Yukarı
79813

Hızlı tren hatları Türkiye'yi saracak

22 Temmuz 2014 13:34

Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT)  hattının açılışıyla birlikte işletmede olan YHT hattı uzunluğu 1420 kilometreye  ulaşacak.

Türkiye ilk kez 13 Mart 2009 tarihinde Ankara-Eskişehir hattının açılmasıyla Yüksek Hızlı Trenle (YHT) tanıştı. Türkiye'nin ikinci yüksek hızlı demiryolu hattı ise 2011'de hizmet vermeye başladı. Eskişehir-Konya YHT hattı ise 23 Mart 2013'de hizmete açıldı. YHT'ler hizmete girdiği günden itibaren vatandaşlardan büyük ilgi  gördü. Bugüne kadar YHT'lerle taşınan yolcu sayısı 15 milyonu aştı.

Tamamlanan ve yapımı devam eden yüksek hızlı ve hızlı demiryolu  projeleriyle kentler  arasında günü birlik seyahatin yapılabilir olması ve kentlerin adeta  birbirlerinin banliyösü haline gelmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda Ankara-Sivas arasındaki 405 kilometrelik mesafede  demiryoluyla seyahat süresini 10 saatten 2 saate, İstanbul-Sivas arası seyahat  süresini de 5 saate düşürecek olan Ankara-Sivas YHT Projesi'nin inşası devam  ediyor.

Bursa-Ankara ve Bursa-İstanbul arasındaki seyahati 2 saat 15 dakikaya  düşürecek 105 kilometrelik Bursa-Bilecik-Ankara Hızlı Demiryolu Projesi  kapsamında ise hattın 75 kilometrelik Bursa-Yenişehir kesiminin altyapı inşası  yapılıyor, 30 kilometrelik Yenişehir-Bilecik kesiminin inşasına ise bu yıl  başlanacak.

Türkiye'nin en büyük 3 şehrinden ikisini buluşturacak 624 kilometrelik  Ankara-İzmir YHT Projesi ise 3 kesim halinde projelendirildi.

Ankara (Polatlı) -  afyonkarahisar kesiminde altyapı yapım çalışmaları devam ediyor.  Afyonkarahisar-Uşak (Eşme) kesiminin ise bu yıl yapım ihalesine çıkılacak.  Eşme-Salihli, Salihli-Manisa, Manisa- İzmir (Menemen) kesiminin proje çalışmaları  devam ediyor. Proje tamamlandığında Ankara-İzmir arasında demiryolu ile seyahat  süresi 14 saatten 3 saat 30 dakikaya düşecek.

Yüksek hızlı tren projelerinin yanı sıra hızlı tren projeleri de tüm  hızla sürüyor. Sivas-Erzincan Hızlı Demiryolu Projesinin ilk etabının yapım  ihalesi gerçekleştirildi.

Konya-Karaman-Ulukışla-Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren  Projesinde Konya-Karaman ve Adana-Gaziantep arasında inşaat çalışmaları, diğer  bölümlerde ise yapım ihale çalışmaları devam ediyor.

Bilecik- Bursa, Ankara-İzmir, Ankara-Sivas yüksek hızlı demiryolu ve  Konya-Karaman, Sivas-Erzincan hızlı demiryolu hatlarıyla kısa vadede ülke  nüfusunun yarısına yakınının yaşadığı 17 il yüksek hızlı demiryolu ağı ile   birbirine bağlanacak.

Hazine Garantisi geliyor

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın 2014 - 2018 yılları yatırım programında yer alan büyük projeleri Hazine garantisi altına alınıyor. Yasada yapılacak değişiklik ile hızlı tren projelerinin dış finansmanı Hazine tarafından sağlanıyor. 

Böylece TCDD yerine Hazine borçlanmış olacak. Ak Parti milletvekillerinin imzasıyla salı günü Meclis Başkanlığı'na sunulan “Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nde, TCDD'nin hızlı tren projenin finansmanıyla ilgili hükümde yer almıştı.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Araç sahipleri dikkat! Benzin ve motorine zam, otogaza indirim!

Petrol ve döviz kurunda yaşanan dalgalanmanın ardından akaryakıt fiyatlarına indirim ve zam haberleri gündemden düşmüyor. Benzin ve motorine zam gelirken otogaz (LPG) fiyatlarına indirim ...

ABD'de işsizlik başvuruları beklentilerin altında geldi

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 27 Nisan ile biten haftada 208 bin artış göstererek beklentilerin altında gerçekleşti.


ABD, Rusya yaptırımlarına 31 Çinli şirketi dahil etti

Bu şirketlere "Rusya'ya, savunma sanayisinin temelini oluşturan kritik teknolojileri sağladıkları" gerekçesiyle yaptırım uygulandığını vurgulayan Burns, "Bu satışların durdurulmaması hali...

Japonya dolar kuruna müdahale için 21 milyar dolar harcadı

Japonya Merkez Bankası verilerine göre, Japon yetkililerin 1 Mayıs'taki piyasaya müdahalesinde 21,01 milyar dolar ila 23,59 milyar dolar arasında harcadığı tahmin ediliyor. Japon yetkilil...


Borsa günün ilk yarısında rekor seviyeyi gördü

Günün ilk yarısında 10.204,79 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 126,45 puan ve yüzde 1,26 değer kazancıyla 10.1...

OECD'den Türkiye tahminleri

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından bugün yayımlanan Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye tahminlerine de yer verildi.


Starbucks Türkiye ürünlerine zam geldi

Ocak-mart döneminde, yıllık bazda yaklaşık yüzde 2'lik bir azalma ile gelirleri 8,6 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde, beklenenin aksine, mağaza satışları yüzde 4 azaldı ve 2020'nin so...

Çok çalışıyoruz fazla mesai yapıyoruz

Yüksek enflasyon ve düşük ücretlerin yanı sıra ücretli kesimin bir diğer sorunu uzun çalışma saatleri. Türkiye’de çalışanlar uzun mesailere rağmen emeğinin karşılığını alamıyor.


Borsa güne yükselişle başladı

Bankacılık endeksi yüzde 0,28 ve holding endeksi yüzde 0,16 artış kaydederken, sektör endeksleri arasında tekstil deri yüzde 1,09 ile en çok kazanan olurken, spor yüzde 2,95 ile en çok ka...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Rekortmen iş insanı Numan Ceyhan’ın mutlu günü

32 kez Türkiye vergi rekortmeni listesine giren iş insanı Numan Ceyhan’ın oğlu Raif Gökhan Ceyhan, nişanlısı Nazlıcan Erden ile dünyaevine girdi. Türkiye’nin önde gelen sanayicilerinden N...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

'Kalp krizlerinin nedeni aşılar değil, hava kirliliği'

Türk Toraks Derneği son yıllarda artan genç yaşta kalp krizi vakalarının sanıldığı gibi aşılar değil, hava kirliliğinin vücutta yol açtığı zararlar nedeniyle gerçekleştiğini kaydetti. Türk Toraks Derneği'nin  Kıbrıs'ta gerçekleştirilen uluslararası katılımlı kongresinde sağlığın en büyük düşmanı hava kirliliği ve iklim değişikliğine dikkat çekmek için ana tema 'İklime Ses Ol, Dünyaya Nefes' olarak belirlendi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR