Yukarı
12

Mehmet Atak

Bedava mı sandın?

13 Temmuz, 2021

   Birkaç saat süren kabine toplantısından sonra, neredeyse tüm TV’lere canlı yayınla bağlanan Sayın Cumhurbaşkanı; Kurban Bayramı tatil süresini açıkladıktan sonra asıl müjdeyi halkımıza muştuladı:

   "Karayolları Genel Müdürlüğümüzün işletmesindeki otoyollar ve köprülerde bayram vesilesiyle uygulanacak ücretsiz geçişler cuma gece yarısı başlayacaktır."

Durun! Birden ailecek Millet Bahçesine koşup sevinçten yuvarlanmaya kalkmayın sakın. Ücretsiz olacak köprü ve otoyollar bu ülkenin yani vatandaşlarının malı olan eserler ve geçiş ücretleri nispeten ucuz köprüler.

   Örneğin 1973 yılında yapılmış 15 Temmuz Şehitler (Boğaziçi) Köprüsü ve 1998 yılında hizmete Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ücretsiz. Köprülerin yapılış tarihlerini özellikle yazdım ki, birileri çıkıp, “bunları biz yaptık, bizden önce insanlar karşıya sallarla geçiyorlardı” demesin diye.

   Köprüler bedava diye dört gün tatil boyunca her gün iki kere karşıya gidip gelsen, devlete verebileceğin zarar en fazla toplam 106 Türk Lirası (13,25x2x4).

   “Eh kâr, kârdır” deyip karşıdaki uzak akrabayı da ziyaret edelim diyorsan, fena halde yanılıyorsun. Bedava olan sadece görüntü. Bazı gerçekleri hatırlatayım da sen karar ver, bedava mı, değil mi?

   Örneğin; Eğer her şey planlandığı gibi giderse, 2021 yılı için kabul edilen bütçeye göre Cumhurbaşkanlığı her 22 saniyede bir asgari ücret harcayacak. Yani Cumhurbaşkanlığı, asgari ücretlinin bir yıllık kazancını sadece 4 dakika 24 saniyede tüketecek.

   Diyanet İşleri Başkanlığı için ise bu süreler çok daha kısa. Diyanet, 2021’de bir asgari ücreti sadece 7 saniyede harcayacak. Diyanet’in, asgari ücretlinin bir yıllık gelirini harcama süresi de sadece 1 dakika 24 saniye sürecek.

   Ayrıca 2021 Yatırım Programı’na göre bu yıl Cumhurbaşkanlığı’nın yazlık-kışlık iki yeni sarayına, Ankara’daki sarayın bakımına ve yeni taşıtlara toplam 448 milyon 688 lira harcanacak. İlave iş çıkmazsa Marmaris’teki yazlık saray 640.5 milyon, Bitlis Ahlat’taki kışlık saray 99 milyon liraya mal olacak.

   Son dört yılda, Yavuz Sultan Selim Köprüsü için ödenen garanti geçiş ücreti ise 7 milyar 230 milyon lirayı geçmiş. Osmangazi Köprüsü için yapılan garanti ödemesi ise dört yılda en az 6 milyar 120 milyon lira olmuş. İki köprünün garanti ödemesi toplam 13 milyar 500 milyon lirayı aşıyor.

   Nasıl, köprülerden geçiş bedava mı?

   Milletimize ait otoyol ve köprülerden her Bayram olduğu gibi ücretsiz geçerken; gitmediğin otoyola, uçmadığın havaalanına, geçmediğin köprüye, yatağında yatmadığın hastaneye ödediklerini hatırla ve bir bardak soğuk su iç.

   Bedava demişken Orhan Veli Kanık’ı anmamak olmaz, ama şair bugün yaşasaydı bu şiiri nasıl yazardı acaba? Çünkü artık Orhan Veli’nin saydıkları bile ücretli neredeyse.

   Bedava yaşıyoruz, bedava;

   Hava bedava, bulut bedava;

   Dere tepe bedava;

   Yağmur çamur bedava;

   Otomobillerin dışı,

   Sinemaların kapısı,

   Camekânlar bedava;

   Peynir ekmek değil ama

   Acı su bedava;

   Kelle fiyatına hürriyet,

   Esirlik bedava;

   Bedava yaşıyoruz, bedava.

   Herkese iyi Bayramlar!   



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Murat Yıldırım 'Teşkilat'a veda ediyor

Ünlü aktör Murat Yıldırım iki sezon boyunca başrolünü oynadığı Teşkilat’a veda etmeye hazırlanıyor. "Teşkilat" dizisi 111. bölümde sezon arası veriyor. Ankara’da başlayan ve Milli İstihba...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Alzheimer’ı erken yakalayın

Alzheimer genellikle ileri yaşlarda görülen bir bunama türü olarak biliniyor. Oysa hastalığın yıllar öncesinden belirti vermeye başladığını belirten Prof. Dr. Uludüz, ‘’Bu nedenle Alzheimer’ın evrelerini bilmek, erken teşhis edilerek, ilerleme hızını yavaşlatmak için önemlidir’’ dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR