
İşte en meşhur 1 Nisan şakaları!
Basın yayın organlarında geçmişte, "1 Nisan Şaka Günü"nde ilk bakışta gerçek gibi algılanan, daha sonra şaka olduğu anlaşılan çok sayıda haber yayımlandı.
Tüm dünyada "Şaka Günü" olarak anılan "1 Nisan"ın nasıl ortaya çıktığıyla ilgili farklı kültür, inanç ve dillerde çeşitli efsaneler bulunuyor.
İlk olarak eski Romalıların Hilarya, Hintlerin ise Huli Festivali’nde görülen şakaların 1564’te Fransa’da yapılan takvim düzenlemesiyle gelenek haline geldiği sanılıyor.
Roma İmparatoru Julius Ceasar'ın adıyla anılan Jülyen takvimine göre 25 Mart, yeni yıl başlangıcı olarak kabul edilirken, Fransa kralı 9. Charles, 1564'de yılbaşı tarihini 1 Nisan'dan 1 Ocak'a aldırıyor. Buna göre, 1 Nisan'ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacıyla yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline geliyor ve 1 Nisan'ı yılbaşı kabul edenler "1 Nisan Aptalları" olarak anılıyor.
Muhabirlerin, 2009 yılında "Dünya'ya çok benzeyen gezegen keşfedildi", 2012'de "Hamilelik süresi 5 aya iniyor" ve 2016'da "Büyüyebilen robot geliştirildi" başlıklarıyla hazırladığı haberler, dönemlerinde basında geniş yankı bulan 1 Nisan haberleri oldu.
UÇAN PENGUENLER
BBC, Antarktika'da uçan Adelie penguenlerinin keşfedildiğini duyurdu. Penguenler, dondurucu Antarktika kışından kaçmak için uçarak Güney Amerika'ya göç ediyordu. BBC, ayrıca penguenlerin videosunu yayımladı.
LONDRA SAAT KULESİ, DİJİTAL OLACAK
BBC, 2007 yılında teknolojideki ilerlemelere bağlı olarak Londra Saat Kulesi'ne dijital gösterge takılacağını bildirdi. Dijital göstergeye karşı çıkan binlerce kişi, BBC'nin telefonlarını kilitledi.
AMERİKAN KONGRE BİNASI ÇÖKTÜ
The Madison Capital-Times gazetesi, 1933 yılında bir dizi gizemli patlama sonucu Kongre binasının çöktüğünü yazdı.
Haberde patlamalara Senato'da haftalar süren gereksiz tartışmaların yarattığı büyük miktarda gazın yol açtığı belirtildi. Haberde Kongre binasının yıkılırken gösteren bir de fotoğraf vardı. Gazeteye okurlardan binlerce mektup yağdı.
AĞAÇLARDA SPAGETTİ YETİŞİYOR
BBC haber programı "Panorama", 1957’de ılık geçen kış nedeniyle ağaçlarda artık spagetti yetişmeye başladığını duyurdu. Habere, ağaçlardan sarkan spagettileri toplayan çiftçilerin görüntüsü eşlik ediyordu. Çok sayıda izleyici, kanalı arayarak spagetti ağacını nereden alabileceklerini sordu.
YER ÇEKİMİ AZALIYOR
İngiliz gök bilimci Patrick Moore, 1976 yılında BBC Radyo 2'ye yaptığı açıklamada, 1 Nisan saat 09.47'de Plüton Jüpiter'in arkasından geçerken sıra dışı bir olay meydana geleceğini, gezegenlerin bu dizilişinin Dünya'nın çekim gücünü azaltacağını söyledi.
Tam bu anda sıçrayanların havada uçma hissini duyumsayacaklarını söyleyen Moore'un bu açıklamasının binlerce kişi tarafından uygulandığı belirtildi.
SAN SERRİFFE ADINDA BİR ÜLKE
İngiliz Guardian gazetesi, Hint Okyanusu'nda yer alan noktalı virgül şeklinde adalardan oluşan San Serriffe adlı "uydurma" bir ülkeyi tanıtmak için yedi sayfalık bir ek yayımladı.
Başkenti Bodoni olan adalar ülkesini General Pica yönetiyordu. Ekin yayımlandığı gün The Guardian'ın telefonları kilitlendi. Okurlar, cennete benzeyen adalarda tatil yapabilmek için daha fazla bilgi istiyordu.
TWİTTER'DAN SESLİ HARF YASAĞI
Twitter'in 2013'te resmi şirket bloğundan yapılan açıklamada, Twitter'ın yeni servisinin "Twttr" olacağı açıklandı.
Yeni uygulamayla sesli harf kullanımına izin verilmeyeceği ve sesli harf kullananların ise aylık 5 dolar gibi bir ücret ödeyeceği belirtildi.
Şirketin şakasını desteklemek için yaptığı resmi açıklamada ise "Sesli harfleri eleyerek daha verimli ve yoğun bir iletişim formuna sahip olabileceğimize inanıyoruz. Aynı zamanda gelir kaynaklarımızı da geliştirmenin bir yolu olarak görüyoruz." ifadeleri yer aldı.
EYFEL KULESİ TAŞINIYOR
The Parisien gazetesi 1986 yılında, Eyfel Kulesi'nin sökülüp taşınması için anlaşmaya varıldığını yazdı. Habere göre Fransız kültürünün simgesi kabul edilen Eyfel, Paris'in doğusunda açılacak yeni Euro Disney parkında tekrar monte edilecekti. Eyfel'in yerine ise 1992 Olimpiyat Oyunları için 35 bin koltuk kapasiteli bir stadyum inşa edilecekti.
PARADURUMU.COM
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Deprem bölgelerinde oturanlara uyarı: 'Suyun kokusu ve tadı böyleyse tüketmeyin'
Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Celalettin Şimşek, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yer altı sularına ve olası tehlikelere dikkat çekti.
Kedilerin insanları 'dinlediği' bilimsel olarak kanıtlandı
Bilim insanları, kedilerin onlarla konuştuğumuzu anlayıp anlamadıklarını tespit etmek üzere bir çalışma gerçekleştirdi. Elde edilen sonuçlar, kedilerle 'tatlı' konuştuğumuzda bizi anladık...
Yılın ikinci Güneş tutulması bugün
Bu yıl ikinci kez parçalı Güneş tutulması gerçekleşecek. Tutulma bugün Avrupa, kuzeydoğu Afrika ve Orta Asya'dan görüntülenebilecek. 2022’nin ikinci Güneş tutulması bugün gerçekleşecek. G...
Buzullar için korkutan rapor: Artık çok geç
Bilim insanları, hangi iklim eyleminin yapıldığına bakılmaksızın, Grönland buzulundaki kaybın, deniz seviyesinde minimum 27 santimetrelik bir artışa katkıda bulunacağını keşfetti.
Caretta caretta yuvasını kürekle açtı, yavrular öldü: 'Yavruların çıkmasına yardım ettim' savunması
Antalya'nın Manavgat ilçesinde bir plaj işletmesinde çalışan görevli, sahilde şezlonglar arasında bulunan caretta caretta yuvasını kürekle açarak yavru carettaların ölmesine neden oldu.
Araştırma: Evli ve üniversite mezunu erkekler daha uzun yaşıyor
1751-2020 yılları arasındaki veriler incelendi. Yapılan bir araştırmada, özellikle evli ve üniversite mezunu erkeklerin, uzun yaşama ihtimalinin yüksek olabileceği sonucuna varıldı.
İşitme kaybı bebeklerde agresifliğe yol açabilir
Koklear implant ameliyatı sonrası oğullarının duymaya başladığını aktaran baba Bilgin, duyup, kendini ifade edebilmesi ile hırçınlığının yok olduğunu, şu an 15 yaşında olan Ege'nin normal...
"Mavi Bayrak"lı plaj sayısı 531'e ulaştı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, merkezi Danimarka'nın başkenti Kopenhag olan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfının (FEE) 2022 Mavi Bayrak ödüllerine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Kirlilik kaynaklı hastalıklar 2019'da 9 milyon can aldı
Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti 100 bin kişide yaklaşık 300 kirlilik kaynaklı hastalıklardan ölümle ilk sıralarda yer alırken, Brunei, Katar ve İzlanda 15 ila 23 ile bu konuda en düşük ölü...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Banu Alkan'ı şoke eden kız!
Görenleri ve hatta Yeşilçam’ın ünlü oyuncusu Banu Alkan’ı bile hayretler içinde bırakan, Banu Alkan’a ikizi kadar benzeyen 22 yaşındaki Melis Göz, OnurAkayMedya’dan Erkan Özbey’e konuştu....
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Görünmez hastalıkla başa çıkmanın yolları
Fibromiyalji, özellikle 20-55 yaş arası kadınlarda yaygın kas iskelet sistemi ağrılarının en sık nedenlerinden biri… Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Neslihan Kurt Oktay, toplumda pek bilinmediği ve belirtileri başka rahatsızlıklarla karıştırıldığı için “görünmez hastalık’’ olarak nitelendirilen fibromiyaljinin etkilerini hafifletecek önerilerde bulundu.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.