Yukarı
4

Aydan Tuncayengin

Dünyada Çığır Açan Genç Mucit Bir Türk Kadını

11 Ağustos, 2023

   Dünyaca ünlü bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren, MIT (Massachusetts Institute of Technology) Media Lab'deki ekibiyle birlikte, meme kanserinin teşhisinde çığır açabilecek bir buluşa imza attı.

   Dr.Canan Dağdeviren milyonlarca kadının hayatına dokunacak ve onları hayata bağlayacak!

   Gururlandım, duygulandım ve mutlu oldum sevgili Canan... Tebrik ederim!

   Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılına bilim insanı ve Türk kadını olarak muhteşem çalışman ve buluşunla özel bir armağan verdin...

   Dr.Canan Dağdeviren; çalışmalarıyla dünyada ses getirirken, bilim alanında gençlere ve özellikle de kadınlara ilham olacak başarı dolu bir kariyere sahip.

    Meme kanseri teşhisinde çığır açabilecek giyilebilir ultrason tarama cihazını geliştiren Dr. Canan Dağdeviren, "Elektronik sütyenle her yıl 11 milyon kadının hayatı değişebilir. Bu teknolojiyi tüm kadınlara armağan ediyorum” dedi!

   Çalışmalarını ABD'de sürdüren Dağdeviren, henüz 30 yaşına gelmeden icat ettiği giyilebilir kalp pili ile ismini tüm dünyaya duyurmuştu.

   Meme kanserini erken teşhis edebilen elektronik sütyen buluşuna imza atan Dr. Canan Dağdeviren'in röportajını okuyalım lütfen…

   "Sık sık bana soruyorlar, ‘Neden Türkiye’de değilsiniz, Amerika’dasınız?’ diye.

    Çünkü burada insanlara büyük bir özgürlük verilip, insanları sorgulamadan, yargılamadan yaptıkları projelere sadece destek olan bir mekanizma söz konusu.. Henüz Türkiye'den bir tebrik almadım. Yakın zamanda umarım alabilirim diye düşünüyorum. Bu aletin Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılına denk gelmesi benim için ayrı bir mutluluk. Türkiye’de sesi kısılmaya çalışılan ve şiddet gören tüm kadınlara armağan ediyorum.

    Bu proje benim için çok kıymetli ve çok önemli. Hem teyzeme verdiğim sözü tutmam açısından hem de benim de meme kanserine yakalanma riskimin yüksek olması açısından ve birçok kadının meme kanserine yakalanma riskinin yüksek olmasından ötürü aslında ben bu teknolojiyi özellikle kadınlara adadım ve kadınlara armağan ettim.

    Onların yalnız olmadığını düşünüyorum ve bir kadının bir kadının ihtiyaçlarını daha iyi anlayabileceğini düşündüğüm için böyle bir dizayn, böyle bir alet tasarladık.

    Burada çok güzel, harika öğrencilerim var, tasarımcılar var, malzeme bilimciler var. Fizikçiler ve tıp doktorlarıyla hep birlikte ortak bir çalışma yaparak bunu devam ettirdik.”

    Milyonlarca kadının hayatına dokunacak ve hayata bağlayacak bir çalışma, Canan Dağdeviren ve ekibi tarafından tamamlandı.

    Meme kanseri teşhisinde büyük kolaylık sağlayacak elektronik sütyen, herhangi bir operatöre gerek duyulmaksızın tüm memenin ultrason filmini sadece birkaç saniye içerisinde çekiyor ve meme kanseri belirtilerini ortaya çıkarabiliyor.

    Geçtiğimiz Cuma günü tüm dünyaya duyurulan elektronik sütyen cihazını Dr.Canan Dağdeviren, 6 ay boyunca meme kanseri ile mücadele eden Teyzesi ile birlikte hayal ederek tasarladı...

    Meme kanserinde erken ve kolay teşhis, artık hayalin de ötesinde bir gerçek ve artık mümkün!

   Ah Canan ah!

   Bazı erkekler var biliyorsun...

   Çok fazla bu erkekler, korkuyorlar bizden!

   Kadınlar aydınlanırsa yalanları, sahtekârlıkları, pislikleri ve işe yaramaz oldukları ortaya çıkacak... Kadın nefreti bazı erkeklerin iliklerine kadar işlemiş. Onlar kadın karşısında ağlamaz, kadına tokat atmaya, tekmelemeye, yalan söylemeye hazırdır!

   Vurduğu kadının çürüyen yerleri için söyleyecek bol yalanı vardır. "Merdivenden inerken düştü" der, dövdüm diyemezler. Aslında ürkek ve pısırıktırlar. Hasta olunca öleceklerini zannederler. Kadına el kaldıran bu erkekler, insani iletişim kurmayı beceremeyen, erkekliklerini ancak bu yolla tatmin eden kompleksli tiplerdir. Erkek türlerinin yüz karası olanlarla yirmi birinci yüzyıla geldik, hala insani bir yol alamadık!



   Ah Canan ah!

   Erkek şiddetini önleyecek acil bir ÇİP de bulur muyuz?

   Oysa ne kadar yakışıyor kadın-erkek birbirine...

   Yakışanı yapsalar, sevmeyi, saymayı öğrenseler de güzellikle dolsa dünya!

   Erkekler kendilerine kadınları düşman ederek nereye varabilirler ki cinsiyetlerini bitirmekten başka!

   Dr.Canan Dağdeviren gibi kadınlar umarım bir gün bu dünyadaki kanserli zihniyeti de yok etmeyi başaracaklardır.

   Özellikle kadınları yok etmeyi amaçlayan gerici, kanser hücreli erkek zihniyetler için de acil bir buluş gerekiyor!

   Türkiye’de 2022’de can kaybıyla sonuçlanan 4 bin 292 meme kanseri vakasının 4 bin 241’ini yani yüzde 98.8’ini kadınlar oluşturmakta. Aynı zamanda meme kanseri, kadınlarda en çok can kaybına sebep olan kanser türüdür. Bu yüzden Dr.Canan Dağdeviren'in buluşu çok önemli.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Hasan Can Kaya'dan Cem Yılmaz'a ağır sözler

Hasan Can Kaya, bir gösterisinde kendisini tiye alan Cem Yılmaz’a yanıt verdi. Kaya, Yılmaz için ''Oyuna benim yerime veteran komedyenlerden Cem Yılmaz girmiş. İzledim ama olmamış yine de...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Beyinde şimşek çakması tehlikeli midir?

Prof. Dr. Uludüz ‘’Durup dururken başınızda yüzünüzde gözünüzde veya ensenizde oluşan şimşek çakması ya da elektrik çarpması hissi önemli bir nörolojik sorundan kaynaklanabilir’’ uyarısında bulundu. Uzmanlar, ‘’Sanki beynimde şimşek çaktı’’ ya da ‘’Başımda elektrik çarpması gibi bir şey hissettim’’ şeklinde tarif edilen şikayetlerin nedeninin nörolojik problemler olabileceğine dikkat çekiyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR