Yukarı
198821

O anket Meclis gündeminde!

10 Ocak 2018 09:40
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu TÜBİTAK Araştırma Projesi adı altında lise çağındaki çocuklara sorulan soruları Meclis gündemine taşıyarak Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

CHP'li Tanrıkulu'nun açıklaması ve soru önergesi şöyle;

TÜBİTAK Araştırma Projesi adı altında öğrencilere bir anket düzenlendiği ortaya çıkmıştır. Turgutlu’da eğitim gören lise düzeyindeki öğrencilerin katılması istenilen anket dini ve özel hayata ilişkin “ciddi kaygılar uyandıracak” sorular içermekte ve anketin 'Günlük hayatta dini değerleri anlamlandırma ve öğrencilerin İslam dinine bakışı' isimli projede kullanılmak üzere yapıldığı iddia edilmektedir. Anketin amacının, Turgutlu’da eğitim-öğrenim gören lise öğrencilerinin İslam dini hakkındaki görüş ve düşüncelerini tespit etmek olduğu açıkça belirtilmektedir. 

Bu proje ve bilhassa anket çalışması kapsamında öğrencilere yaşam tarzları, görüş ve dini inanışları, değer yargıları ile ilgili sorular sorulması özel hayata saygı hakkına, düşünce ve ifade özgürlüğüne, laik ve bilimsel eğitim-öğrenim hakkına bir darbe niteliğindedir.

Bu bağlamda,

1.Turgutlu’da eğitim gören lise düzeyindeki öğrencilerin katılması istenilen anketin 'Günlük hayatta dini değerleri anlamlandırma ve öğrencilerin İslam dinine bakışı' isimli projede kullanılmak üzere yapıldığı iddiaları doğru mudur? Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK ve Diyanet işleri başkanlığı arasında imzalanan her hangi bir protokol var mıdır? Varsa, içeriği nedir?

2. 'Günlük hayatta dini değerleri anlamlandırma ve öğrencilerin İslam dinine bakışı' isimli TÜBİTAK Araştırma Projesi’nin yapılmasının gerçek amacı nedir? Projeyle ulaşılması hedeflenen sonuç nedir? Proje metninde bu hususlar nasıl ifade edilmektedir?

3.Lise çağındaki öğrencilere yapılan ve kişilerin özel hayatlarına, dini değerlerine yönelik sorular içeren bir anket nasıl bir bilimsel araştırma çalışması olarak kabul edilmiştir?

4.Okul yönetimleri bu anketlerin yapılmasından önce velilerin iznine başvurmuş mudur ya da kendilerini anket çalışması konusunda bilgilendirmiş midir? 

5. Turgutlu İlçesinde yapılan bu anket çalışması için hangi düzeyde yetkililerden izin alınmıştır? Milli Eğitim Bakanlığı konu hakkında bilgilendirilmiş midir ve izne başvurulmuş mudur?

6.TÜBİTAK adı geçen proje kapsamında yapılan çalışmalardan ve bu anket çalışmasından haberdar mıdır?

7.Sözü edilen anket çalışması kim tarafından hazırlanmıştır, soruların hazırlanmasında bilimsel yöntemler göz önünde bulundurulmuş mudur? Bu hazırlık sürecine psikolojik ve rehber danışmanlar dahil adilmiş midir?

8.Reşit olmayan ve bununla birlikte yetişkin birer birey olma yolunda ilerleyen gençlere yöneltilen anket sorularının ve görüş belirtilmesi beklenen ‘önerme ve yargı’ların kişilerin zihinlerinde nasıl bir etki yaratacağı göz önüne alınmış mıdır?

9.Lise çağındaki öğrencilere yöneltilen 'Evleneceğiniz kişi sizinle aynı dinden olmalı mıdır?', 'Dini cemaatler olmalı mıdır?', 'Giyim kuşam biçimi dinde esas alınmalı mıdır?', 'Kız ya da erkek kardeşinizin başka din veya mezhepten biriyle evlenmesini onaylar mısınız?' soruları "Laik ve Demokratik Eğitim Anlayışı"yla örtüşmekte midir?

10.Öğrencilere katılıp katılmadıkları sorulan, 'İnanan kişinin dini uğruna birtakım zorluklara katlanması gereklidir', 'İslam dinine göre öğrencilerin sınavda kopya çekmesi kul hakkına girmektedir', 'İslam ülkelerine liderlik yapacak bir halifenin olması gerekli midir?', 'Türkiye'de İslam dininin anlaşılmasında ve öğretilmesinde engeller vardır', 'Evleneceğim kişi dindar olmalıdır' ve 'Birey hayatını dine göre düzenlemelidir' gibi önerme ve yargılar, din temelli bir yönlendirmeyi mi hedeflemektedir? Bu tür soruların bilimsel bir proje kapsamında, laik ve bilimsel bir eğitim sistemi ile ilişkisi nedir?

11.Bu anket çalışmasının öğrencilere ve hatta ailelerine yönelik bir ‘fişleme’ amacı ile yapıldığı iddiaları doğru mudur? İddialar ile ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatılacak mıdır?

12. Öğrenciler ankete katılım konusunda özgür tutulmuş mudur yoksa ankete katılım okul yönetimi ve öğretmenlerce zorunlu mu kılınmıştır?

13.Ankete katılmak istemeyen ve buna olumsuz tepki veren veliler olmuş mudur? Bu konuda okul müdürlükleri ne gibi bir yol izlemiştir? Bu tür anketlerin pilot İller seçilerek Milli Eğitim Bakanlığının talimatı ile yaptırıldığı iddiası doğru mudur?



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını yitirdi

Celal Başlangıç, 1956 yılında İstanbul’da doğdu. Gazeteciliğe 1975’te Ege Ekspres gazetesinde başladı.

İliç faciasında bir bakanlık daha sorumluluk kabul etmedi: 'Görevimiz yok'

Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat’ta Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kayması nedeniyle 9 işçi toprak altında kaldı. 5 Nisan ve 19 Nisa...


İstanbul Barosu yıllarca bünyesinde çalıştırdığı avukatı sosyal medyada engelledi

İstanbul Barosu'nun sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşıma eleştirel yorumda bulunan avukat, İstanbul Barosu tarafından engellendi.

Aksaray'da yağ fabrikasında yangın: Ekipler çalışma başlattı

Aksaray'da organize sanayi bölgesindeki bir yağ fabrikasında yangın çıktı. Çok sayıda itfaiye ekibi, alevleri söndürmek için çalışma başlattı.


Bu illerde yaşayanlar dikkat... Kuvvetli sağanak geliyor!

Meteoroloji'den yapılan son hava durumu tahminlerine göre; Marmara dahil birçok bölge için sarı kodlu uyarı verildi. Adana, Edirne, Hakkari, Kars, Mardin, Tekirdağ, Şırnak, Osmaniye, Ağrı...

İYİ Parti'de başkanlık divanı belirlenecek: Bir ismin üstü çizildi

Olağanüstü kurultayda genel başkanı ve yönetimi değişen İYİ Parti’de yeni Genel İdare Kurulu (GİK), bir araya gelerek başkanlık divanını seçecek. Divan seçimi öncesi ise parti kulisleri h...


3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü: Türkiye RSF Endeksi’nde 158. sıraya yükseldi!

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün hazırladığı 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, 180 ülke içerisinde 158'inci sırada yer alarak, sıralamada bir önceki ...

İstanbul'da sabaha karşı 1 Mayıs baskınları: Çok sayıda gözaltı var!

İstanbul’da 1 Mayıs’ta Saraçhane’den Taksim’e yürümek isteyen çok sayıda kişinin evine baskın düzenlendi. SOL Parti'den yapılan açıklamada, "1 Mayıs eyleminden dolayı İstanbul'da üyelerim...


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel görüşmesi başladı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Merkezi’nde buluştu. Erdoğan ve Özel'in görüşmede yeni anayasa, ekonomi ve Gazze konularını değerlend...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Çiçek Dilligil'in oğlu kadın oldu

Oyuncu Çiçek Dilligil ile müzisyen Bora Öztoprak'ın çocukları Ardahan Öztoprak (27) cinsiyet değiştirerek kadın kimliğine yöneldi. Oyuncu Çiçek Dilligil ile müzisyen Bora Öztoprak'ın 1997...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

'Kalp krizlerinin nedeni aşılar değil, hava kirliliği'

Türk Toraks Derneği son yıllarda artan genç yaşta kalp krizi vakalarının sanıldığı gibi aşılar değil, hava kirliliğinin vücutta yol açtığı zararlar nedeniyle gerçekleştiğini kaydetti. Türk Toraks Derneği'nin  Kıbrıs'ta gerçekleştirilen uluslararası katılımlı kongresinde sağlığın en büyük düşmanı hava kirliliği ve iklim değişikliğine dikkat çekmek için ana tema 'İklime Ses Ol, Dünyaya Nefes' olarak belirlendi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR