Kültür varlıklarına 22 yılda rekor yatırım: 10 kat arttı
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2002-2024 yılları arasında kültür varlıklarının restorasyon, tanzim ve çevre düzenleme çalışmalarında büyük bir artış sağladı. Bakanlık, bu süreçte 2 bin 511 restorasyon çalışması gerçekleştirerek kültürel mirası koruma adına önemli bir adım atmış oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, kültür varlıklarının restorasyonuna devam ederken, diğer yandan 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen eserlerin ve Bakanlığa tahsisli yapıların onarımlarını yaptırdı.
Kültür varlıklarına yönelik proje, restorasyon, teşhir tanzim ve çevre düzenleme çalışmalarının sayısı 2002'den önceki 10 yıllık dönemde yaklaşık 250 iken 2002-2024 yıllarındaki dönemde bu sayı 2 bin 511'e çıktı.
Tescilli yapılarda, deprem sonrası kültür enkazının ayrıştırılmasına ve desteklenmesine yönelik işlerde ve Gaziantep Kalesi, Adıyaman Kahta Kalesi, Hatay Arkeoloji Müzesi, Elbistan Müzesi deprem sonrası onarım çalışmalarında 3 milyar lira harcama yapıldı.
Saint Pierre Anıt Müzesi, Malatya Atatürk Evi ve Arkeoloji Müzesi ile Beşkonaklar Müzesi'nin restorasyonu ve teşhir tanzim ve güçlendirme çalışmaları, Adıyaman Kahta Kalesi ve Adıyaman Müzesi onarımı, Diyarbakır Paşa Hamamı, Saint George Kilisesi ve Çardaklı Hamamı'nın restorasyonu tamamlandı.
Öte yandan, Gaziantep Zeugma Mozaik ve Arkeoloji Müzesi'nin onarımı ile Gaziantep Kalesi restorasyonu, Kahramanmaraş Elbistan Müzesi hasarlarının giderilmesine yönelik çalışmalar ise 2025'te tamamlanacak.
Kilis Ravanda Kalesi, Alaeddin Yavaşça Müzesi ve Şanlıurfa Harran Kalesi, Siverek Kalesi restorasyonu ile Arkeoloji ve Mozaik Müzesi'nin hasarlarının giderilmesi ve Adana Anavarza Zafer Kapısı acil müdahale uygulamaları bu yıl sona erdi.
Hatay Arkeoloji Müzesi'nde de onarım restorasyon çalışmaları etaplar halinde sürdürülüyor ve müze 2025'te açılışa hazır hale getirilecek.
Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin Bütüncül Projesi çıkarıldı
Kültür varlıklarına yönelik çalışmalar kapsamında, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile kültür varlıklarının restorasyonu da devam ediyor.
Vakıf eserlerine yönelik ihya çalışmalarının sayısı 2002 öncesi 10 yıllık dönemde sadece 46 iken, bu sayı 2002-2024 yıllarında 5 bin 913'e çıkarıldı ve yaklaşık 130 katlık bir artış kaydedildi. 154 eserin onarım ve restorasyonu ise sürüyor.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde hasar gören 377 vakıf kültür varlığının tamamına yönelik restorasyon süreçleri başlatıldı. Bu faaliyetler, merkezi bütçeden pay alınmadan vakıf gelirleriyle yapılıyor.
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan eserlerden İstanbul Kariye Camisi, Sivas Divriği Ulu Camisi, İstanbul Sultanahmet Camisi ile İstanbul Hz. Cabir Camisi'nin ve İstanbul İbrahim Hakkı Konyalı Kütüphanesi'nin de restorasyonları tamamlanarak ibadete ve hizmete açıldı.
Bu yıl içerisinde tarihinde ilk kez Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin Bütüncül Projesi çıkarıldı ve olası risklere karşı Ayasofya'yı koruma çalışmaları titizlikle yürütülüyor.
Edirne Selimiye Camisi, Kıbrıs Lefkoşe Selimiye Camisi, Arnavutluk İşkodra Camisi, İstanbul Fatih Beyazıt Camisi, İstanbul Fatih Zeynep Sultan Camisi gibi eserlerin restorasyonlarının ise 2025'te bitirilmesi planlanıyor.
Bu yıl, İstanbul Eyüp'teki Mihrişah Valide Sultan İmareti'ne ilave olarak Ankara Hacı Bayram Veli ve Tokat Gülbahar Hatun imaretleri açıldı, böylece Osmanlı'dan miras bir gelenek olan aşevi sayısı 3'e çıkarıldı.
Balıkesir ve Gaziantep imaretlerinin de 2025'te açılması için çalışmalar devam ediyor.
Sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Belgeselde hüzün başarı ve lezzet var
İngiltere’de başarılara imza atan şef Hüseyin Özer’in hayatını konu alan belgesel “Husin”in galası önceki akşam Özdilek AVM’de gerçekleşti. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Erol Koçan’ın ü...
'Frida Kahlo'nun Günlükleri' sergisi...
Frida Kahlo'nun günlüklerinden ilham alınarak hazırlanan sergi, fiziksel ve dijital unsurlarla sanatçının içsel dünyasına ve hayatına derin bir yolculuk sunuyor. 23 Mart’a kadar AKM’de zi...
Beyoğlu'nu yeniden keşfedin
‘Pera’dan Beyoğlu’na adlı sergi Osmanlı’dan günümüze Beyoğlu’nun tarihi ve kültürel sürecini gözler önüne sererken, semtin keşfedilmeye değer detaylarını da fark etmemizi sağlıyor. Beyoğl...
Ebru Gündeş'ten dudak uçuklatan servet
Şarkıcı Ebru Gündeş, Kanlıca'da yer alan 250 milyon lira değerindeki yalısını Reza Zarrab'tan olan 14 yaşındaki kızı Alara'nın üzerine yaptı. Geçtiğimiz yıl iş insanı Murat Özdemir ile ev...
Binlerce yıldır merak ediliyordu: Renkleri ortaya çıktı
Kahire'nin güneybatısındaki Giza'da, Mısır'ın zengin tarihine ışık tutan çarpıcı bir keşif yapıldı. 1938 yılında, Mısırlı arkeolog Ahmed Fahri tarafından Qarat Qasr Selim bölgesinde bulun...
40 yılda 500 parçalık koleksiyon oluşturdu
Kayseri’de babadan kalma saatçilik mesleğini 50 yıldır devam ettiren 63 yaşındaki Ahmet Rıhtım, beğendiği saatleri satmayıp 40 yılda 500 parçalık koleksiyon oluşturdu. En eskisinin 1850’d...
500 bin taşlı mozaik sanat eseri
Türkiye'nin ilk 3D mozaik sanatçısı Menel Hüzmeli'nin, Kahramanmaraş depreminde enkaz altından kurtardığı ve 500 bin taşla yaptığı 1 tonluk 'Cennetin Hediyesi' mozaik eseri, İzmir Selçuk ...
Yüzyılların gizemi çözülüyor...
Peru'daki arkeologlar, uzun yıllardır süregelen spekülasyonlara son noktayı koyarak, İnka uygarlığının gizemli bir yeraltı şebekesine ulaştıklarını duyurdu. Machu Picchu'ya yakın tarihi C...
Anna Laudel İstanbul’da...
Anna Laudel İstanbul, 2025 yılına iki yeni sergiyle giriş yaptı. Sanatsal ifadesinde insan ve mekân arasında kurulan güçlü bağa odaklanan Özlem Yenigül’ün ilk kişisel sergisi, “Her Yerde ...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Murat Boz yatırımlarını açıkladı
“İlk önce oturduğum evi aldım, 2008 senesiydi. Sonra yatırım için ev almaya başladım. Konserlerin dışında pasif gelirim var. Ben sadece Bitcoin’ciyim. Herhangi bir altcoin’e yatırım yapmı...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Kas gücü ile ilgili çarpıcı araştırma! Riski yarı yarıya indiriyor
Yeni bir araştırmaya göre, fiziksel zindelik ve kas gücü, kanser hastalarının ölüm riskini neredeyse yarıya indirebilir. Bu bulgular, hastalara özel egzersiz planlarının hayatta kalma oranlarını artırabileceğini öne sürüyor. Araştırma, özellikle ileri evre kanser hastalarında yaşam beklentisini artırmaya yönelik önemli ipuçları sunuyor.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.