Yukarı
141350

'IŞİD’i yöneten güçlerin psikolojik harekatı var'

15 Eylül 2014 18:22

ABD , Türkiye’nin IŞİD operasyonuna aktif olarak katılması için, ikili mi oynuyor?ABD’nin Türkiye’yi çekirdek koalisyona sokma ısrarı sürüyor.

ABD’li yetkililerin Türkiye’yi ve durumunu anlıyoruz demesine rağmen yaşanan gelişmeler bunun en açık göstergesi. Bir taraftan Türkiye’nin koalisyona katılmamasını ve pasif olarak yer alacağını açıklamasına olumlu bakılırken bir taraftan da Amerikan yetkililer IŞİD’in operasyonuna Türkiye’nin katılması gerektiğini belirten açıklamalar geliyor.

Türkiye’nin bu koalisyona girmeme nedeni olarak ise, görüldüğü gibi sadece rehine krizi neden değil. Türkiye’nin bölge ile ilgili, sınırlar ve yeni bir mülteci dalgası ile ilgili endişeleri de var.Emniyet İstihbarat Dairesi Eski Başkanı Bülent Orakoğlu, ABD’nin ve Batı’nın bu tutumunu AjansHaber’e değerlendirdi.

“ABD’NİN GEÇMİŞTE DE TÜRKİYE’Yİ BASKI ALTINA ALDIĞI BİLİNİYOR”

Obama’dan farklı açıklamalar geldiğini belirten Orakoğlu, “Obama’nın Türkiye’ye karşı, Sayın Cumhurbaşkanı’na karşı davranışı değişti. Sayın Obama’nın Türkiye ile istihbarat açısından çalışmaları var. Türkiye ile terörist unsurlara karşı işbirliğini sürdürüyoruz demişti. Çok daha kısa süre önce ciddi şekilde Türkiye, Hamas ve Müslüman Kardeşler gibi bize göre yasal onlara göre terörist olan bir takım örgütlerle işbirliği içerisinde olduğu iddia ediliyordu. Hatta Obama’nın NATO zirvesinde yapmış olduğu açıklamaya, Cumhuriyetçi senatörlerden de eleştiriler geldi. Galler Zirvesi’nde bana göre Türkiye’nin haklılığı bir kez daha tescil edilmiş oldu. Kerry ile Davutoğlu’nun yaptığı toplantılarda Türkiye ile ABD’nin işbirliğinin kabul edilmesi Türkiye’nin tezlerini doğruluyor. Kalkıp da Türkiye IŞİD’le ilgili bu çekirdek koalisyona dahil edilmek için böyle bir strateji uygulanıyor anlayışı yanlış. ABD’nin geçmiş dönemlerde de Türkiye’yi kapalı ve gizli bir şekilde baskı altına aldığı bilinen bir gerçek. Burada Sayın Başbakan’ın yüzde 52 ile Cumhurbaşkanı seçilmesi önemli. Türkiye’nin aslında IŞİD tipi örgütlerle ilgisi olmadığını en iyi bilenlerden birinin de ABD olması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.    

ÇÖZÜM SÜRECİ ORTADOĞU’YA TAŞINDI

Örgütün oluşmasına büyümesine zemin hazırlayan Amerikan-İsrail derin devleti olduğunu söyleyen Orakoğlu, “Örgütün büyümesinde zemin hazırladılar. Bu örgütlerin gelişmesine zemin hazırlayacak bir ortam yarattılar orada. Türkiye bunları hep söyledi. Burada korkunç şekilde propaganda yapılıyor. IŞİD’in Sykes Picot’un yeniden küresel güçlerce faaliyete sokulduğu gözüküyor. Ortadoğu’da faaliyetlerin yeniden düzenlenmesinde IŞİD bir araç gibi kullanılıyor. Burada en büyük sorun Kürt-Türk ittifakının bozulmasına yönelik olduğunu düşünüyorum. Çözüm sürecinde çok iyi adımlar atıldı. Bakanlar Kurulu’na yetkiler verildi. Bununla birlikte yeni bir yol haritası hazırlanmıştı. Burada Ortadoğu’yu idare eden ülkeler şu anda çözüm sürecine doğru gidiyorlar. Türkiye’nin çözüm sürecini Ortadoğu’ya taşıdı.” diye konuştu.

“İKİ AMERİKALI’NIN ÖLDÜRÜLMESİ DE ŞÜPHELİ”

Almanya’nın Türkiye’yi dinlemesinin altında çözüm sürecinin olduğunu iddia eden Orakoğlu,  “Burada Türkiye’nin Barzani ile yapmış olduğu anlaşmalar, petrollere ABD karşı çıktı. Nereden bakarsanız bakın, Türkiye’nin  Ortadoğu’da bir güç olmasının önüne geçiliyor. IŞİD ile sosyolojik zemin hazırlandı, mevcut iktidara, Maliki iktidarına düşman olmaları sağlandı. 100 yıl önce küresel güçlerin kurduğu Sykes Picot’un kurduğu sınırı bozdu. İki Amerikalı’nın öldürülmesi de şüpheli. Mizansen de olabilir.

Yapılacak hava harekatında İncirlik yerine Erbil kullanılması gibi, PKK’ya meşruiyet kazandırmak gibi olaylar bir strateji de olabilir. Obama, Türkiye’nin elini güçlendirirken karşı taraftan da farklı müdahaleler geliyor. Şer güçler tarafından psikolojik harekatlar yapılıyor. Türkiye’yi bu çekirdek koalisyona girmeye zorluyorlar gibi gözüküyor. Sayın Erdoğan ile Kerry arasında yapılan görüşmede Türkiye koalisyonun içerisinde olmayacağını söyledi.” değerlendirmesinde bulundu.

“PKK’NIN SİLAHLANMASINA TÜRKİYE CİDDİ TAVIR KOYUYOR”

ABD’nin daha önce Somali’de, Afganistan’da bir sonuç alamadığını söyleyen Orakoğlu, “Kara harekatını PKK-Peşmerge beraber yürütecek gibi gözüküyor. PKK’nın da silahlanmasına karşı Türkiye ciddi bir tavır koyuyor. ABD Irak’tan çekilirken teknolojik silahları bıraktı, ama Irak, direnç göstermekten silahları Irak’a bıraktı. Türkiye bu amaçla karşı çıkıyor. Yanlış ellere geçebileceğini düşünüyor.” dedi.

“IŞİD’İ YÖNETEN GÜÇLERİN PSİKOLOJİK HAREKATI VAR”

Türkiye’nin operasyona katılmama nedenlerinden birinin de Irak’ta toprak bütünlüğünü savunması olduğunu belirten Orakoğlu,  “Suriye’de Esed rejiminin de gitmesi taraftarı Türkiye. Obama da bunun tersine bir şey söylemiyor ama yalnız bırakıldığı da geçmişte ortada. Suriye muhaliflerine verilen desteği IŞİD’e vermiş gibi Türkiye’yi suçluyorlar. IŞİD’e terör örgütü denmiyor diyorlar. Her kelime cımbızla çekiliyor. Türkiye’nin geldiği yere bakmak lazım. Türkiye bu oyuna gelmez. Türkiye kırmızı çizgilerini ortaya koymuş. Rehineler konusu çok istismar edildi. PKK’ya ciddi bir şekilde gaz vermeye çalışan bir takım gruplar PKK’nın çok iyi savaştığını ve silah verilmesini söylüyorlar. Türkiye Irak politikasında doğru yerde duruyor. Burada IŞİD’i yöneten güçlerin psikolojik harekatı var.” diye konuştu.

“TÜRKİYE REHİNELERİ NOKTA OPERASYONLA KURTARABİLİRDİ…”

“Türkiye aslında bu rehineleri nokta operasyonla kurtarabilirdi ama zayiat olabilir diye yapılmadı.” diyen Orakoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

Burada ulusal güvenliğimize tehdit olabilecek çok sayıda neden var çekirdek koalisyona uzak durmakta. Obama ve Kerry, Türkiye’yi anlıyoruz derken arkadan farklı sesler çıkıyor. Neo con gibi cumhuriyetçiler gibi. Türkiye bütün bunların farkında. Türkiye yeni bir sığınmacılar meselesi ile de karşılaşmak istemiyor. Türkiye, Suriye sınırı arasında bir tampon bölge ve kamplar kurulmasını istiyor.

IŞİD cihatist bir politika izliyor. Bu cihat gibi değil, İslamafobiyi artırıyor. Aynı El Kaide gibi. İslamiyetin en uç noktalara taşıyan, alakası olmayan bir vahşet uyguluyorlar. Bunlar Müslümanların kutsallarına o kadar el uzatıyorlar ki. Peki İsrail ile ilgili neden bir şey söylemiyor. 

KAYNAK: AjansHaber



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel görüşmesi başladı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Merkezi’nde buluştu. Erdoğan ve Özel'in görüşmede yeni anayasa, ekonomi ve Gazze konularını değerlend...

Tepkilere neden olan 'süpürün' emrine ilişkin Vali Davut Gül'den açıklama

1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmak isteyenlere ve alandaki gazetecilere yönelik polisten 'süpürün' talimatı gelmiş, o sözler büyük tepki çekmişti. İstanbul Valisi Davut Gül, konu hakkında açıklam...


CHP'den 'Özgür Özel niye Taksim'e yürümedi?' sorusuna yanıt

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, 1 Mayıs’ta CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Taksim’e yürümemesiyle ilgili “Sendikalar görüşmeler sonucunda Taksim’de polisle karşı karşıya gelmemek konusu...

İYİ Parti Trabzon’da istifa depremi sürüyor

İYİ Parti Ortahisar İlçe Başkanlığı yönetiminde 45 yönetim kurulu üyesinden 33 kişinin istifa etmesiyle ilçe yönetimi düştü. 3 gün önce Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık’ın parti üyeli...


DEVA Partisi, anayasa trafiğine kapıyı kapattı

DEVA Partisi Ankara Milletvekili İdris Şahin, Kurtulmuş'un anayasa ziyaretlerine ilişkin "15 milletvekiliyle DEVA Partisi olarak bizden iktidarın bu talepleri karşılık bulamayacak" dedi. ...

Erbakan'dan, Bahçeli'nin 'soyadı' sözlerine yanıt: 'Dedemiz yaşında insan...'

MHP lideri Devlet Bahçeli önceki gün grup toplantısında Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ı sert sözlerle eleştirmişti. Erbakan'dan Bahçeli'yi kızdıracak yanıt geldi. Pole...


‘Gar Katliamı’ davası… Can Atalay’a beraat kararı çıktı!

Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay hakkında, Ankara Gar Katliamı'nı protesto ettiği için yargılandığı davada beraat kararı verildi. Hatay milletvekili seçilen Can Atalay hakkında 13. A...

Kılıçdaroğlu hakkında 2 yıl 4 aya kadar hapis istemi

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, eski bakan Erdoğan Bayraktar'a yönelik sözleri nedeniyle yargılandığı davada 1 yıl 2 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması talep ...


Erdoğan'dan 'trol' talimatı: "Arkasında kimlerin olduğu raporlarımıza girdi..."

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, AKP'nin önceki gün yapılan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında 'troller' konusu gündeme geldi.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Rekortmen iş insanı Numan Ceyhan’ın mutlu günü

32 kez Türkiye vergi rekortmeni listesine giren iş insanı Numan Ceyhan’ın oğlu Raif Gökhan Ceyhan, nişanlısı Nazlıcan Erden ile dünyaevine girdi. Türkiye’nin önde gelen sanayicilerinden N...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

'Kalp krizlerinin nedeni aşılar değil, hava kirliliği'

Türk Toraks Derneği son yıllarda artan genç yaşta kalp krizi vakalarının sanıldığı gibi aşılar değil, hava kirliliğinin vücutta yol açtığı zararlar nedeniyle gerçekleştiğini kaydetti. Türk Toraks Derneği'nin  Kıbrıs'ta gerçekleştirilen uluslararası katılımlı kongresinde sağlığın en büyük düşmanı hava kirliliği ve iklim değişikliğine dikkat çekmek için ana tema 'İklime Ses Ol, Dünyaya Nefes' olarak belirlendi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR