Yukarı
238442

TÜSİAD 2019 büyüme tahminini açıkladı

20 Şubat 2019 16:44

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), 2019 yılı için Türkiye´de büyümenin yüzde 1.0, işsizliğin yüzde 12.5 ve enflasyonun yüzde 16.2 düzeyinde olacağı tahmininde bulundu.

TÜSİAD´ın yayınladığı, “2019 Yılına Girerken Türkiye ve Dünya Ekonomisi” raporunda, ABD ve Çin arasında ticarete ilişkin anlaşmazlıkların uzaması nedeniyle oluşan belirsizliklerin küresel ölçekte üretim yapan pek çok firmayı etkilediği ve IMF, OECD ve Dünya Bankası´nın küresel ekonomi için büyüme beklentileri ortalamasının 2019 ve 2020 yılları için, 2018 yılındaki yüzde 3.5´ten yüzde 3.3´e düştüğü belirtildi.

“2019´da Türkiye ekonomisinde büyümenin ihracat ve iç talep arasında daha dengeli olacağı beklenmektedir” denilen TÜSİAD raporunda, “Net dış talebin büyümeye pozitif bir katkısının olacağı tahmin edilmiştir. Net dış talep üzerindeki temel belirleyiciler AB ekonomisindeki büyüme, petrol ve diğer ham madde fiyatlarında artış ve bölgesel jeopolitik riskler olacaktır” saptaması yapıldı ve şu konuların altı çizildi:

“Sıkı para politikasının 2019´da yıl boyu sürdürüleceği varsayılmış, enflasyonda kalıcı bir düşüş görülmeden herhangi bir gevşeme adımı atılmayacağı öngörülmüştür. Ayrıca talep koşullarındaki zayıflığın fiyatlar üzerindeki baskının azalmasına katkıda bulunacağı varsayılmıştır.

“Bu nedenle özel tüketimdeki artışın çok sınırlı olacağı tahmin edilmektedir. Yatırımların ise artan finansman maliyetleri, jeopolitik riskler ve küresel yavaşlama nedeniyle azalmaya devam etmesi beklenmektedir.

“Kamu harcamalarının Orta Vadeli Programda öngörüldüğü şekilde gerçekleşeceği varsayılmıştır. Bu durumunda büyümeye buradan gelecek katkı sınırlı olacaktır. AB ekonomisinde yavaşlamanın varsayılandan daha yumuşak olması, Brexit´in gerek İngiltere gerekse AB ekonomilerine en az zarar verecek şekilde müzakere edilmesi ve jeopolitik risklerin bertaraf edilmesi net dış talebin büyümeye katkısını artırabilir.

“Mevcut tahmin senaryomuzda gelişmekte olan ekonomilere sermaye girişinin devam edeceği ve Amerikan Merkez Bankası´nın faiz artırmayacağı varsayılmıştır.

Ekonomide yapısal reformlara hız verilmesi, özellikle iş gücü üzerindeki yükleri azaltıcı adımlar atılması, eğitim reformu, vergi reformu ve yatırım ortamını iyileştirici düzenlemelere hız verilmesi ekonomik büyümeyi olumlu etkilemesinin yanı sıra potansiyel büyümeyi de uzun vadede yukarı çekecektir.”

Bu yıl bankaların dış borç geri ödemeleri ve borç çevrim oranının 100%´ün altında kalacağı varsayılmıştır. Yılın ikinci yarısında kredi artışının kademeli olarak tekrar pozitife döneceği öngörülmektedir. Eğer banka bilançolarında daha hızlı bir mekanizma yardımı ile sorunlu kredilerin temizlenmesi mümkün olursa büyüme oranı tahminimizin üzerinde gerçekleşebilir.

“Aynı şekilde, özellikle Suriye sorunu kaynaklı jeopolitik risklerin daha da derinleşmesi, Amerikan Merkez Bankası´nın beklenenin aksine faiz artırımına gitmesi, çeşitli nedenlerle AB iç talebini beklenenin altında artması, net dış talebin büyümeye katkısını yaklaşık 1 puan kadar azaltabilir.

“Yani temel senaryo olarak tahmin edilmiş yüzde 1 oranındaki 2018 yıllık GSYH artışının tahmin bandı +/- 1 puan olarak öngörülmektedir.

“Ayrıca, yeni bir diplomatik kriz veya küresel finans piyasalarında yüksek borçluluk nedeniyle yaşanabilecek sorunlar, yukarıdaki tahmin bandının çok ötesinde olumsuz sonuçlar doğurabilecektir.

“Amerika ile Çin´in ticaret savaşlarına son vermemesi ve aksine krizi derinleştirmesi, Brexit´in anlaşmasız bir şekilde kısa zaman içerisinde gerçekleşmesi burada yapılan tahminlerden çok daha olumsuz sonuçlar doğurabilir.

“Her durumda, yapısal reform-büyüme ilişkisinin potansiyel büyümeye önemli bir katkı sağlaması reform programının sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesine bağlıdır.

“TÜSİAD Ekonomik Araştırmalar biriminin çalışmaları yapısal reformların doğru önceliklendirilerek hayata geçirilmesi durumunda, orta vadeli büyümenin, arz yönlü olarak, 1.0-2.0 puan kadar yukarı çıkabileceğini göstermektedir.”

DHA



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kur korumalı mevduatta düşüş hızı yavaşladı

Kur korumalı mevduat hesaplarından çıkış hızı her hafta giderek azalıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, geçtiğimiz hafta kur korumalı mevduatlardan 4 mi...

Rusya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Sıkı işgücü piyasası ve artan tüketici harcamalarından kaynaklanan enflasyon riskleri seçeneklerini sınırlamaya devam ederken Rusya Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi.


Fitch'ten Türk bankacılık sektörüne uyarı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) son toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutarken, Fitch'ten fonlama maliyetlerinin bankalarda marjları baskıladığı uyarısı g...

Turizme 4 bayram dopingi

Turizmde 2024 sezonunu nevruz, paskalya ve ramazan bayramlarıyla açan sektör, Hollanda'nın Kral Günü, Rusya'nın Zafer Günü, Almanya'nın Pfingsten Bayramı ve ardından Kurban Bayramı ile ya...


Borsaya iki şirket daha katılıyor

Sermaye Piyasası Kurulu, 2024 yılının 21. bültenini yayımladı. Buna göre bültende Kurul, Koton Mağazacılık Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ ile Lila Kağıt Sanayi ve Ticaret AŞ'nin halka arzın...

Konut fiyatlarında reel düşüş sürüyor

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile sahibinden.com'un işbirliğiyle hazırlanan "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" araştırmas...


ABD ekonomisi beklentilerin altında büyüdü

ABD Ticaret Bakanlığı, 2024 yılı Ocak-Mart dönemine ilişkin GSYH verisine ilişkin ilk tahminleri açıkladı. ABD'de öncü GSYH, yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 1,6 arttı....

Ekonomide çifte kupa yarışı!

Mayıs 2023 seçimleri öncesinde dünya enflasyon liginde zirve yarışında olan Türkiye, Nisan 2024 itibarıyla hem enflasyon hem de faiz liginde zirve yarışı veriyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erd...


Borsa İstanbul'da gong "İş Bankası 100. Yıl Bonosu" için çaldı

Türkiye İş Bankası, kuruluşunun 100’üncü yılına özel halka arz ettiği yeşil finansman bonosu olan "100’üncü Yıl Bonosu", Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreniyle işlem görmeye başladı....

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Kerem Bürsin'in paylaşımı sosyal medyayı salladı

Oyuncu Kerem Bürsin'in Instagram hesabında paylaştığı kaslı vücudu sosyal medyayı salladı. 'Şeref Meselesi', 'Güneşi Beklerken', 'Ulan İstanbul', 'Sen Çal Kapımı' ve 'Ya Çok Seversen' gib...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıcak geçen ilkbahar kabusu erken getirdi

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler doğada erken görülmeye başladı. Uzmanlar keneler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı...

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR