısının ardından birçok şehirde görüş mesafesi düştü, hava kalitesi azaldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı ...


Ali Erbaş’a Kuran’ın Türkçe mealini gönderdiler

Zafer Partisi İstanbul İl Başkanlığı Irak ziyareti sırasında muhabirin sorduğu Arapça soruyu anlamayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a Kur’an-ı Kerim’in Türkçe mealini gönderdi. AKP’li...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR