Yukarı
57428

TBMM'de 23. Dönem Sona Erdi

23 Aralık 2011 06:52

TBMM'nin 23. Dönem'i sona erdi; 24. Dönem çalışmaları 12 Haziran milletvekili seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından ilanını izleyen 5. gününden itibaren başlayacak.

  MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, 23. Dönemde 382 tasarı ve teklifin yasalaştığını belirterek, ''Verdiğimiz teklif ve değişiklik önergelerinin daha çok ciddiye alınmasını beklerdik. Bu noktada iyi ve tatmin edici yaklaşımı iktidar grubundan göremedik. 23. Dönem parlamentosu, milletine karşı görevini yapmıştır. Eksiğimiz, yanlışımız olmuştur. Daha verimli daha uzlaşma içinde çalışabilirdik'' dedi.

  Milletin kendilerine verdiği muhalefet görevini uzlaşmacı, hoşgörü ve diyaloğa açık; sorun üreten değil sorunlara katkı veren anlayışla yaptıklarını anlatan Şandır, iktidarın eksik ve yanlışlarını düzeltmenin muhalefete kaldığını kaydetti.

  Şandır, ''Bu dönemin çok karakteristik bir özelliği var; o da yasama kalitesinin düşük olduğudur. Buradan sürekli değişiklik kanunu çıkardık. Acısıyla, tatlısıyla birlikte 4 yılı millete hizmet etmek amacıyla geçirdik. Çalışmalarımızı sürdürürken asla hakaret kastı yok. Bitimine şeklindeki çalışma şekli yanlıştı. Bunun müsebbibi iktidar grubudur'' dedi.

"Bir Meclis düşünüyorum..."

  CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, 22. Dönem parlamentosunun akılda kalan çalışmasının 1 Mart tezkeresinin reddedilmesi, 23. Dönem'in ise akılda kalan çalışmasının Türk Ticaret ve Borçlar kanunları gibi binlerce maddelik düzenlemeleri uzlaşmayla çıkarması olduğunu anlattı.

  İnce, Meclisin tatile girerken son gününde milletvekillerinin tümünde ''yatılı öğrencinin romantizmi içinde ayrılışın derin hüznü'' olduğunu belirterek, ''Listeye girecek miyim, giremeyecek miyim; girersem nerede olurum? Normal bir telaş... İki kez üst üste gelmiş biri olarak Meclisin yüzde 60'ı yenilenecek'' dedi.

  Meclise ''Gazi, Yüce Meclis'' denilmesine rağmen, ''zaman zaman da Meclise haksızlık etmekten sakınılmadığını'' kaydeden İnce, şöyle konuştu:

  ''Meclis bu ülkede en fazla haksızlığa uğrayan kurumdur. '2 yıl milletvekilliği yaptı, kıyak emekli maaşı alacak' en büyük palavradır onlarca. Genç arkadaşımız süreyi doldurmadığı için milletvekili olamayınca, emekli olamayacak, iş de bulamayacak. Milletvekilliği yapmış birini kimse çalıştırmak istemeyecek. Geçim sıkıntısı çeken arkadaşlarımız var. Meclisin lokantaları yazılmaya devam edecek. Yırtıcı hayvanlar ile yediğimiz et miktarı arasında bağlantı kuracaklar. Kümes gibi odalarda görev yapmamıza rağmen... Daire başkanlarının bile klimalı odaları çaycıları, makam arabalarına rağmen... Bizi bir yerinden vurmaya çalışacaklar. Biz bunlara hazırlıklıyız. Kabahat bizim; bu kürsüye çıkıp bunu yazanlara meydan okumalıyız.

  Para isteyecekler ama değirmenin suyunun nereden geldiğini sormayacaklar. Bizi zaman zaman 'hırsız, iş takipçisi' gözüyle de görecekler. İçimizde yanlış yapanlar da olacak, her kurumda olduğu gibi. Sütte ne varsa kaymakta da o olacak, Bu doğal. Bundan kurtulmanın yolu yargının önünden kaçmamaktır. Dokunulmazlıktan sıyrılmış bir Meclis bu tür şaibelerle baş başa kalmayacaktır. Bunun olduğu bir Meclis düşlüyorum.''

Yaklaşık 3 bin saatlik çalışma

  AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 23. Dönem'in son haftasında gösterdikleri ahenk ve uyumun, 24. Döneme örnek olmasını temenni etti.

  Elitaş, bu dönemde 491 birleşim, 2 bin 81 oturum yaptıklarını, 2 bin 868 saat 48 dakika çalıştıklarını, 137 bin 865 sayfa tutanak tutulduğunu bildirdi. Elitaş, ihtisas ve araştırma komisyonlarının 3 bin 85 saat 4 dakikalık çalışmasının tutanaklara 54 bin 251 sayfa olarak yansıdığını ifade etti.

  Hükümet tarafından 23. Dönem'de 783 kanun tasarısının sevk edildiğini, 513'ünün kanunlaştırıldığını kaydeden Elitaş, bu dönemde 548 kanun tasarı ve teklifinin yasalaştığını, 7 bin 841 maddeyi elbirliğiyle çıkarmaya gayret ettiklerini söyledi.

  ''İktidar ve muhalefet partileri grup başkanvekilleri olarak, parlamentoyu olgun şekilde çalıştırmak için gayret gösterdik'' diyen Elitaş, bazen kontrol edemedikleri tartışmaların da ortaya çıktığını anlattı. Elitaş, kelimeleri seçerken büyük bir itina gösterdiklerini ancak bazen hoş olmayan şeylerde gündeme geldiğini, bunun işin doğasında bulunduğunu, hoşgörmek gerektiğini kaydetti.

  Konuşmanın sonunda CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, ''Sataşma var'' esprisine birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil de ''Tutanakları getirteyim'' diyerek karşılık verdi.

  Pakdil, milletvekillerine siyasi ve aile yaşantılarında başarılar diledi, seçimlerin hayırlı olmasını temenni etti. Pakdil, birleşimi, 12 Haziran seçimlerinin kesin sonuçlarını ilanını izleyen 5. günde, saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı.

 Daha sonra, iktidar milletvekilleri, muhalefet sıralarının önünde ayakta duran MHP ve CHP'li milletvekillerinin yanına gitti. Milletvekilleri birbirleriyle ve stenograflarla tokalaştı, foto muhabirlerinin isteği üzerine hatıra fotoğrafı çektirdi, fotoğraf makinelerine el salladı. AKP Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen ise cep telefonlarıyla gazetecileri görüntüledi.

  CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise salondan ayrılırken gazetecilere, ''Seçimlerden sonra görüşürüz. Ama bu sefer iktidar kapısından gireceğiz'' diyerek seslendi. 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

TİP'lilere polis müdahalesi! Erkan Baş'tan polise: 'Bağırma'

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve Milletvekili Erkan Baş, 1 Mayıs için yürüyen parti üyelerini gözaltına almaya çalışan polislere tepki gösterdi. AKP’nin 1 Mayıs için sürdürdüğü...

İstanbul'da yasaklı '1 Mayıs': Özel ve İmamoğlu'ndan dikkat çeken sözler

Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Saraçhane'de konuştu. Özel "Taksim tam olarak özgür olana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. 1 Mayıs kutlamaları için ...


Ekrem İmamoğlu’ndan 1 Mayıs mesajı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı “En yüce değer olan emeğin sömürülmediği, sosyal adaletin sağlandığı, iş güvenliğinin güvence altında ve en güçlü şekilde sağlandığı, se...

Çileden turistler de nasibini aldı: Taksim'den yürüyerek ayrıldılar

İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla sendikaların kutlama yapmak istediği Taksim Meydan’ında geniş güvenlik önlemleri alındı. Sabah erken saatlerde Taksim’e çıkan yollar...


12 şehirde IŞİD'e operasyon: 41 gözaltı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı ve Terörle Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde; İl Emniyet Müdürl...

1 Mayıs’ta ilk gözaltı!

1 Mayıs’ı kutlamak için Taksim’e çıkmak isteyen 18 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. “İşçi sınıfının tarihsel kalesini yasaklarla bizden koparabileceğini sananlara cevabımızı Taksim'...


10 yılın ardından… Cem Garipoğlu’nun otopsi görüntüleri ortaya çıktı

Münevver Karabulut’un katili Cem Garipoğlu’nun mezarının açılması talebi üzerine başlatılan soruşturmada, Garipoğlu’nun otopsi fotoğraf ve görüntülerinde bilirkişi incelemesi yapıldı. İst...

Saraçhane'de 1 Mayıs hareketliliği

İstanbul Saraçhane Meydanı'nda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısı ile erken saatlerde güvenlik önlemleri alınırken, alanda toplanmalar başladı... Taksim'e çıkan yollar polis tarafınd...


Şırnak'ta askeri araç devrildi: Bir asker şehit, üç asker yaralı

Şırnak'ta askeri araç, Kayaboyun köyü mevkisinde kontrolden çıkarak devrildi. İhbar üzerine kaza yerine 112 Acil Sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kazada, 1 asker şehit oldu, 1'i a...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Boran Kuzum: Popom çok konuşuldu, dublör kullanmadım

Oyuncu Boran Kuzum, konuk olduğu bir programda 'Behlül' karakterine hayat verdiği 'Bihter' filmindeki sevişme sahneleri hakkında konuştu. Oyuncu Boran Kuzum, Birsen Altuntaş'ın YouTube pr...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Kızamığa karşı önlem alın

Türkiye’nin Avrupa’da kızamık vakalarının en çok görüldüğü ilk 10 ülke arasında olduğuna dikkat çeken Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Manolya Kara, ‘’Hızlı bulaşan bu hastalık tehlikeli sonuçlara yol açabilir’’ uyarısında bulundu.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR