Yukarı
231181

CHP'den kamu zararı tespiti için araştırma önergesi

15 Aralık 2018 12:13

CHP'li Özgür Özel'den Sayıştay'ın ulaşım projelerinde 7,9 milyar TL'ye ulaşan kamu zararı tespiti için araştırma önergesi. 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan otoyol ve köprü ihalelerinde Sayıştay raporlarına da yansıyan 7,9 milyar TL'lik kamu zararına ilişkin araştırma önergesi verdi.

CHP'li Özgür Özel'in Yap-İşlet-Devret modeli ile ilgili verdiği araştırma önergesi şöyle:

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

Yap-İşlet-Devret modeli, 1994 yılında çıkarılan bir kanuna dayandırılarak kamu kurum ve kuruluşlarınca ifa edilen, ileri teknoloji veya yüksek maddi kaynak gerektiren bazı yatırım ve hizmetlerin yaptırılabilmesi için özel bir finansman modeli olarak geliştirilmiştir. Bu model, yatırım bedelinin sermaye şirketine veya yabancı şirkete, şirketin işletme süresi içerisinde ürettiği mal veya hizmetin idare veya hizmetten yararlananlarca satın alınması suretiyle ödenmesi anlamına gelmektedir.

Sayıştay tarafından hazırlanan kamu kurumlarına ait 2017 yılı denetim raporları Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan sözleşmelerde kamunun ciddi zararlara uğratıldığı tespitlerini barındırmaktadır.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2017 raporunda, Ankara-Niğde Otoyolu, Menemen-Aliağa-Çandırlı Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve Çanakkale Köprüsü yapım işleri olmak üzere 5 ayrı projede, uygulama sözleşmelerinin 180 gün içerisinde yürürlüğe girmesi gerekmesine karşın, görevli şirketlerin kusuruyla 180 günün aşıldığı, buna karşın şirketlere sözleşmelerde yer alan yaptırımların uygulanmadığı belirtilmektedir.

Kamunun ciddi zararlara uğradığı bu ihaleleri, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı boyunca kayırılan, kamu eliyle zenginleşen şirketler almış, iktidarın bu şirketleri kayırdığı bizzat, sözleşmeleri kamu aleyhine de olsa uygulamamasıyla bir kere daha kanıtlanmıştır.

Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu ihalesini IC İçtaş, Astaldi, Kalyon Ortak Girişim Grubu, Ankara-Niğde Otoyolu ihalesini ERG-Seza Ortak Girişim Grubu, Kuzey Marmara Otoyolu ihalesini Anadolu Yakası’nda Limak-Kolin Ortak Girişim Grubu, Avrupa Yakası’nda Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu İhalesi’ni Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat Konsoriyumu, Çanakkale Köprüsü ihalesini ise Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi Ortak Girişim Grubu kazanmıştır. Bu şirketlerin değişik alanlarda pek çok kamu ihalesini aldığı da bilinmektedir.

İhaleyi kazanan şirketler, ek süre talep ederken, dış finansman bulmada yaşanılan zorlukları, uluslararası kredi kuruluşlarının art niyetli olarak Türkiye’nin notunu düşürmüş olmasını gerekçe göstermiş ve idare tarafından kendilerine bu ek süre tanınmıştır.

Sayıştay raporunda da vurgulandığı biçimiyle tamamen muğlak ifadeler barındıran bu talepler olumlu yanıt verilerek şirketlere farklı sürelerde fazla işletme hakkı tanınmıştır.

180 gün ek süre verilmesiyle idarenin mahrum kaldığı kazanç, Ankara-Niğde Otoyolu için 78 milyon 390 bin avro, Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu için 23 milyon 121 bin avro, Çanakkale Köprüsü için 153 milyon 409 bin 545 avro, Kuzey Marmara Otoyolu için ise 323 milyon 870 bin 400 dolar, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu için ise 4 milyar 671 milyon 742 bin 503,28 TL olarak hesaplanmaktadır.

Bu da, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının yandaş şirketlere yönelik kayırmacı politikalarının neticesinde sadece Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan otoyol ve köprü ihalelerinde 7 milyar 925 milyon 426 bin 509,63 TL’lik bir kamu zararı oluştuğunu gözler önüne sermektedir.

Yap-İşlet-Devret sözleşmelerinde mevzuat dışına çıkılması nedeniyle ortaya çıkan kamu zararının şirket kusurlarından kaynaklanan kısmının şirketlerden tahsil edilebilmesi, kamu kurumlarından kaynaklanan kısmı için tatmin edici bir idari soruşturma sürecinin başlatılabilmesi, bundan sonraki Yap-İşlet-Devret sözleşmelerinde benzer sıkıntıların yaşanmaması için sözleşmelerin azami kamu çıkarı gözetecek biçimde hazırlanması noktasında önlemlerin alınması ve ortaya çıkan kamu zararından dönemin bakan ve başbakanlarının sorumlu olup olmadıklarının açığa çıkarılması amacıyla Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105.maddeleri göre Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz.

Özgür ÖZEL

Manisa Milletvekili

Grup Başkanvekili"



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Fatih Mehmet Maçoğlu oy oranını açıkladı: CHP ile fark kapanıyor mu?

TKP'nin Kadıköy adayı Fatih Mehmet Maçoğlu, yerel seçimler öncesi anket sonuçlarını paylaştı. Maçoğlu, Kadıköy'de CHP ile aralarındaki farkın kapandığını söyledi. Türkiye Komünist Partisi...

Ali Babacan 'Ümit Özdağ'la gizli protokol'ü anlattı

DEVA lideri Ali Babacan, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ümit Özdağ'la yaptığı gizli protokole ilişkin konuştu. Babacan, "İkincisini bilmiyorduk. O sıkışmışlıkla 'denize düşen yılana sarılır' şekl...


HKP'den Erdoğan ve bakanlar hakkında suç duyurusu

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sürerken; AKP’nin ‘İsrail ile ticaret’ sessizliği devam ediyor. Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) avukatları; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ticare...

Ankara yarışında kim önde... Mansur Yavaş, son anket sonuçlarını açıkladı!

ABB Başkanı Mansur Yavaş, katıldığı canlı yayında Ankara'daki son anket sonuçlarını açıkladı. Yavaş, "Meclis çoğunluğunu elde etmemiz ilçelere bağlı. Adaylarımız iyi. Şu anda gelen anketl...


Bakan duyurdu: 47 ilaç geri ödeme listesine alındı

Bakan Vedat Işıkhan, 47 ilacın geri ödeme listesine alındığını açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 47 ilacın daha geri ödeme listesine alındığını duyurdu. Bakan Iş...

Kuvvetli sağanak ve kar yağışı alarmı!

Meteoroloji, 19 Mart Salı gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı. Rapora göre; Marmara, Doğu Akdeniz, İç Anadolu’nun doğusu, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu yağışlı geçec...


Gebze’de sanayi tüpü patladı: Ölü ve yaralılar var

Kocaeli Valiliği, Gebze ilçesindeki bir fabrikada sanayi tüpünün patlaması sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 kişinin de yaralandığını duyurdu.

‘Bir kere bana teşekkür etmeleri lazım’

AKP’nin Ankara adayı Turgut Altınok’un açıkladığı malvarlığı gündemde olmayı sürdürüyor. Söz konusu durum hakkında bir açıklama daha yapan Altınok “Bir kere teşekkür etmeleri lazım ki, be...


Özgür Özel'den, Bahçeli'ye telefon

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yeniden Genel Başkan seçilen MHP lideri Devlet Bahçeli'yi telefonla arayarak tebrik etti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP'nin dün yapılan 14'üncü Olağan Bü...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Ariana Grande boşandı, eski eşi Dalton Gomez'e tazminat ödeyecek

Yaklaşık üç yıllık evliliklerini sona erdiren 30 yaşındaki şarkıcı Ariana Grande ile 28 yaşındaki emlak komisyoncusu Dalton Gomez boşanmak, için verdikleri dilekçeden 6 ay sonra resmen bo...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Oruç sırasında vücutta neler olur?

Orucun genel sağlığa birçok olumlu etkisi olduğunu belirten Gözdenur Çavuş Uka, ‘Vücutta bir ay boyunca hücre yenilenmesinden hafızanın güçlenmesine kadar birçok gelişme yaşanır” dedi.Uzmanlar oruç tutmanın beden ve ruh sağlığına pek çok faydası olduğunu belirtiyor. Peki 30 gün boyunca vücutta ne gibi değişiklikler oluyor?

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR