Yukarı
60460

33 Yıl Önce Yurttaydı, Şimdi Saray\'a

23 Aralık 2011 08:20

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kraliçe II.Elizabeth’in davetlisi olarak İngiltere’ye önemli bir ziyarete hazırlanıyor. Gül’ün ziyareti hem kişisel tarihi hem de ülke için ‘nereden nereye’ dedirtecek cinsten.

Abdullah Gül, Kayserili Tornacı Ahmet Hamdi Bey’in akademisyen oğlu olarak 33 yıl önce İngiltere’ye ayak basmıştı. Milli Kültür Vakfı’nın bursuyla gitmiş, öğrenci yurdunda kalıyordu. İdealist, bekar, gururlu ve fakir “Anadolu çocuğu” idi.

Elizabeth ise yedi ceddi Saray’da yaşamış 26 yıllık Kraliçeydi. Elizabeth, şimdi ülkesinin bir numaralı koltuğunda oturan o genci sarayında ağırlayacak. Hem de Obama, Merkel ve Sarkozy’ye uygulanan en üst düzey protokolle.

İngiltere’nin efsanevi Başbakanı Churchill’in “uluslararası ilişkilerde dostluk yok, çıkar vardır” sözü hafızalarda olsa da Kraliçe’nin Abdullah Gül’e “sempati”si dikkat çekici. Kraliçe, Gül’ün Köşk’e çıkışının bir yılı dolmadan Türkiye’ye gelmişti.

Gül, geçtiğimiz yıl “Yılın Devlet Adamı” ödülünü de Kraliçe Elizabeth’in elinden almış, Elizabeth, övgü dolu sözler söylemişti.

Saray’da üç türbanlı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün her yönüyle “tarihi” olacak ziyareti 22-24 Kasım’da. Gül’ün yanında Hayrunnisa Hanım olacak. Gül çiftine kabinenin iki önemli ismi de refakat ediyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu.

Onlar da yalnız değil. Eşleri Zeynep ve Sare Hanım da yanlarında. Ortaya çıkacak tablo herhalde herkese aynı şeyleri hatırlatıyor. Henüz 4 yıl önce “Türban Çankaya’ya çıkar mı?” krizi yaşamış bir ülkeyi Buckhingam Sarayı’nda 3 başörtülü eşin temsil edecek olması da yine “nereden nereye” sorusunu akla getiriyor.

Buckingham’a giden ilk Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’dı. 1967 yılında. 4 yıl sonra da iade-i ziyaret oldu, Kraliçe ilk kez Türkiye’ye geldi. Kenan Evren de 1988’de gitmiş ve Sarayda kalmıştı. Evren’in gezisinde refakatçisi sonradan Başbakan olan Mesut Yılmaz’dı. O geziden ilginç bir ayrıntı da eşi vefat ettiği için kendisine kızının eşlik etmesiydi.

Abdullah Gül’e daha önce Evren ve Sunay’a uygulanmayan en üst düzey ağırlama yapılacak. Kraliçe’nin “her şey birinci sınıf olsun” talimatı verdiği söyleniyor. Kraliçe, havalimanına özel temsilcisini göndererek Gül’ü karşılatacak.

Cumhurbaşkanı ve beraberindekiler ilk geceyi otelde geçirecek. İkinci gün çok önemli. Tahtın veliahtı Prens Charles ve eşi, Gül ve eşini Otel’den alarak süvari birliği ile Saray’a getirecek. Kraliçe, Gül ve Eşler Kraliyet Tören Platformu’ndan o şaşaalı töreni izleyecek.

Ermeni terziye frak siparişi
İngiltere ve özellikle Saray “kural” demek. Kraliçe ile karşılaşmanın, tokalaşmanın, yürümenin bile bir dizi ritüeli var. Köşk ve misafirler protokole harfiyen uyacak. Gezinin belki en ilginç anı ‘resmi’ akşam yemeği olacak.

Kraliyet ailesi Kraliçe, eşi, veliaht prens Charles ve geçen sene evlenen Prens William ve Kate Middleton’la tam kadro yemekte olacak. Yemeği daha da dikkat çekici kılan, görüntüler olacak gibi. Bir “ilk” yaşanacak.

Cumhurbaşkanı Gül, Davutoğlu ve Babacan dahil tüm erkek katılımcılar frak giyecek. Bazı gazeteci ve işadamlarının da o masada fraklı olacağını söyleyelim. (Bakalım, Eyüp Can da frak giyecek mi?) Bu arada, Abdullah Bey giyeceği frakı İstanbul’da Ermeni kökenli bir terziye diktirmiş. Gül, Saray’da 3 gece geçirecek.

Saray’ın dışında da önemli programları var. Wilton Park’da konferans verecek. 2012 Olimpiyat alanını ve Türk Şehitliğini ziyaret edecek. Ünlü CEO’larla buluşarak Türkiye’ye yatırım daveti yapacak. İngiliz Başbakanı Cameron’la Başbakanlığın bulunduğu “10 numaralı” adreste görüşecek. Londra’nın Türk kökenli belediye başkanı Boris Johnson Gül onuruna yemek verecek.

Cumhurbaşkanı Gül, önemli mesajlarını İngiliz Parlamentosu’nda ve medyaya yapacağı özel röportajlarda verecek. İngiliz Meclis’inde milletvekillerine seslenecek olan Gül, konuşmasının 15 dakikasını İngilizce yapacak. Gül, İngiliz demokrasi ve parlamentosunda özel bir yeri olan Avam ve Lordlar Kamarası’na da uğrayacak.

Gül üç yaşındayken Kraliçe tahta çıktı
Son not Kraliçe ile ilgili. Elizabeth Alexandra Mary (Kraliçe Elizabeth ) 59 yıldır Sarayın hakimi olarak yaşıyor. Tahta oturduğunda Abdullah Gül henüz iki yaşında bir bebekti. Yaşı 85’e gelen Kraliçe artık devlet adamı davetlerini sınırlandırdı.

Abdullah Gül’ün Buckingham’da ağırladığı son devlet başkanı olabileceği söyleniyor. Kraliçe’nin 2012 programı boş görülüyor. Kraliçe’den sonra tahtta erkek egemenliği başlayacak gibi. Geleneğe göre, önce Prens Charles, sonra da oğlu tahtı devralacak. 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

'Ülkü Ocakları, Türkü Ocakları diye belediyeye doldurmuşsunuz'

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, meclis toplantısında konuştu. MHP'li bir belediye meclis üyesi ile tartışan Seçer, "Ülkü ocakları diye partinizin elemanlarını doldurmuşsun...

CHP'li başkanlardan Tayfun Kahraman için özgürlük çağrısı

Gezi davasından 2 yıldır tutuklu olan İBB bürokratı Tayfun Kahraman’ın özgürlüğüne kavuşması çağrısıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul’daki CHP’li ilçe belediye başkanları sosyal ...


Sarallar'a operasyon: Ümit Saral'ın kardeşi Hakkı Saral yakalandı

Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonlarında, cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda el...

MSB'den 'Irak' açıklaması...

Milli Savunma Bakanlığı, terörle mücadele kapsamında Irak'la sınır güvenliğini artırmak için önemli bir adım attı... Bakanlık, Irak'a sınır güvenlik sistemlerine ilişkin olarak destek ver...


Fahrettin Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den ...

Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: 8 kişi gözaltında

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde sosyal medyada başlayan tartışma cinayetle sona erdi. Kar maskeleri ile kahvehaneyi basan iki kişi, 19 yaşındaki Arda Yücel Ekşioğlu'nu öldürdü. Olayla ilgili...


Mansur Yavaş'tan büyükelçilere 23 Nisan resepsiyonu

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Türkiye artık sadece göçmenler için bir geçiş ülkesi olmaktan çıkıp, bir kalış ülkesi haline gelmiştir. Bunun yarattığı toplumsal huzursu...

İmamoğlu ilk ziyaretini CHP’nin 30 yıl sonra kazandığı ilçeye yaptı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçimden sonra ilk ziyaretini CHP’nin 30 yıl sonra kazandığı Beyoğlu Belediyesi’ne yaptı. Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’i makamında ziyaret eden İmamoğlu...


Fahrettin Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Bade İşcil: Güzelim diye dışlandım

Oyuncu Bade İşcil katıldığı 'Empati' programında güzellik yüzünden yaşadığı sorunları anlattı. Geçen hafta sahilde yürüyüş yaparken karşılaştığı muhabirlerin aşk sorusu karşısında "Yok ki...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıcak geçen ilkbahar kabusu erken getirdi

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler doğada erken görülmeye başladı. Uzmanlar keneler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı...

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR