Yukarı
203344

​Belediye başkanları için yeni teklif

24 Şubat 2018 13:21

Yarkadaş: "Belediye başkanının halktan kopmasını önlemenin yolu ön seçimden geçer. Başkanı genel merkezdeki üç kişi değil halk seçmelidir."

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "CHP ortaya koyacağı yeni tüzükte, Türkiye'yi nasıl bir demokrasiyle yöneteceğini göstermelidir. Tüzüğümüz partimizin 'demokrasi aynası' olmalıdır" dedi.

CHP'nin tüzüğüne ilişkin yapılan toplantılar Türkiye'nin dört bir yanında sürüyor. CHP Kadıköy ve Kartal ilçe örgütlerinin düzenlediği tüzük gündemli toplantılara da yaklaşık 600 kişi katıldı. Kadıköy ve Kartal ilçe örgütlerinin toplantısında partililere seslenen CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, genel merkezdeki komisyona on maddelik bir öneri taslağı sunduğunu açıkladı. 

"BELEDİYE BAŞKANLARI DA ÖN SEÇİME GİRSİN"

Yarkadaş, on maddelik öneri paketinin ilk maddesinin "Milletvekili, il, ilçe başkanı, belediye başkanı,  belediye meclis üyesi, Parti Meclisi, Yüksek Disiplin Kurulu üyelerini ve genel başkan adayları tüm üyelerin katılımıyla yapılacak olan ön seçimle belirlenmelidir" şeklinde olduğunu söyledi.

KANUN TEKLİFİ DE VERDİ

Bu öneriye ilişkin kanun teklifini TBMM'ye sunduğunu da belirten Yarkadaş, "Belediye başkanlarının görev süresinin üç yıla düşürülmesine ilişkin bir teklif üzerine çalıştığını" da açıkladı. CHP'li vekil, belediye başkanlarının görev süresinin kısaltılması için pazartesi günü kanun teklifi vereceğini belirtti.

Yarkadaş, "Genel merkezin atadığı başkan, koltukta beş yıl oturacağını düşünüyor ve halktan kopuyor. Kendisine oy verenleri unutuyor. Bunu önlemenin yolu ön seçimden ve hizmet süresini kısaltmaktan geçiyor" dedi. 

KONTENJAN SINIRI

Yarkadaş, "Genel başkanın milletvekili  ve belediye başkanı adayı belirleme yetkisi yüzde üçle sınırlandırılmalıdır" ifadesini de kullandı.

Belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinin mutlaka ön seçimle belirlenmesi gerektiğini belirten Yarkadaş, "Artvin Hopa'da görev yapacak meclis üyesinin kim olacağına Ankara'dan karar vermek doğru değil. Hopa'nın tercihini Hopalıya bırakmak gerekir" ifadesini kullandı. 

"TÜZÜKLER PARTİLERİN ANAYASASIDIR

"Yeni tüzüğümüz, üyelerin oy hakkını sınırlandırmak yerine, üyeyi tek belirleyici hale getirmelidir" diyen Yarkadaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüzükler partilerin anayasasıdır. Öyle bir anayasa yapmalıyız ki; bu anayasa, ülkeyi nasıl yöneteceğimizin işareti olmalıdır. Parti tabanımız, ön seçimlerin sınırlarının daha da genişletilmesini ve merkezi atama sisteminin olabildiğince daraltılmasını istiyor."

"GENEL BAŞKANI DA ÜYELER SEÇSİN"

Yarkadaş sözlerine  milletvekili adayı olduğu dönemde dile getirdiği bir vaadi hatırlatarak devam etti:

"2015 yılında ön seçimlere girerken, partililerimize iki şey söylemiştim: Partinin enerjisini emen ve herkesi birbirine küstüren delegelik sistemi kaldırılmalı ve tüm yöneticileri üyeler seçmelidir. Buna CHP genel başkanı seçimi de dahildir. CHP genel başkanını da ülkenin her yerine kurulacak olan sandıklarda parti üyeleri seçmelidir. Bugün yine aynı düşüncedeyim. Genel başkan da dahil olmak üzere, tüm yöneticileri üyeler seçmelidir."

PARTİ YÖNETİMİNE "DANIŞMAN" UYARISI

Yeni tüzüğe ilişkin medyada yapılan spekülasyonlara inanmak istemediğini belirten Yarkadaş, "Umarım seçilmemiş kişilerden, yani danışmanlardan yeni parti organı  oluşturma fikri doğru değildir. Bunun adı 'Paralel MYK' olur. O halde seçimlere ve organlara yönetici seçmeye ne gerek var? Partiyi danışmanlarla idare edin" tepkisini gösterdi.

"SEÇİMLER AYNI GÜN YAPILMALI"

Yeni tüzükte, genel başkan ve Parti Meclisi  seçimine ilişkin düzenleme yapılması gerektiğini de belirten Yarkadaş, "Genel başkan ile PM aynı gün seçilmelidir. Genel başkanı seçecek olan parti üyesi, Parti Meclisi üyelerini de aynı gün seçmelidir.  Blok liste, tüzüğe konulacak bir madde ile yasaklanmalıdır. Tüm seçimler çarşaf liste ile yapılmalıdır. Herkesi üyeler seçmelidir" önerisini getirdi. 

BAŞKANLIK DEĞİL ORTAK YÖNETİM

CHP tüzüğünün diğer partilere de örnek olması gerektiğini belirten Yarkadaş, şöyle konuştu: 

"Biz başkanlık sistemine karşı çıkarken, yeni bir başkanlık sistemi ihdas edecek hiçbir madde tüzükte yer almamalıdır. Genel başkanın organlara atama yapma yetkisi sınırlandırılmalıdır. Görevden alınan ilçe başkanının yerine gelecek kişinin otuz gün içinde kongre ile belirleneceği hükmü mutlakta korunmalıdır. Bir il ya da ilçe başkanı görevden alındıysa ya da istifa ettiyse, yeni yönetim kongre ile gelmelidir. Bunun kaldırılmak ve yerine anti - demokratik bir madde konulmak istendiğini duyuyoruz. Umarım böyle bir hata yapılmaz. CHP Kurultay Delegeleri, bu maddelerin hiç birini kabul etmez. Çünkü; bu maddeler, seçimleri ve kongre iradesini tamamen ortadan kaldırır. Bu anlayış, partiyi bürokratik bir mekanizmaya dönüştürür."

"DÖNEM SINIRI" ÖNERİSİ

Öte yandan, ilçe başkanlıklarında yapılan toplantılarda edindiği izlenimleri genel merkezle paylaşacağını da belirten Yarkadaş, "Üyelerimizle yapılan toplantılar ufuk açıcı oluyor. Çok ilginç 'doğrudan demokrasi' önerileri geliyor" dedi. CHP'li vekil, "Umut ediyorum ki; genel merkez, ortaya çıkacak önerileri titizlikle ele alıp çağdaş, sosyal demokrat bir tüzük örneği çıkaracaktır" diye konuştu. 

Yarkadaş, "PM ve MYK üyelerinin belediye başkanlığına aday olmasının önü de tüzüğe konulacak bir madde ile kesilmeli, milletvekilliği ve belediye başkanlığı için de dönem sınırı getirilmelidir" dedi. 

BERBEROĞLU'NU DA ZİYARET ETTİ

CHP'li vekil, partisinin tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu'nu da Maltepe L Tipi Cezaevi'nde ziyaret etti. 


Barış Yarkadaş
CHP İstanbul Milletvekili



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İsias Oteli davasında ikinci duruşma: Aileler 'olası kasttan' yargılama istiyor

6 Şubat depreminde yıkılan, 35’i Gazimağusa Türk Maarif Koleji voleybol kafilesinden 72 kişinin yaşamını yitirdiği Grand İsias Otel davasının ikinci duruşması Adıyaman’da başladı.

'Ülkü Ocakları, Türkü Ocakları diye belediyeye doldurmuşsunuz'

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, meclis toplantısında konuştu. MHP'li bir belediye meclis üyesi ile tartışan Seçer, "Ülkü ocakları diye partinizin elemanlarını doldurmuşsun...


CHP'li başkanlardan Tayfun Kahraman için özgürlük çağrısı

Gezi davasından 2 yıldır tutuklu olan İBB bürokratı Tayfun Kahraman’ın özgürlüğüne kavuşması çağrısıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul’daki CHP’li ilçe belediye başkanları sosyal ...

Acılı babanın isyanı... Özel, böyle dinledi

CHP lideri Özel'in, Denizli ziyaretinde konuşma yaptığı sırada bir kişi "Kızım öldü, nerede devlet, nerede CHP" diye bağırdı. Acılı babaya destek sözü veren Özel "Senin acın benim acım. S...


Meteoroloji'den 35 il için sarı kodlu uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, İç Anadolu’nun doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Kara...

Sarallar'a operasyon: Ümit Saral'ın kardeşi Hakkı Saral yakalandı

Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonlarında, cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda el...


MSB'den 'Irak' açıklaması...

Milli Savunma Bakanlığı, terörle mücadele kapsamında Irak'la sınır güvenliğini artırmak için önemli bir adım attı... Bakanlık, Irak'a sınır güvenlik sistemlerine ilişkin olarak destek ver...

Fahrettin Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den ...


Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: 8 kişi gözaltında

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde sosyal medyada başlayan tartışma cinayetle sona erdi. Kar maskeleri ile kahvehaneyi basan iki kişi, 19 yaşındaki Arda Yücel Ekşioğlu'nu öldürdü. Olayla ilgili...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Yusuf Güney: Kenan Işık astral seyahatte

Güney, 2014 yılında geçirdiği rahatsızlık nedeniyle yıllardır bitkisel hayatta yaşam mücadelesi veren Kenan Işık’ın astral seyahatte olduğunu ve dünyaya dönmek istemediğini söyledi: “Bir ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıcak geçen ilkbahar kabusu erken getirdi

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler doğada erken görülmeye başladı. Uzmanlar keneler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı...

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR