Yukarı
70209

2500 üniversiteli polis olacak

17 Kasım 2014 11:38

Üniversite 3 ve 4. sınıftaki öğrenciler mülakata girdi. Başarılı olanlar bölümüne devam ederken, 8 haftalık kurs sonunda polis olacak.

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve henüz Meclis'ten geçmeyen 'emniyette reform' paketinde en dikkat çekici ayrıntılardan biri olan polis kolejlerinin kapatılması ve komiser sayısının arttırılmasıydı. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), paket yasalaşmadan ilk adımı attı ve komiser yardımcısı açığını kapatmak için sınav yaptı.

İlk sınav 31 Ekim günü gerçekleştirildi. Emniyet ilk kez komiser yardımcılığı için 'yazılı' değil 'sözlü' sınav açtı. Ancak hedeflenen 2 bin 500 sayısına ulaşamadı. Bunun üzerine EGM'nin sitesinden yapılan duyuruda başvurularda aranan 'devlet üniversitesi' şartı ibaresi de kaldırıldı. 12 - 16 Kasım arasında ikinci bir sınav açarak tüm üniversitelerde okuyan adaylara yeniden çağrı yaptı.

Hafta sonu kurs

İstanbul, Ankara ve İzmir'deki üniversitelerin 3. ve 4. sınıftaki öğrencileri dört gün boyunca önce fiziksel sonra da sözlü mülakata alındı. Dün biten sözlü mülakatın ardından toplamda emniyetin istediği 2 bin 500 adayın belirlendiği öğrenildi. Mülakata giren öğrencilere daha çok okudukları bölüm ile ilgili sorular soruldu. Ancak bazı öğrencilerden 17 Aralık operasyonu ve paralel yapıyı yorumlaması istendiği de iddia edildi.

Başarılı olan adaylar 8 aylık eğitimden sonra komiser yardımcısı olarak göreve başlayacak. Polis adayı hem okuduğu bölüme devam edecek hem de komiser yardımcılığına hazırlanmak için hafta sonları verilecek kurslara devam edecek. Polis Akademesi'nden de burs alacak.

Önceden nasıldı?

Komiser yardımcısı olabilmek için önceden Polis Koleji mezunu olma şartı aranıyordu. Ayrıca meslek hayatına polis olarak başlayanların meslekte 6 yıl doldurduktan sonra aldığı eğitimler ve başarılı olduğu sınavlar sonucu komiser yardımcılığına yükselebiliyordu. 2001'den sonra yapılan düzenlemeyle komiser yardımcısı olmak için en az lisans veya önlisans mezunu olma şartı aranırken, adayların yazılı ve sözlü mülakatları geçmesi gerekiyordu.

Emniyet'e üniversiteden polis alma şartıysa şöyleydi: Sadece ihtiyaç doğrultusunda kriminal laboratuarlarda çalışmak üzere en fazla 100 üniversite öğrencisini yazılı sınav şartıyla alıyordu. Bu 100 öğrenci polis akademisi adına bulundukları okulda okutulduktan sonra mesleki eğitim alıp göreve başlıyordu.

Yüksek lisans düzeyinde eğitim

TBMM'de bulunan yeni güvenlik paketiyle Polis Akademisi'nin Güvenlik Bilimleri Fakültesi ile polis kolejleri tamamen kapatılacak. Bunun yerine Güvenlik Bilimleri Enstitüsü bu öğrencilere yüksek lisans düzeyinde mesleki eğitim verecek.

- İhtiyaç halinde meslekte fiilen 5 yılını doldurmuş lisans mezunu polis memurları amir olabilecek.

- Polis Koleji'nde öğrenimine devam eden öğrenciler MEB'ce polis koleji sınavı girişi tarihlerinde aldıkları yerleştirme puanına göre uygun okullara nakilleri yapılarak kaydedilecek.

- Polis Koleji'nde görev yapan eğitim ve öğretim elemanları ise yine MEB tarafından uygun kadrolara atanacak.

- Düzenlemeye eklenen geçici bir madde ile yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibari ile 3 ay içinde aktif göreve atanamayan 1. sınıf emniyet müdürleri, Yüksek Değerlendirme Kurulu'nun teklifi ve İçişleri Bakanı'nın onayı doğrultusunda resen emekliye sevkedilecek.

VATAN



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını yitirdi

Celal Başlangıç, 1956 yılında İstanbul’da doğdu. Gazeteciliğe 1975’te Ege Ekspres gazetesinde başladı.

İliç faciasında bir bakanlık daha sorumluluk kabul etmedi: 'Görevimiz yok'

Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat’ta Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kayması nedeniyle 9 işçi toprak altında kaldı. 5 Nisan ve 19 Nisa...


İstanbul Barosu yıllarca bünyesinde çalıştırdığı avukatı sosyal medyada engelledi

İstanbul Barosu'nun sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşıma eleştirel yorumda bulunan avukat, İstanbul Barosu tarafından engellendi.

Aksaray'da yağ fabrikasında yangın: Ekipler çalışma başlattı

Aksaray'da organize sanayi bölgesindeki bir yağ fabrikasında yangın çıktı. Çok sayıda itfaiye ekibi, alevleri söndürmek için çalışma başlattı.


Bu illerde yaşayanlar dikkat... Kuvvetli sağanak geliyor!

Meteoroloji'den yapılan son hava durumu tahminlerine göre; Marmara dahil birçok bölge için sarı kodlu uyarı verildi. Adana, Edirne, Hakkari, Kars, Mardin, Tekirdağ, Şırnak, Osmaniye, Ağrı...

İYİ Parti'de başkanlık divanı belirlenecek: Bir ismin üstü çizildi

Olağanüstü kurultayda genel başkanı ve yönetimi değişen İYİ Parti’de yeni Genel İdare Kurulu (GİK), bir araya gelerek başkanlık divanını seçecek. Divan seçimi öncesi ise parti kulisleri h...


3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü: Türkiye RSF Endeksi’nde 158. sıraya yükseldi!

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün hazırladığı 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, 180 ülke içerisinde 158'inci sırada yer alarak, sıralamada bir önceki ...

İstanbul'da sabaha karşı 1 Mayıs baskınları: Çok sayıda gözaltı var!

İstanbul’da 1 Mayıs’ta Saraçhane’den Taksim’e yürümek isteyen çok sayıda kişinin evine baskın düzenlendi. SOL Parti'den yapılan açıklamada, "1 Mayıs eyleminden dolayı İstanbul'da üyelerim...


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel görüşmesi başladı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Merkezi’nde buluştu. Erdoğan ve Özel'in görüşmede yeni anayasa, ekonomi ve Gazze konularını değerlend...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Çiçek Dilligil'in oğlu kadın oldu

Oyuncu Çiçek Dilligil ile müzisyen Bora Öztoprak'ın çocukları Ardahan Öztoprak (27) cinsiyet değiştirerek kadın kimliğine yöneldi. Oyuncu Çiçek Dilligil ile müzisyen Bora Öztoprak'ın 1997...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

'Kalp krizlerinin nedeni aşılar değil, hava kirliliği'

Türk Toraks Derneği son yıllarda artan genç yaşta kalp krizi vakalarının sanıldığı gibi aşılar değil, hava kirliliğinin vücutta yol açtığı zararlar nedeniyle gerçekleştiğini kaydetti. Türk Toraks Derneği'nin  Kıbrıs'ta gerçekleştirilen uluslararası katılımlı kongresinde sağlığın en büyük düşmanı hava kirliliği ve iklim değişikliğine dikkat çekmek için ana tema 'İklime Ses Ol, Dünyaya Nefes' olarak belirlendi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR