Yukarı
234906

CHP Foça'da 633 seçmen silindi

22 Ocak 2019 14:43

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı Foça'da yaşanan "Kursiyer Uzman Seçmen" krizinin peşini bırakmıyor.  Daha önce İlçe Seçim Kurulunun, CHP Foça İlçe Başkanlığının Foça'da 3 ay boyunca kurs alarak, görev yerlerine dağılacak olan kursiyer askerlerin seçmen olarak gözükmesine itirazını reddetmesinin ardından, İl Seçim Kuruluna yapılan itiraz sonuç verdi.

Foça'ya 3 aylığına  eğitim almak üzere gönderilen 4 bin 2  Kursiyer Uzman'ın, yerel seçimlerde Foça'da seçmen olarak gözükmesinin tartışmaları devam ederken, CHP İzmir İl Başkanlığı ve CHP Foça İlçe Başkanlığı işin peşini bırakmıyor.

CHP Foça İlçe Başkanlığının ilçe seçim kuruluna, 'Kursiyer uzmanların bir kısmının zaten ilçeden ayrıldığı, diğerlerinin de sadece kurs almak için ilçeye geleceği, ilçenin 5 yıllık kaderinin oylanacağı bir seçimde  oy kullanmasının kabul edilemeyeceği ve yasal olmadığı' yönündeki itirazını reddetmesinin ardından, CHP İzmir il başkanlığı devreye girdi.

İL SEÇİM KURULU, İLÇENİN VERDİĞİ KARARI BOZDU

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in konu hakkında CHP Foça İlçe Başkanlığına destek vermesi ve gerekli itirazların yasal altyapısını  oluşturması için görevlendirdiği, CHP İzmir Seçim ve Hukuk İşlerinden sorumlu eski başkan yardımcısı Avukat Mehmet Türkbay' ın, CHP Foça ilçe başkanlığı ile birlikte çalışarak İl Seçim Kuruluna yapılan itiraz sonucu, 633 kursiyer uzman seçmenin seçmen kütüğünden düşürülmesine karar verdi.

CHP Foça İlçe Başkanı Baran Gezmiş' in imzasıyla İl Seçim Kuruluna verilen itiraz dilekçede " Kursiyer Uzmanların henüz Foça'ya gelmedikleri, kurslarının 21 Şubat 2019 tarihinde başlayacağının ve kurs süresi olan 3 ay sonucunda tamamının Foça'dan ayrılarak gerçek ikametlerine döneceğinin, bunlara rağmen 4 bin 2 kursiyer uzman'ın Foça'nın 5 yıllık kaderini belirleyecek seçimlerde oy kullanmasının adil olmayacağı ve Tam Kanunsuzluk hali olduğu"  gerekçeleriyle,  seçmen kütüğünden 4 bin 2 kişinin tamamının silinmesi istendi.

İtirazı inceleye İzmir İl Seçim Kurulu, 'CHP Foça İlçe Başkanlığının itirazının, ekli dilekçesinde yer alan ve kurslarını tamamlayıp Foça'dan ayrılmış olmalarına rağmen, halen Foça'da seçmen olarak gözüken kursiyer uzmanların durumunun, İlçe Seçim Kurulu tarafından incelenmesi gerekirken, bu durum incelenmediği için', itirazın kabulüne karar verdi. Bu karar üzerine 633 kişi seçmen kütüğünden silinmiş oldu.

CHP YSK'YA İTİRAZ ETTİ

İl Seçim Kurulunun bu kararı sonrasında 4 bin 2 kursiyer uzman'dan 633' ü seçmen kütüğünden düşürülmüş oldu. İl Seçim Kurulunun 3 bin 369 kursiyer uzman'ın durumunun yasalara uygun olduğu ve bu konudaki itirazın reddine karar verdi.

İl Seçim Kurulu'nun sadece 633 kişinin kayıtlarının silinmesi yönündeki kararını yeterli görmeyen Cumhuriyet Halk Partisi konuyu Yüksek Seçim Kuruluna taşıdı. Yüksek Seçim Kuruluna yapılan ve CHP İzmir Seçim ve Hukuk İşlerinden sorumlu eski başkan yardımcısı Avukat Mehmet Türkbay' ın hazırladığı, CHP Foça İlçe Başkanı Baran Gezmiş imzası ile YSK' ya gönderilen itirazda da, 'Tam Kanunsuzluk sebebiyle, 3 bin 369 kişinin Foça'da seçmen kütüğünden silinmesi' talep edildi.   ifadelere yer verildi. Dilekçe'nin tam hali şöyle;
 

YÜKSEK SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA 

Sunulmak Üzere

FOÇA İLÇE SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA

İTİRAZ EDEN…….: C.H.P. FOÇA İLÇE YÖNETİMİ Adına İLÇE BAŞKANI BARAN GEZMİŞ                                                                                                                                                Foça/İZMİR

K O N U…………….: Tam kanunsuzluk nedeniyle, İzmir İl Seçim Kurulu’nun 2019/5 Sayılı,

                                      21/01/2019 tarihli kararına itirazımız hakkındadır.

AÇIKLAMALAR…:

31 Mart 2019 Tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçimlerine ilişkin olarak16/01/2019

tarihinde Foça İlçe Seçim Kurulu’na yaptığımız itiraz reddedilmiş, ret kararı üzerine İzmir İl Seçim Kurulu’na ret kararının kaldırılması için yasal surede başvurulmuştur.

İzmir İl Seçim Kurulu 2019/5 Sayılı, 21/01/2019 tarihli kararı ile itirazımızın kısmen kabulüne karar verilmiş ve 633 kişinin seçmen kütüklerinden düşürülmesine karar vermiştir.

Talebimizle ilgili 3369 kursiyer askerin kayıtlarının düşürülmesi talebimiz reddedilmiştir. İl Seçim Kurulu’nun 3369 kişi ile ilgili ret kararının kaldırılması için “Tam Kanunsuzluk” tan dolayı Yüksek Kurulunuza başvuruda bulunuyoruz. İtiraz dilekçemizde belirttiğimiz gibi kursiyerler henüz Foça’ya gelmemişlerdir. 21/02/2019 tarihinde gelmeye başlayacaklardır. Henüz ikamet şartları gerçekleşmeden geleceğe dönük karar verilmesi yasal değildir. İtiraz dilekçemizde belirttiğimiz gibi bu 3369 kişinin itiraz sürecinin başlangıcı olan 04 Ocak 2019’dan önce Alay Misafirhanesinde oturup oturmadıklarının, Alaya intikal edip etmediklerinin sorulmasını istemiştik. Bu kişiler henüz Foça’ya gelmemişlerdir. Burada ikametgah etmeyeceklerdir, kalıcı olamayacaklarıdır, geçici görevle buradadırlar. 633 kişide bu gerekçe ile kayıtlardan düşülmüştür. Bu nedenle gelecekleri yerlerde oy kullanmaları gerekir.

 Kaldı ki kişilerin ikametgah nakli, adres değişikliği gibi işlemler bireysel olarak kişinin kendisinin Nüfus Müdürlüğü’ne gidip işlem yaptırması ile olur. İlgililer toplu halde nakledilmişlerdir. Bu durum seçimlerin genel hükümlerine , Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı bir durum içermektedir.

Yine, nakli istenen kişiler henüz rütbesiz asker konumundadır. Kursları bittiğinde rütbeli uzman çavuş olacaklardır. Silah altında bulunan rütbesiz er ve erbaşların oy kullanması düşünülemez. Bu hususun da Yüksek Heyetinizce değerlendirmeye alınmasını talep ediyoruz.

NETİCE VE TALEP: Yukarıda arz edilen nedenlerle ve Yüksek Kurulca dikkate alınacak sair nedenlerle, Foça İlçesinde geçici olarak oy kullanacak 3369 kişinin oy kullanması Anayasa’nın eşitlik ilkesine, Seçimlerin Temel Hükümlerine açıkça aykırılık teşkil ettiğinden TAM KANUNSUZLUK nedeniyle itirazlarımızın incelenerek İzmir İl Seçim Kurulu’nun 2019/5 E. sayılı 21/01/2019 tarihli 3369 kişi ile ilgili verdiği kararın kaldırılmasına, 3369 kişinin seçmen kütüklerinden düşürülmesine karar verilmesini arz ve talep ederim.

    Saygılarımızla,22/01/2019

 

                                                                                                           İTİRAZ EDEN

                                                                                          C.H.P FOÇA İLÇE YÖNETİMİ

                                                                                                  ADINA İLÇE BAŞKANI

                                                                                                        BARAN GEZMİŞ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İzmir Ticaret Odası, Başkan Saniye Bora Fıçı’ya başarılar diledi

İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ile Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Foça Belediye Başkanı seçilen Saniye Bora Fıçı’ya ‘Nazar Boncuk’lu plaket ile teşekkür etti.

Prof. Dr. Budak “Dünyanın en yeşil ve sürdürülebilir üniversiteleri arasında ilk 100’deyiz”

*EÜ’de düzenlenen “Greenmetric Türkiye Ulusal Çalıştayı”nda konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Yaptığımız çalışmalar neticesinde Üniversitemiz,  Greenmetric Dünya Yeşil Üniversiteler...


Kardeş ülke Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Türk firmalar ile Azerbaycanlı firmalar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaretin artması için İzmir Ticaret Odası’nda bir araya geldi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlik kapsamı...

Foça’nın güzellikleri fotoğrafa yansıdı

İzmir Barosu Fotoğraf Grubu Foça Fotoğrafları Sergisi’nin açılışı, Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ve Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Tercanlıoğlu’nun katılımıyla yapıldı.


EÜ Öğrenci Dekanlığı  gençlerle el ele

Ege Üniversitesinin öğrenci odaklılık misyonu doğrultusunda Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde kurulan Öğrenci Dekanlığı, hem öğrencilerin sorunlarına çözüm üretiyor hem de yöne...

Gaziemir’de 23 Nisan coşkuyla kutlandı

Gaziemir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, belediyenin düzenlediği çocuk etkinlikleri, kortej ve Yeni Türkü konseriyle coşkuyla kutlandı.  Başkan Ünal Işık, “Ulu Önderimiz Mu...


Bornova’da Atatürk Oratoryosu heyecanı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin kurduğu Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu ve Bornova Belediyesi  işbirliğiyle gerçekleştirilecek Atatürk Oratoryosu, 28 Nisan Pazartesi gü...

23 Nisan Karşıyaka’nda coşkuyla kutlandı

Karşıyaka Belediyesi’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Taypak’ta düzenlediği Çocuk Şenliği büyük bir coşkuya sahne oldu. Gün boyu süren etkinliklere yüzlerce çocu...


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kınık'ta Coşkuyla Kutlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Kınık’ta da büyük bir coşku ile kutlandı.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Yusuf Güney: Kenan Işık astral seyahatte

Güney, 2014 yılında geçirdiği rahatsızlık nedeniyle yıllardır bitkisel hayatta yaşam mücadelesi veren Kenan Işık’ın astral seyahatte olduğunu ve dünyaya dönmek istemediğini söyledi: “Bir ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıcak geçen ilkbahar kabusu erken getirdi

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler doğada erken görülmeye başladı. Uzmanlar keneler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı...

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR