Yukarı
279948

Milletvekili Sındır: “Gıda sıkıntısı yaşanmaması için üretici toprakla buluşturulmalı”

04 Nisan 2020 11:12

​CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Türkiye’yi etkisi altına alan corona virüs nedeniyle gıdaya erişimde devamlılığının nasıl sağlanacağını, gıda ürün stoğunun ne durumda olduğunu, çiftçilerin üretimlerine virüsten etkilenmeden devam edebilmeleri için alınan önlemleri yazılı soru önergesiyle Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

Sındır, “Gıda sıkıntısı yaşanmaması için tarımda ivedilikle aklın ve bilimin ışığında önlemler alınmalı, üretici toprakla buluşturulmalı, tarım sektöründe bir seferberlik anlayışı ile üretimde devamlılık sağlanmalı” dedi.

“TARIM BAKANLIĞININ ALACAĞI ÖNLEMLER YAŞAMSAL ÖNEMDE”

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi corona virüsün Türkiye’de de üretim sürecini derinden etkileyeceğini belirterek sözlerine başlayan Sındır, “tarım sektörünün ayakta kalabilmesi, üreticilerin zarar görmemesi ve vatandaşlarımızın gıda tedarikinin aksamaması için Tarım Bakanlığı ivedilikle aklın ve bilimin ışığında önlemler almalı. Bu önlemler; odalardan, kooperatiflerden, üniversitelerden, üretici birliklerinden ve çiftçilerimizden fikirler alınarak oluşturulmalı. Bilim kurulunca sağlığımız için evde kalınması ve izolasyonun sağlanması yönünde çağrılar yapılmakta. Çağrılara çoğu yurttaşımız kulak vermiş ve evlerinde kendi imkanları ölçüsünde izole olmuş durumda. Tavsiye edilen izolasyon; üretimin düşmesine, tüketimin artmasına neden olacağından dolayı tarım sektörünün ayakta kalabilmesi ve üretimin devam etmesi için Tarım Bakanlığının alacağı önlemler yaşamsal önemdedir” dedi.

“GEÇEN HER DAKİKA ÜLKEMİZİN ALEYHİNE İŞLİYOR”

Corona virüs sorununun küresel olması ve ne zaman biteceğinin belli olmaması nedeniyle gıdaya erişim ve devamlılığı noktasında alınacak önlemlerde zaman kaybedilmemesi gerektiğini belirten Sındır, “atılacak adımlarla tarım sektörünün ve üreticilerimizin kaygıları acilen giderilmeli. Şu anda Türkiye’nin gıda ürün stoğu ne durumda, hangi üründen ne kadar mevcut bilmiyoruz. Pandemi nedeniyle ekimi, üretimi yapılamayacak olan ürün çeşit ve miktarı var mı? Varsa bunlar hesaplandı mı? Gıda ürün stoğumuz bu eksiği karşılayacak düzeyde mi? Tüm dünyayı etkisi altına alan virüs nedeniyle Türkiye’nin ithal ettiği ürünleri ithal edememesi durumunda yaşanacak gıda ve ürüne erişim sıkıntısı ne miktarda olacak? Ülkemizin bu anlamada önünü görebilmesi  adına zaman kaybedilmeden bu çalışmalar yapılmalı. Geçen her dakika ülkemizin aleyhine işliyor” dedi.

“KDV VE ÖTV ALINMAMALI”

Sözlerine dar boğazda olan çiftçilerin virüs nedeniyle üretim yapamaz hale geldiğini vurgulayarak bitiren Sındır, şöyle konuştu: “Çiftçilerimize bu süreçte kullanmış oldukları mazottan, gübreden, ilaçtan, elektrik vb. tüm ekip ve ekipmandan KDV ve ÖTV alınmamalı. Üretimde yaşanabilecek iş gücü kaybının önüne geçilmeli. Sermaye yetersizliğine ve fiyat yükselişlerine karşı net çözümler üretilmeli ve finansman desteği sağlanmalı. Çiftçilerimizin banka hesaplarına borçları nedeniyle bloke koyulma ihtimali akıllardan bile geçirilmemeli. Çiftçilerimizin borçları faizsiz ertelenmeli, destek ödemeleri acilen yapılmalı. Gıda sıkıntısı yaşanmaması için tarımda ivedilikle aklın ve bilimin ışığında önlemler alınmalı, üretici toprakla buluşturulmalı. Ezcümle tarım sektöründe bir seferberlik anlayışı ile üretimde devamlılık sağlanmalı.”

Sındır, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları yöneltti:

1) Türkiye’nin gıda ürün stoğu ne durumdadır? Hangi üründen ne kadar mevcuttur?

2) Ekim anlamında uygun olan mevsimsel değerler söz konusuyken pandemi nedeniyle ekim-üretim yapılamayacak olması nedeniyle Türkiye’nin yetiştiremeyeceği ürün çeşit ve miktarı hesaplanmış mıdır? Gıda ürün stoğumuz bu eksiyi karşılayacak düzeyde midir?

3) Türkiye’nin pandemi ile mücadele verdiği bu dönemde ürün ithalatı ve ihracatı dengeleri nasıl değişmiştir? Ürün açığı ve ürün kaybı ne kadardır?

4) Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi karşısında diğer ülkelerde de ürün stoğu konusunda sorunlar yaşanması muhtemeldir. Bu noktada Türkiye’nin ithal ettiği ürünleri ithal edememesi durumunda yaşanacak gıda ve ürüne erişim sıkıntısının ne miktarda olması hesaplanmaktadır? Bu veriler nedir?

5) Türkiye bu pandeminin ne kadar süreceğinin belli olmaması nedeniyle yaşanabilecek ürün ve gıdaya erişim sıkıntılarına karşı herhangi bir ürünün ihracatını durdurmuş mudur? Bu ürünler nelerdir ve hangi ülkelere ihraç edilmektedir?

6) Türkiye’nin ithalat yaptığı ülkelerden ülkemize herhangi bir ithalat kısıtlaması gelmiş midir? Bu ürünler ve ülkeler hangileridir?

7) Çiftçilerimizin ekimlerini sağlıklı bir şekilde virüsten etkilenmeden yapabilmeleri için yapılması gerekenlerle ilgili Bakanlığınız tarafından bir bilgilendirme ve/veya çalışma yapılmış mıdır?

8) Virüs nedeniyle hayat neredeyse durma noktasına gelmiş ve bu da ekonomik anlamda yurttaşlarımızın özellikle de zaten dar boğazda olan çiftçilerimizi daha çok etkilemiştir. Çiftçilerimize bu süreçte kullanmış oldukları mazot, gübre ,ilaç vb. tüm ekip ve ekipman için KDV/ÖTV alınmaması düşünülmekte midir?

9) Çiftçilerimizin banka hesaplarına borçları nedeniyle bloke koyulmaması veya ertelenmesi için bir genelge yayınlayacak mısınız? Bununla ilgili bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İzmir Ticaret Odası, Başkan Saniye Bora Fıçı’ya başarılar diledi

İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ile Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Foça Belediye Başkanı seçilen Saniye Bora Fıçı’ya ‘Nazar Boncuk’lu plaket ile teşekkür etti.

Prof. Dr. Budak “Dünyanın en yeşil ve sürdürülebilir üniversiteleri arasında ilk 100’deyiz”

*EÜ’de düzenlenen “Greenmetric Türkiye Ulusal Çalıştayı”nda konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Yaptığımız çalışmalar neticesinde Üniversitemiz,  Greenmetric Dünya Yeşil Üniversiteler...


Kardeş ülke Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Türk firmalar ile Azerbaycanlı firmalar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaretin artması için İzmir Ticaret Odası’nda bir araya geldi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlik kapsamı...

Foça’nın güzellikleri fotoğrafa yansıdı

İzmir Barosu Fotoğraf Grubu Foça Fotoğrafları Sergisi’nin açılışı, Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ve Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Tercanlıoğlu’nun katılımıyla yapıldı.


EÜ Öğrenci Dekanlığı  gençlerle el ele

Ege Üniversitesinin öğrenci odaklılık misyonu doğrultusunda Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde kurulan Öğrenci Dekanlığı, hem öğrencilerin sorunlarına çözüm üretiyor hem de yöne...

Gaziemir’de 23 Nisan coşkuyla kutlandı

Gaziemir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, belediyenin düzenlediği çocuk etkinlikleri, kortej ve Yeni Türkü konseriyle coşkuyla kutlandı.  Başkan Ünal Işık, “Ulu Önderimiz Mu...


Bornova’da Atatürk Oratoryosu heyecanı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin kurduğu Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu ve Bornova Belediyesi  işbirliğiyle gerçekleştirilecek Atatürk Oratoryosu, 28 Nisan Pazartesi gü...

23 Nisan Karşıyaka’nda coşkuyla kutlandı

Karşıyaka Belediyesi’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Taypak’ta düzenlediği Çocuk Şenliği büyük bir coşkuya sahne oldu. Gün boyu süren etkinliklere yüzlerce çocu...


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kınık'ta Coşkuyla Kutlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Kınık’ta da büyük bir coşku ile kutlandı.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Bade İşcil: Güzelim diye dışlandım

Oyuncu Bade İşcil katıldığı 'Empati' programında güzellik yüzünden yaşadığı sorunları anlattı. Geçen hafta sahilde yürüyüş yaparken karşılaştığı muhabirlerin aşk sorusu karşısında "Yok ki...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıcak geçen ilkbahar kabusu erken getirdi

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler doğada erken görülmeye başladı. Uzmanlar keneler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı...

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR