Yukarı
290175

Türk bilim insanı Wuhan’da ki uzmanları uyardı!

11 Temmuz 2020 13:38

Bilim insanı Prof.Dr. Biyolog Barbaros Çetin, yıllardır sürdürdüğü çalışmalar tecrübesinde SARS- Cov-2 Koronavirüs türünün insanlara hangi yolla bulaşmış olabileceğini açıkladı. Kenelerin ara konakçı olabileceğini ileri sürdü.  Çin’e gidecek Dünya Sağlık Örgütü heyetinin Yarasa Keneleri’ni incelemesini önerdi. Dünya için yeni hipotezlerde bulundu.

Özellikle LYME hastalığı ile ilgili yaptığı çalışmalarla bilinen ve bu konudaki bulguları nedeniyle daha önce Özel Uluslararası Bilim Kurulu tarafından Cenevre’de yapılan toplantılara davet edilen ve aynı zamanda bu konuda Uluslararası Özel Komite Üyesi olan Prof. Dr. Çetin, yaşanılan salgın nedeniyle Wuhan ve Hollanda’da ki uzmanları da uyardı.

Çetin; “Mağara Yarasalarına özgü başta Keneler olmak üzere diğer kan emici eklem bacaklı türlerinin de SARS-CoV-2 virüsü taraması yapılmalıdır. Ayrıca virüsün yoğun olarak görüldüğü bölgelerde özellikle fare ve sıçan türlerinde de acilen taramalar yapılmalıdır” dedi. Çetin ayrıca bu hafta virüsün kökenini incelemek için Çin’e gidecek olan Dünya Sağlık Örgütü’nün yarasa kenelerini incelemelerini önerdi.

SOSYO-EKONOMİK FELAKETLERE YOL AÇMIŞTIR

Prof.Dr.Çetin; “Bugüne kadar yapılan çalışmalar, yarasalardan insanlara bulaş yolunun ara konakçısı olarak Domuz, Misk kedisi ve Pangolin’lerin olabileceğini öne sürmüşlerdir. Ancak bu konuda günümüze kadar kesin bir tespit ortaya konamamıştır. En yakınlık oranı Pangolin’lerden izole edilen Koronavirüs suşu olmuştur. Dünyada tespit edilen 1400’den fazla yarasa türü bulunmaktadır. Yarasalarla dolaşan en az 1500 Koronavirüs suşu tespit edilmiştir (Wuhan Viroloji Enstitüsü). SARS, MERS, EBOLA ve SARS-Cov-2 pandemileri Yarasa kökenli zoonotik hastalıklardır. Ara konakçılar vasıtasıyla zamanla insanlara bulaşmış ve sosyo-ekonomik felaketlere yol açmışlardır”

BİLİNMEYEN KORONAVİRÜS

“Her geçen gün yeni yeni suşları tespit edilmektedir. Mayıs ayında,Current Bıology dergisinde basılan bir çalışmada, SARS-CoV-2’ye %97.1 oranında benzer RMYN02 adında daha önce bilinmeyen yeni bir koronavirüs dünyaya duyuruldu”

YARASA TÜRLERİ BİRÇOK MEMELİYİ ENFEKTE EDEBİLİR

“Çeşitli mağaralarda yaşayan yarasa türleri, farklı bölgelere birçok virüs/bakteri türünü de taşımak suretiyle diğer canlılara bulaşmasında rol oynarlar. Dışkıları veya tükürükleri vasıtasıyla birçok memeli hayvanı enfekte edebilirler. Yarasa ve kuşlar, pandemi potansiyeli olan virüsler için ‘Rezervuar’ canlı grubu olarak kabul edilirler”

COVID-19 ve KENELER

“Yeryüzünde çoğunlukla Mağaraların spesifik ekolojik ortamına uyum sağlamış yarasa ve kuşlar üzerinde bulunan sert veya yumuşak kene türleri mevcuttur. Bu özel kene türleri bu ortamlara özgü yarasa ve kuş türlerinden kan emmek suretiyle beslenirler. (Ixodes ariadnae, I.simplex ,I.vespertionolis gibi sert kene türleri ve Argas trangariepinus , A.vespertilionis gibi yumuşak kene türleri)”

“Mağaralardaki spesifik habitat koşulları yarasalar ve keneler arasında bir virüs amplifikasyon döngüsünü (Ontogeni ve filogenide yapısal ve görevsel kompleksliğin gittikçe artırılması yönündeki değişiklikler) mümkün kılabilir.  Örneğin İnsan ve geviş getiren memeli hayvanlara Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı (CCHVF),büyük çoğunlukla sert keneler (Ixodid) tarafından bulaştırılır”

KENELER; KUŞLAR VE YARASALAR VASITASIYLA BİNLERCE KİLOMETRE YER DEĞİŞTİRİR

“Ensafalit virüsü, Powassan virüs, Heartland virüs, Bourbon virüsü gibi en az 38 tehlikeli virüs türü keneler vasıtasıyla yayılmaktadır. Keneler kuşlar vasıtasıyla binlerce kilometre yer değiştirebilirler. Ayrıca, sivrisinekler, akarlar, sinekler, pire gibi diğer kan emici eklembacaklılar yarasalar tarafından işgal edilen habitatlarda, özellikle mağara sistemlerinde bulunabilirler. Bazı yarasa ektoparazitlerinin, örneğin pire ve kenelerin tesadüfen insanları ısırması nedeniyle insanlara hastalık etmeni mikropları bulaştırması mümkündür”

WUHAN VE HOLLANDA’DA Kİ UZMANLARA UYARI

“Aynı şekilde domuz, misk kedisi, yaban köpeği v.s gibi yabani hayvan türlerine veya evcil kedi ve köpeklere de geçişide mümkündür. Konakçı birliklerinin yeniden taranması, konakçıların yarasalardan diğer memelilere ve kuşlara geçişinin baskın olduğunu göstermektedir. Bu nedenlerle, başta Wuhan’daki Viroloji Araştırma Merkezi ve Hollanda’daki uzmanlara (Vizon üretme merkezi/vizonlardan COVID-19 hastalığının insanlara bulaştığını dünyaya ilan ettiler. Ayrıca bu çiftliklerdeki evcil kedilerde de SARS-Cov-V-2 virüsü tespit etmişler) acilen önerim; Mağara Yarasalarına özgü başta Keneler olmak üzere diğer kan emici eklem bacaklı türlerinin de SARS-CoV-2 virüsü taramasını yapmalarıdır”

ACİL TARAMALAR YAPILMALI

“Virüsün yoğun olarak görüldüğü bölgelerde özellikle fare ve sıçan türlerinde de acilen taramalar yapılmalı. Örneğin Hollanda da kanalizasyon sularında bu tehlikeli virüs tespit edildi. Ayrıca insan bağırsak sistemi ve dışkısında da bulunması, tehlikenin diğer bir boyutu. Özellikle sıçanlar şehirlerdeki kanalizasyon sistemlerinde yaşamaktalar. Unutmayalım milyonlarca insanı öldüren Veba hastalığı sıçanlar ve onların üzerinde yaşayan pireler vasıtasıyla insanlara bulaşmıştı” dedi.

Çetin ayrıca bu hafta virüsün kökenini incelemek için Çin’e gidecek olan Dünya Sağlık Örgütü’nün yarasa kenelerini incelemelerini önerdi.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Ödemiş’in simge meydanları örnek işbirliğiyle yenileniyor

Ödemiş Belediyesi, kenti modern ve estetik görünüme kavuşturmak amacıyla Ödemiş Süs Bitkileri Kooperatifi ile işbirliği yaparak çalışmalara başladı. Çalışmalar kapsamında kent merkezindek...

İzmir Ticaret Odası, Başkan Saniye Bora Fıçı’ya başarılar diledi

İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ile Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Foça Belediye Başkanı seçilen Saniye Bora Fıçı’ya ‘Nazar Boncuk’lu plaket ile teşekkür etti.


Prof. Dr. Budak “Dünyanın en yeşil ve sürdürülebilir üniversiteleri arasında ilk 100’deyiz”

*EÜ’de düzenlenen “Greenmetric Türkiye Ulusal Çalıştayı”nda konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Yaptığımız çalışmalar neticesinde Üniversitemiz,  Greenmetric Dünya Yeşil Üniversiteler...

Kardeş ülke Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Türk firmalar ile Azerbaycanlı firmalar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaretin artması için İzmir Ticaret Odası’nda bir araya geldi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlik kapsamı...


Foça’nın güzellikleri fotoğrafa yansıdı

İzmir Barosu Fotoğraf Grubu Foça Fotoğrafları Sergisi’nin açılışı, Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ve Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Tercanlıoğlu’nun katılımıyla yapıldı.

EÜ Öğrenci Dekanlığı  gençlerle el ele

Ege Üniversitesinin öğrenci odaklılık misyonu doğrultusunda Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde kurulan Öğrenci Dekanlığı, hem öğrencilerin sorunlarına çözüm üretiyor hem de yöne...


Türkiye'nin balkan vizyonu Buca'da konuşuldu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Uzgel, Buca Belediyesi, Buca Genç Rumeli Kanatlar ve Civar Köyleri Dayanışma Derneği, Balkan Strateji Geliştirme ve İş Birliği Derneği  ile Gül...

Gaziemir’de 23 Nisan coşkuyla kutlandı

Gaziemir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, belediyenin düzenlediği çocuk etkinlikleri, kortej ve Yeni Türkü konseriyle coşkuyla kutlandı.  Başkan Ünal Işık, “Ulu Önderimiz Mu...


Bornova’da Atatürk Oratoryosu heyecanı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin kurduğu Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu ve Bornova Belediyesi  işbirliğiyle gerçekleştirilecek Atatürk Oratoryosu, 28 Nisan Pazartesi gü...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Kerem Bürsin'in paylaşımı sosyal medyayı salladı

Oyuncu Kerem Bürsin'in Instagram hesabında paylaştığı kaslı vücudu sosyal medyayı salladı. 'Şeref Meselesi', 'Güneşi Beklerken', 'Ulan İstanbul', 'Sen Çal Kapımı' ve 'Ya Çok Seversen' gib...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıcak geçen ilkbahar kabusu erken getirdi

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler doğada erken görülmeye başladı. Uzmanlar keneler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı...

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR