Yukarı
52507

Diyarbakır'da 200 bin kişilik kutlama

23 Aralık 2011 04:44

DİYARBAKIR’da Barış ve Demokrasi Partisi'nce (BDP) düzenlenen nevruz kutlamasına yaklaşık 200 bin kişi katılırken alanda Abdullah Öcalan posterleri ve PKK flamaları açıldı. Kutlamada ilk konuşmayı bayap Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir, “Kürdün Türke, Türkün Kürde kurşun sıkması haramdır. Artık birbirimize karanfil uzatmanın vakti gelmiştir. Gerilladan, askere kurşun değil karanfil, askerden gerillaya operasyon kurşun değil karanfil uzatmanın vakti gelmiştir. Türk ve Kürt annelerinin kucaklaşmasının vakti gelmiştir. Daha fazla zaman kaybetmek yazıktır günahtır” dedi.

Diyarbakır’daki nevruz kutlamaları her yıl olduğu gibi bu yıl da Bağlar İlçesi’ndeki Nevruz Alanı'nda yapıldı. Kutlamalara, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kapatılan DTP’nin siyasi yasaklı eski Genel Başkanı Ahmet Türk, siyasi yasaklı eski DTP Milletvekili Aysel Tuğluk, bölge milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Feleknas Uca, Abdullah Öcalan’ın kardeşi Fatma Öcalan, partili belediye başkanları yöresel kıyafetlerle katıldı. Kandil'den gelen 8 PKK'lıdan Şeref Gençdal da protokolda oturdu. Nevruz alanında kutlamalara katılan sayısı öğle saatlerine doğru arttı.

Nevruz alanında PKK ve Abdullah Öcalan posterleri taşınırken, Öcalan’ın resminin bulunduğu ve üzerinde ‘Öcalansız dünyayı başınıza yıkarız’ pankartı dolaştırıldı. Sık sık PKK ve Öcalan lehine sloganların atıldığı kutlamada alana ölen bazı PKK'lılar ile patlamalarda ölen çocukların fotoğrafları asıldı. Bunlar arasında Lice'nin Fis Köyü'nde PKK'nın kurulduğu evin sahipleri Seyfettin ve Alaattin Zuğurlu'nun fotoğrafları da yer aldı. PKK flamaları ve sözde Konfederasyon bayrağı ile ‘Demokratik bir barış için el ele’, ‘Ya demokratik bir barış veya demokratik direniş’, ‘Demokratik bir barış için muhatap Öcalan’dır’ yazılı pankartlar açıldı.
Nevruz nedeniyle Diyarbakır’da polis geniş önlemler aldı, izinler kaldırıldı, 3 bin polis görevlendirildi. Ayrıca, Ankara, Eskişehir ve Şanlıurfa’dan gelen çevik kuvvet ekipleri kentin değişik noklarında önlem aldı. Gün boyu bir polis helikopteri kent üzerinde uçuş yaparken, nevruz alanına kurulan 4 ayrı noktadan tüm gelenler tek tek aranarak alındı.

İLK KONUŞMAYI BAYDEMİR YAPTI

Alanda nevruz ateşini BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ahmet Türk, Osman Baydemir, Fatma Öcalan, PKK’nın eski yöneticilerinden Mazlum Doğan, Mehmet Hayri Durmuş, Eşref Anlık, Ferhat Kurtay ve dağdaki PKK’lıların yakınlarıyla birlikte yaktı.

Kutlamada ilk konuşmayı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir yaptı. Konuşmasına Kürtçe başlayıp, Türkçe sürdüren Baydemir, şunları söyledi:
“Binlerce kez bu ittifakınıza, bu çoğalmanıza maşallahlar olsun. Şeyh Sait’ten Mazlum Doğan’a kadar, Seyyit Rıza’dan Ape Musa’ya kadar, Orhan Doğan’a kadar yiğitlerinizin emeğiyle oluştu. Ben onların önünde saygıyla eğiliyorum. Onların emekleriyle bu günler geldi. Bu yıl tarihi bir yıldır. Bizler yine onurlu bir barış için özgürlük için çaba sarf etmeliyiz. Her şeyden önce ittifaklı olmalıyız. Barışsever ve demokratların ittifakı olmalıdır. Kürtlerin birliği bütün halkların kurtuluşudur.”

“KURŞUN SIKMAK HARAMDIR”

Vicdani retçi hareketin mensuplarının da kutlamaya geldiğini belirten Baydemir, “Türk ve Kürt halkının kardeşliği için çaba sarfeden Gelibolu’dan Çanakkale’den, Yozgat’tan, Rize’den gelen genç kardeşlerim hoş geldiniz şeref verdiniz” dedi.
Baydemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“21’inci yüzyılda bir kez daha bu mahşeri kalabalıktan bu mahşeri çoşkudan Kürt halkının vicdanına tek bir çağrım var. Kürdün Türke, Türkün Kürde kurşun sıkması haramdır. Artık birbirimize karanfil uzatmanın vakti gelmiştir. Gerilladan askere kurşun değil karanfil, askerden gerillaya operasyon kurşun değil, karanfil uzatmanın vakti gelmiştir. Türk ve Kürt annelerinin kucaklaşmasının vakti gelmiştir. Daha fazla zaman kaybetmek yazıktır, günahtır. Bu coşku inanıyorum ki barışı da özgürlüğü de hem Türke, hem de Kürde getirecektir. Binlerce kez müjde veriyoruz Şeyh Ahmet Hani’ye, Seyit Rıza’ya, Mazlum Doğan ve bütün arkadaşlara, Şeyh Sait’e biz diyoruz ki, siz mezarınızda rahat olun torunlarınız binlerle, milyonlarla bugün nevruz alanındadır ve nevruzu kutluyorlar. Özgürlüğün müjdesini bütün halklara ulaştırıyorlar.”

TUĞLUK: ÖCALAN SİYASİ İRADEMİZDİR

DTP’nin kapatılmasıyla milletvekilliği düşürülen siyasi yasaklı Aysel Tuğluk, kornuşmasında 2010’da yeni bir sürece girdiklerini belirterek, “Önümüzdeki süreç açısından da bu halk asla onurundan vazgeçmeyecek, asla özgürlüğünden vazgeçmeyecek” dedi.

Kürt sorununda sanki bir muhataplık krizi varmış gibi davranıldığını belirten Aysel Tuğluk, “Bu yapılan bilinçli bir şeydir. Sayın Başbakan bir kaç gün önce diyor ki, muhataplık yetkisine ancak Meclis karar verir diyor. Biz bu sorunun çözümünde sayın Öcalan’ı PKK’yı muhatap gösteriyoruz diye bizi eleştiriyor sayın Başbakan. Sayın halkımız size soruyorum, Kürt halkının muhatap sorunu var mıdır? Sayın Başbakan muhataplık ve müzakere yetkisi sadece Meclis’e ait değildir, bu halka bu topluma aittir. Bu halkın sayın Öcalan bizim siyasi iredimizdir” dedi.

Muhataplık yetkisi Meclis’teyse neden DTP’nin Meclis'ten atıldığını soran Tuğluk, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu halk kime muhataplık yetkisi vermişse, sorunu çözmek isteyenler bir şekliyle onlarla diyalog kurmalıdır, konuşmalıdır, başka çözüm yolu yoktur. Buradan söylüyorum, biz kimseyle konuşmayız, biz kimseyi muhatap almayız derseniz bir milim adım atamazsınız. Amed’den hükümete söylüyorum ki, bu halkın düşmanlığını değil bu halkın gelin dostluğunu kazanın, bu halkın sevgisini kazanın, bu halkın kardeşliğini kazanın diyoruz. Biz Kürtler ortak vatanda eşit ve özgür yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz. Siyasi irademize saygı istiyoruz. Değerlerimize saygı istiyoruz. Dilimize kimliğimize saygı stiyoruz. Lütfen insanlar ölmesin, gençlerimiz ölmesin ne yoksul Kürt çocukları, ne yoksul Türk çocukları ölmesin diye gelin 2010 nevruzunu kardeşliğin nevruzu ilan edelim. Barışı kazanıncaya kadar iradeli duruşumuzu, direngen duruşumuzu devam ettireceğiz. Size söz veriyorum. İnanıyorumki özgürlük barış kazanacaktır ve bu coğrafya bir gün özgürlüğe kavuşacaktır.”

Ahmet Türk: Biz muhattap bulamıyoruz Kapatılan DTP’nin siyasi yasaklı eski genel başkanı Ahmet Türk önce Kürtçe sonra Türkçe yaptığı konuşmada, devletin Kürtlere baskı yaptığını kenlidelerinin ise kardeşlik istediklerini ileri sürerek, “Bu halkın isteğini sizler kısamazsınız. Siyasetinizle bunu engelleyemezsiniz. Bu halk duruşuyla çok şeyler söylemiştir” dedi.

Nevruzun 2600 yıl önce halkların zulme karşı başkaldırı günü olduğunu söyleyen Ahmet Türk, “Zulüm devam ettiği için zalim Dehaklar olduğu için bugün çağdaş Kavalar destanlar yaratıyor. Bugün siyasete baktığımızda, Türkiye’ye baktığımızda halen Kürtleri uyutma politikası yürütülmektedir. Açılımdan söz edilmektedir. Kürt halkı için muhatap arıyoruz demektedirler. İşte meydan, işte muhatap, işte Kürt halkı işte 30 yıldan beri Kürt halkının mücadelesini yapan işte insanlarımız, işte mücadele arkadaşlarımız” dedi.

Ahmet Türk, Kürt halkının özgürlük mücadelesini dünyanın gündemine taşıdıklarını belirterek şöyle dedi:

“Aslında Kürt halkı muhataptır, hazırdır ama siz muhatap bulamıyoruz diyorsunuz. Muhatap biz bulamıyoruz. Faili mechul cinayetlerle bu halkı sindirmeye kalkıştılar, olmadı. Onbinler, yüzbinler oldu. Yüzbinler milyonlar oldu ve bugün milyonlar özgürlük için mücadele ediyor. Elbette yürekten inanıyorum o özgürlüğü hep birlikte yakalayacağız. Ona kavuşacağız.”

Türkiye'nin dünyayı Kürtlerin karşısına dikmeye çalıştığını, uluslararası komploları gündeme getirdiğini öne süren Ahmet Türk, halkın sesi olduğunu iddia ettiği Roj TV'yi kapatmak için her yönteme başvurulduğunu söyledi. Ahmet Türk, “Yoldaşımız Zübeyir Aydar’ı, Remzi Kartal’ı tutuklatarak Kürt açılımdan söz edebiliyorlar. Geçti Bor’un pazarı sür eşeğini Niğde’ye diyoruz ve artık Kürtleri kandıramazsınız diyoruz” dedi. Ahmet Türk, DTP'nin kapatılmasını ve bölgedeki belediye başkanlarının tutuklanmasını eleştirirken, “Bizi inkar edenlerin bizi suçlaması bizim için hiç önemli değildir. Bizim için onurdur. Bizim için önemli olan halkımızın gözünde suçlu olmamaktır” dedi.
Tehditler ve sindirme politikalarının kendilerini yıldıramayacağını anlatan Ahmet Türk, “Eğer gerçekten barıştan yanaysanız, Kürt halkının iradesini Parlamento’ya yansıtmamak için kurduğunuz yüzde 10 barajını kaldırın. Kürt halkının taleplerini dile getiren, Kürt halkının siyasi öncüleri üzerindeki baskıları kaldırın. Terörle Mücdele Yasası’nı kaldırın. Halkımızın taleplerini dile getirme şansını yaratın” diye konuştu. Türk, bunların ilk adım olacağını, taleplerinin bunlarla sınırlı olmadığını sözlerine ekledi.

Leyla Zana: 4 parça Kürdistan Kapatılan DEP eski Milletvekili Leyla Zana da Kürtçe yaptığı konuşmasında İmralı ve diğer cezaevlerinde yatan PKK'lıların nevruzunu kutlarken, “Sizler Kürdistan’ın beynisiniz. Siz de biliyorsunuz ki, sizler bir karar verirsiniz hepsini etkiler. Sizler bir adım atarsanız biliyorsunuz ki bütün Kürtler aynı yoldadız. Bütün Kürdistan sizinledir” dedi.

Kürdistan'ın 4 parça olduğunu ve nevruzun hepsine kutlu olmasını dileyen Leyla Zana, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Nevroz Kürtlerin varlığıdır, Nevroz Kürdün kendisidir Kürdün rengidir. İmralı zindanından, Mahabat zindanına kadar bütün özgürlük tututlular sizin de nevruzunuz kutlu olsun. Yüreğimizin yarası çocuklarımız, 10 yaşındaki çocuklarımızın kendinizi Amed’in zindanındaki çocuklar, beyinleri büyük olan yürekleri sıcak olan ancak yaşça küçük olan çocuklarımız sizlere kurban olayım. Sizler küçüksünüz ama amacımız büşüktür. Yüreğiniz ve umutlarınız her zaman ayaktadır. Sizleri esir aldılar. Utansınlar ve Allah’tan korksunlar, 7 yaşındaki çocuklardan utansınlar. Ne kadar savaş yaşanırsa yaşansın hiç kimse, hiç bir devlet hiç bir düşmanlık 12- 15 yaşındakti çocukları tutuklamamışlar. Cumhurbaşkanı’ndan, Başbakan’ına, bu halktan hiç utanmıyor musunuz? Allah’tan, Peyamber’den korkmuyorsunuz? Çocuklarınız kucağınızda, bizimkiler ise zindanlardadır. Brüksel’den, Ortadoğu’ya kadar Kürtler hiç kimseye zarar vermemiştir. NATO’dan da soruyorum, Kürtlere yönelik bu saldırılar niçindir? Kürt halkının başına neden çuval geçiriyorsunuz?”
Leyla Zana, Roj TV'ye baskın ve tutuklamaları da eleştirirken “Tutuklanan arkadaşlarımızı bıraksınlar. Eğer Kürtlerin sabrını denemek istiyorlarsa Kürtler sabırlıdır. Biz kimseye zarar vermek istemiyoruz. Biz istiyoruzki yaşamın ortağı olalım. Eğer bizler bugün ittifak yaparsak, bütün Kürdistan halkı yek vücut olursa, halkımızın çıkarları için birlik olursak ve toplanırsak, konferans yaparsak ulusal düzeyde, hiç kimse artık bizim başımıza çuval falan geçiremez. Kürtler ulusal bir konferansta birleşip kuvvetlenirse o zaman muhatapta olur” dedi.

Öcalan'ın sinevizyon gösterisi Diyarbakır’daki nevruz kutlamalarında İmralı’da çarptırıldığı ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan’ın 10 dakika süren sinevizyon gösterisi yapıldı. Öcalan’ın nevruz mesajı avukatları tarafından okundu.
Diyarbakır’da kutlamalara öğleden sonra katılan sayısı daha da artarken, alanda zaman zaman izdiham yaşandı. BDP’lilere göre kutlamalara katılanların sayası 400 bini buldu.

PKK’lı Gençdal: İrademiz Öcalan

Diyarbakır’daki nevruz kutlamasına Kandil Dağı ile Mahmur Kampı’dan gelen PKK’lılar da katıldı. Toplu halde nevruza katılanları selamlayan grup adına konuşmayı Kandil Dağı’ndan gelen PKK’lı Şerif Gençdal yaptı. ‘PKK halktır, halk burada’ sloganları arasında konuşan Gençdal sözlerine “Selamlar dağların başkenti Amed. Bizler dağda olduğumuz zaman bizler her zaman Amed’deki nevruzu izliyorduk. Şimdi de Amed nevruzunda yerimizi alıyoruz. Dağların nevruzunu burdan kutluyorum. Hapishanedekilerin nevruzunu kutluyorm” dedi.

“Siyasi irademiz önder Abdullah Öcalan’dır” diyerek PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın nevruzunu kutlayan Şeref Gençdal, bugüne kadar birçok kez ateşkes ilan edip barış elini uzattıklarını ancak bu ellerinin hep havada kaldığını söyledi. Gençdal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi Kürt halkı bu meydanda bir kez daha iradesiyle çağrı yapıyoruz, bizler hazırız bu sorunu çözmek için. Demokratik bir ülke için, demokratik bir Cumhuriyet için buradayız. Ancak sizler de hazır mısınız veya değil misiniz? Kürt halkı ama hazırdır. Bu elin havada kalmaması için çoğu kez çağrı yaptık. Muhatap meselesinden bahsedildi. Muhatap 2.5 milyon insanın ‘Siyasi irademizdir’ dediği, irademiz Abdullah Öcalan’dır, İmralıda’dır. Sizler bu sorunu çözmek istiyorsanız o zaman pratik adımlar atın. Bir operasyonları dağlarda ve şehirlerdekini durdurun. İkincisi çözüm istiyorsanız, 14 Nisan’dan beri süren operasyonlarda tutuklanan arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Üç, bu sorunun çözümünün muhatabı olan İmralı da, muhatap alınmalı. Dört, müzakere yapılmalı. Bu pratik 4 adım atılırsa bu sorun çözümlenir. Biz bir kez daha çağrı yapıyoruz. Görüşmeler yapılmalıdır. Bu görüşmelerle sorun çözümlenebilir.”

Demirtaş: Bu meydan referandum meydanıdır

Diyarbakır'daki nevruz kutlamasında son konuşmayı yapan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Başta Mazlum yoldaş olmak üzere bütün nevruz şehitlerini saygıyla anıyoruz. Eğer Amed zindanında şen üç kibrit yakmasaydın bu nevruzlar olmazdı. Sizler rahat uyuyun bizler devrimin nöbetindeyiz” dedi.

Bu nevruzun referandum gibi olacağını söyleyenler olduğunu kaydeden Demirtaş, “Bugün buraya nevruz referandumunun sonucunu almaya geldik. Sonucunu alacağız ki yarın Ankara’da bize gelecek olan hükümet temsilcilerine bu referandumun sonucunu götürelim. Ne mutlu bizeki Amed kendi referandumunu yaptı. Kürt halkı işte sorununu kendisi çözüyor. Bu meydan referandum meydanıdır. Bu meydan çözüm meydanıdır” edi.

Kürt halkının neyi isteyip neyi istemediğini herkesin duymasını isteyen Selahattin Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ben, size soracağım hep birlikte oy kullanacağız 7’den 70’e. Madem hepimizi cezaevine atıyorsunuz herkesin de oy kullanma hakkı vardır. Biz kendi referandumumuzu gerçekleştireceğiz. Kim ana dilinde eğitim istiyor? Kim anayasal vatandaşlık istiyor? Kim demokratik özerklik istiyor? Kim yeni bir Anayasa istiyor? Biz kendi referandumumuzu işte bu meydanda yapıyoruz. Bizim taleplerimiz yeni Anayasa’da yer alana kadar mücadeleye devam ediyoruz. Bu nevruz kendi tasfiye politikalarını dayatan AKP hükümetine cevap nevruzudur. Referandum istiyorsanız işte referandum. Kim dağların boşalması için PKK ile görüşülmesini istiyor? Kim sayın Öcalan’ın bu sürece dahil edilmesini istiyor? İşte sayın Başbakan işte duy bunları eğer BDP bunu görmezse hiçleşir. BDP bunu dikkate almazsa hiçleşir. O zaman kendini yok sayar işte. Biz BDP olarak elbetteki muhatabız. Elbetteki demokratik çözüme barışa varız ama BDP budur işte. BDP bu meydandan aldığı gücü Ankara’ya taşıyacak siyasi iradedir işte. Siz kendinizi hiçleştiriyorsunuz. Siz bu halkın taleplerini yok sayarak hiçleştiriyorsunuz.”

“Halk Öcalan’ı arasında görmek istiyor”

Nurettin Demirtaş, meydanlarda referandum yapıldığını, Diyarbakır’da 1 milyon kişinin olduğunu öne sürdü, Muş’ta, Van’da, Yüksekova’da 4 milyon insanın bu referandumda kendi siyasi iradesini ilan ettiğini iddia ederek, “Yetmezmi 4 milyon Kürt halkının meydandaki gücü ve oyu” dedi.
Halkın bu meydanlarda ortaya koyduğu iradeyle, ABD’de planlanan oyunların bu meydanlardan geri döneceğini söyleyen Selahattin Demirtaş, “Bu meydannın sesi uluslararası komploya tokat gibi inecektir. Bu nevruz bu nedenle barış nevruzudur. Biz diyoruz ki, elbetteki BDP’yi göreceksin, elbetteki BDP’nin siyasi iradesini dikkate alaçcaksın. Ama bu halk sayın Öcalan’ı artık kendi arasında görmek istiyor. Özgürlüğünü de istiyor. Onun da yolları açılacak. Bu sesi duyacaksın. 2010 nevruzu dağların ve zindanların boşaldığı bir nevroz olsun diye uğraşacağız.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da önümüzdeki nevruz için çağrıda bulunan Demirtaş, “Sayın Başbakan eğer senin barıştan yana gönlün varsa, eğer barışa cesaretin varsa gel 2011 nevruzunda burada gerilla anneleri ile asker annelerini buluşturalım ama yanlarında çocukları da olsun hep birlikte nevruz halayı çeksinler” dedi. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eğer, senin barışa cesaretin varsa, eğer gönlün barıştan yanaysa Reşadiye’de yetirdiğimiz gençlere biz üzülüp ağlıyorsak sen de Cudi’deki gerilla cenazelerine üzüleceksin ki gönüller barışa açılsın. Barış sevgi işidir cesaret ister. Cesaretin varsa sayın Başbakan bu halkın elini havada bırakma. Bu halkın gönül kapıları çoktan barışa açıldı, bir daha kapanmasın bu aylar önemli aylardır. Kritik aylardır. Bu halk artık somut adımlar bekliyor, sizden zindandaki çocuklarının gençlerinin, tutuklu siyasetçilerinin özgürlüğünü derhal istiyor. İstiyor alacak, bundan şüphemiz yoktur. Ama, barış görüşmeleri elbetteki orta vadeyede yayılır. Biz kimsenin elinde sihirli değneğinn olmadığının farkındayız. Fakat güven verici somut adımlarla meseleye yaklaşmazsanız inanın bu toplum sosyal patlama aşamasına gelmiştir. Bu toplumun, bu halkın daha fazla oyuna kurnazlığa sabrı kalmamıştır artık.”

Ortada terörist yok, halk hareketi onun önderi var

Selahattin Demirtaş, BDP'nin tasfiye politikalarına dur diyecek siyasi irade olduğunu bunu da nevruzda ispatladığı görüşünü savundu.

Bu nevruzla birlikte tasfiye sürecinin iflas etitğini öne süren Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“ABD’nin, AB’nin, İngiltere’nin bize dayadağı tasfiye süreci iflas etmiştir. 1500 arkadaşımız içerde ama 1.5 milyon arkadaşımız Amed meydanındadır. İşte iflas budur. Sayın Başbakan diyor ki, teröristbaşını terör örgütünü bize muhatap gösterenler çözümü tıkıyorlar diyor. Sayın Başbakan öncelikle dilini, üslubunu düzelt diyoruz. Ortada ne terör var, ne terörist var, ne de terörist başı var. Ortada bir halk hareketi ve onun önderi var. Eğer barış Kürt halkının bir halk olarak bu topraklarda özgürce yaşamasıysa, bu halka karşı değerlerine karşı sözlerini üslubunu düzelt öncelikle. Nasıl ki bizler saygıyla yaklaşırsak sizde bu halkın değerlerine saygı göstererek işe başlayın. Buradan çağrı yapıyoruz. Halklarımız elele vermiş barış istiyorsa siyasetçiler ve AKP bunun önünde direnemez artık. Bu baraj taştı, artı sel sel oldu meydanları doldurdu.”

1777 yıl hapis

Selahattin Demirtaş, BDP’liler hakkında istenen hapis cezalarını tek tek sayarak, “Başbakan mal varlığını açıkladı 3 trilyonmuş. Ben de burada müsadenizle mal varlığımızı açıklayacağım. Başbakanın TL cinsinden bizimki yıl cinsindendir” dedi. Partisinden 22 kişiye istenen hapis cezalarını sayan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu cezalara bakın. 406 fezleke var 25 ayrı ceza maddesinden yargılamak istiyor Ahmet Türk ve Aysel Tuğuluk’u. Bakın kimin için ne kadar istiyorlar. Senin 3 trilyonun var bak bizim nelerimiz var. Ahmet Türk 68.5 yı, Akın Birdal 5 yıl, Ayla Akat Ata 92 yıl, Aysel Tuğluk 71 yıl, Bengi Yıldız 102 yıl, Emine Ayna 283 yıl, Fatma Kurtulan 124,5 yıl, Gülten Kışanak 68 yıl, Hamit Geylani 78 yıl, Hasip Kaplan 14 yıl, İbrahim Binici 60 yıl, Nuri Yaman 65 yıl, Osman Özçelik 57 yıl, Özdal Üçer 231 yıl, Pervin Buldan 102 yıl , Sabahat Tuncer 64 yıl, ben deniz 44 yıl, Sevahir Bayınrdır 92 yıl, Sırrı Sakık 40 yıl, Şerafettin Halis 51 yıl. Bakın demokrasiye AKP demokrasisine toplam mal varlığımız 1777 yıl. Şimdi diyorum ki. Sayın başbakan Allah sana daha çok mal versin ama bizede uzun ömür versin. Uzun ömür versin ki yatalım bu cezaları. Yatarız bu cezaları. Yatarız Ahmet abi yatarız değil mi? Özgürlüğü için canını feda etmiş bir halkın temsilcileri için az olabilir bu mal varlığı. Eğer yasalar değişmezse inşallah biz bunu 5 bin yıla çıkaracağız. Bunun için daha fazla siyaset yapacağız daha fazla halkımızın özgürlüğünün yanında olacağız. İşte AKP’nin demokrasi tablosu bu. 1500 siyasetçi içeride dışarda olanlarda binlerce yıllık hapis cezasıyla yargılanıyorlar. Siz Terörle kmücadele yasasını kaldırmazsanız, cezaevlerini boşaltmazsanız yüzde 10 lük seçim barajını düşürmezseniz zerre kadar samimiyetinize inanmayız.”



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İsias Oteli davasında ikinci duruşma: Aileler 'olası kasttan' yargılama istiyor

6 Şubat depreminde yıkılan, 35’i Gazimağusa Türk Maarif Koleji voleybol kafilesinden 72 kişinin yaşamını yitirdiği Grand İsias Otel davasının ikinci duruşması Adıyaman’da başladı.

'Ülkü Ocakları, Türkü Ocakları diye belediyeye doldurmuşsunuz'

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, meclis toplantısında konuştu. MHP'li bir belediye meclis üyesi ile tartışan Seçer, "Ülkü ocakları diye partinizin elemanlarını doldurmuşsun...


CHP'li başkanlardan Tayfun Kahraman için özgürlük çağrısı

Gezi davasından 2 yıldır tutuklu olan İBB bürokratı Tayfun Kahraman’ın özgürlüğüne kavuşması çağrısıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul’daki CHP’li ilçe belediye başkanları sosyal ...

Acılı babanın isyanı... Özel, böyle dinledi

CHP lideri Özel'in, Denizli ziyaretinde konuşma yaptığı sırada bir kişi "Kızım öldü, nerede devlet, nerede CHP" diye bağırdı. Acılı babaya destek sözü veren Özel "Senin acın benim acım. S...


Meteoroloji'den 35 il için sarı kodlu uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, İç Anadolu’nun doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Kara...

Sarallar'a operasyon: Ümit Saral'ın kardeşi Hakkı Saral yakalandı

Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonlarında, cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda el...


MSB'den 'Irak' açıklaması...

Milli Savunma Bakanlığı, terörle mücadele kapsamında Irak'la sınır güvenliğini artırmak için önemli bir adım attı... Bakanlık, Irak'a sınır güvenlik sistemlerine ilişkin olarak destek ver...

Fahrettin Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den ...


Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: 8 kişi gözaltında

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde sosyal medyada başlayan tartışma cinayetle sona erdi. Kar maskeleri ile kahvehaneyi basan iki kişi, 19 yaşındaki Arda Yücel Ekşioğlu'nu öldürdü. Olayla ilgili...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Yusuf Güney: Kenan Işık astral seyahatte

Güney, 2014 yılında geçirdiği rahatsızlık nedeniyle yıllardır bitkisel hayatta yaşam mücadelesi veren Kenan Işık’ın astral seyahatte olduğunu ve dünyaya dönmek istemediğini söyledi: “Bir ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sıcak geçen ilkbahar kabusu erken getirdi

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler doğada erken görülmeye başladı. Uzmanlar keneler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırdı...

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR